O cincime dintre peştii masculi au devenit transsexuali din cauza substanţelor chimice care ajung în apa din canalizare provenind de la pilulele contraceptive, conform unui studiu citat de The Telegraph şi Upi.com.
Peştii de râu de sex masculin afişează trăsături specifice femelelor şi chiar produc icre, a relevat cercetarea realizată în Marea Britanie. Altor peşti li s-a redus calitatea de spermă şi li s-a modificat comportamentul, acesta devenind mai puţin agresiv şi competitiv, fapt ce afectează şansele de înmulţire.
Printre substanţele chimice care cauzează aceste efecte se numără ingrediente prezente în pastilele contraceptive şi produse secundare de la agenţi de curăţare, materiale plastice şi produse cosmetice, conform descoperirilor.
De asemenea, multe alte substanţe chimice care ajung în sistemul de canalizare pot afecta peştii, inclusiv medicamentele antidepresive ce reduc comportamentul timid al unora dintre speciile de peşti.
Profesor Charles Tyler de la Universitatea din Exeter urmează să prezinte aceste descoperiri în cadrul unei prelegeri pe care o va susţine în această săptămână la un simpozion. Ulterior, el va explica, în cadrul altor expuneri, faptul că urmaşii acestor peşti ''transsexuali'' sau ''intersexuali'' pot prezenta o sensibilitate mai mare la efectele acestor substanţe chimice, mai arată sursele citate.
''Demonstrăm că unele dintre aceste substanţe chimice pot avea efecte mult mai ample asupra sănătăţii peştilor decât ne-am aşteptat'', a spus acesta. ''Spre exemplu, utilizând peşti transgenici special creaţi pentru a putea observa, în timp real, răspunsurile la aceste substanţe chimice asupra corpurilor lor, am demonstrat că estrogenii care se găsesc în unele materiale plastice afectează valvele din inimă'', a adăugat acesta.
Testele au demonstrat că 20% dintre peştii de apă dulce de sex masculin, precum cleanul, din 50 de locaţii, prezentau caracteristici feminine.
Peste 200 de substanţe chimice din apa din canalizare au fost găsite responsabile de efecte similare estrogenului, iar medicamente precum antidepresivele modifică de asemenea comportamentul natural al peştilor, a relevat studiul care va fi prezentat la ediţia aniversară, a 50-a, a Simpozionului Societăţii pentru Pescuit din Insulele Britanice de la Universitatea Exeter, între 3 şi 7 iulie.
Sursa: www.agerpres.ro