Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA, gata să ia cu asalt capitala Statului Islamic

SUA, gata să ia cu asalt capitala Statului Islamic

de Şerban Mihăilă    |   

Statele Unite vor trimite în Irak un număr suplimentar de 600 de militari pentru a sprijini trupele locale să recucerească orașul Mosul, considerat capitala de facto a organizației teroriste Stat Islamic (SI) pe teritoriul irakian. Foarte probabil, asaltul asupra orașului va fi lansat în octombrie.

Această mișcare de trupe este a treia suplimentare a contingentelor americane din Irak în ultimele șase luni și a fost decisă de Casa Albă, după ce premierul irakian, Haider al-Abadi, a solicitat insistent un ajutor militar consistent. În momentul de față, SUA dispun de 4.565 de soldați în Irak, iar comandanții americani și irakieni, citați de Reuters, susțin că asaltul final asupra orașului Mosul, considerat ultimul bastion al rezistenței SI, va avea loc în a doua jumătate a lunii octombrie. Deși noul contingent are drept obiectiv oficial declarat instruirea trupelor irakiene, colectarea de informații și acordarea de sprijin logistic, foarte probabil, soldații americani vor fi implicați în confruntări directe cu militanții jihadiști. De la lansarea campaniei conduse de SUA contra SI, trei membri ai forțelor speciale americane au fost uciși în luptele cu combatanții islamiști. Trimiterea de militari americani pe frontul irakian a devenit un subiect politic extrem de delicat la Washington, după nouă ani de ocupație, care au dus la înlăturarea dictatorului Saddam Hussein, într-un moment în care 170.000 de soldați ai US Army se aflau pe teritoriul Irakului.

 

„Forțele americane care luptă contra SI în Irak se confruntă cu pericole permanente” – Ashton Carter, secretar american al Apărării

 

Tragedie umanitară, anticipată în Mosul

În urma unei ofensive rapide, lansate în 2014, SI a preluat controlul asupra mai multor părți ale teritoriului irakian, la nord și vest de Bagdad. Rețeaua teroristă a transformat Mosul într-o adevărată fortăreață a militanților jihadiști. Deși forțele irakiene, luptătorii kurzi și milițiile șiite pro-iraniene au recâștigat mai mult de jumătate din teritoriul pierdut cu doi ani în urmă, Mosul, cel mai mare oraș din autoproclamatul „califat” condus de SI, a rămas în mâinile extremiștilor islamiști. Aflat în nordul țării, Mosul număra, în 2014, aproximativ 2,5 milioane de locuitori. Aproximativ un milion de persoane au părăsit orașul, de la ocuparea acestuia de către rețeaua jihadistă. Națiunile Unite avertizau recent că o ofensivă militară asupra metropolei irakiene ar putea provoca strămutarea a până la un milion de refugiați. Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a dat de înțeles că, după cucerirea orașului de către forțele coaliției, armata SUA ar putea rămâne în Mosul, atât timp cât este necesar pentru ca trupele guvernului de la Bagdad să se asigure că dețin controlul total în nordul țării.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri