Jurnalul.ro Ştiri Observator Coșmarurile pot fi reduse la tăcere printr-un singur acord de pian, arată un studiu

Coșmarurile pot fi reduse la tăcere printr-un singur acord de pian, arată un studiu

de Redacția Jurnalul    |   

Cercetătorii au descoperit că folosirea unor tehnici non-invazive pentru a ne manipula emoțiile ar putea reduce coșmarurile care ne chinuie somnul, informează marți Science Alert.

Un studiu efectuat pe 36 de pacienți diagnosticați cu o tulburare de coșmar a arătat că o terapie non-invazivă simplă a redus frecvența viselor lor urâte.

Oamenii de știință i-au invitat pe voluntari să își rescrie cele mai frecvente coșmaruri într-o notă pozitivă și apoi le-au pus sunete asociate cu experiențe pozitive în timp ce dormeau.

„Există o relație între tipurile de emoții trăite în vise și bunăstarea noastră emoțională”, a explicat psihiatrul Lampros Perogamvros.

„Pe baza acestei observații, ne-am gândit că am putea ajuta oamenii prin manipularea emoțiilor în visele lor. În acest studiu, am arătat că putem reduce numărul de vise încărcate emoțional și negative la pacienții care suferă de coșmaruri”, a adăugat el.

Participanții la studiu au fost împărțiți în două grupuri. Jumătate dintre participanți au fost expuși unei sesiuni de TMR (reactivarea memoriei țintite, care constă în redarea unor sunete pe care oamenii au fost antrenați să le asocieze cu un anumit stimul, în timp ce persoanele respective dorm) în care s-a stabilit o asociere între o versiune pozitivă a coșmarurilor lor și un anumit sunet.

Cealaltă jumătate a fost folosită ca grup de control, imaginându-și o variantă mai puțin înfricoșătoare a coșmarului, dar fără expunere la sunete pozitive.

Ambele grupuri au primit căști speciale pentru somn, care redau un acord de pian C69 la fiecare 10 secunde în timpul somnului REM, atunci când coșmarurile apar cel mai frecvent.

După două săptămâni de ținere a unui jurnal de vise și apoi după trei luni fără nicio intervenție, ambele grupuri au fost evaluate.

La începutul studiului, grupul de control avea, în medie, 2,58 coșmaruri pe săptămână, iar grupul TMR avea o medie de 2,94. La final, grupul de control a ajuns la 1,02 coșmaruri pe săptămână, în timp ce grupul TMR a scăzut până la doar 0,19. Mai mult decât atât, grupul TMR a raportat o creștere a numărului de vise fericite.

„Am fost surprinși pozitiv de cât de bine au respectat și tolerat participanții procedurile de studiu, de exemplu efectuarea terapiei de repetare a imaginilor în fiecare zi și purtarea benzii de somn în timpul nopții”, a spus Perogamvros.

„Am observat o scădere rapidă a coșmarurilor, iar visele au devenit mai pozitive din punct de vedere emoțional. Pentru noi, cercetători și clinicieni, aceste rezultate sunt foarte promițătoare atât pentru studiul procesării emoționale în timpul somnului, cât și pentru dezvoltarea de noi terapii”, a adăugat el.

Cercetarea echipei a fost publicată în Current Biology.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: studiu sunete cosmar
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri