Jurnalul.ro Ştiri Observator Somnul prost dintr-o seară ar putea avea impact asupra gândurilor din săptămâna următoare

Somnul prost dintr-o seară ar putea avea impact asupra gândurilor din săptămâna următoare

de Redacția Jurnalul    |   

O nouă cercetare sugerează că activitățile zilnice pot avea efecte de lungă durată asupra funcțiilor cognitive, dar și a somnului, scrie IFL Science, care citează un studiu publicat în PLOS Biology.

Studiul, întreprins de cercetătoarea Ana María Triana, a durat 19 săptămâni și a implicat utilizarea tehnologiei purtabile și a datelor din smartphone pentru a urmări activitățile și markerii fiziologici ai participantei.

Mai mult decât atât, aceasta a avut parte de 30 de scanări prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) pentru a-și evalua funcțiile cognitive precum atenția și memoria.

Cercetăroarea a explicat că stările mentale sunt influențate constant de mediu și experiențe, dar răspunsurile conectivității funcționale a creierului la schimbările de mediu sunt prea puțin studiate.

Studiul a identificat două modele distincte de răspuns: unul pe termen scurt, care durează aproximativ o săptămână, și unul pe termen lung, cu efecte observate până la 15 zile.

Cercetarea a scos în evidență o corelație puternică între variabilitatea ritmului cardiac și conectivitatea creierului, ceea ce demonstrează importanța activității fizice asupra sănătății cognitive.

Autoarea speră că aceste descoperiri vor deschide noi direcții pentru cercetările viitoare și vor contribui la îmbunătățirea îngrijirii personalizate în domeniul sănătății.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: studiu somn functii cognitive
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri