Prin cercurile politice de la Washington se analizeaza ideea adoptarii unei legi care sa transfere serviciilor speciale dreptul de decide introducerea de noi sanctiuni impotriva Rusia, in cazul unei noi tentative de ingerinta in procesul electoral din SUA, scrie TImes.
Daca planul va fi adoptat, Casa Alba va pierde controlul asupra unui aspect important al politicii sale externe, considera publicatia citata. Incercarea de a-l priva pe presedinte de acest drept a prins contur in special dupa ce, la Helsinki, Donald Trump a refuzat sa condamne, la intalnirea cu Vladimir Putin, amestecul Rusiei in alegerile din 2016.
Cu numai cateva zile inainte de summitul din capitala Finlandei, Dan Coats, directorul Serviciilor nationale de informatii, declara ca autoritatile de la Kremlin continua ample operatiuni de "compromitere a democratiei noastre". In acest context, doi senatori, republicanul Marco Rubio si democratul Chris Van Hollen, au inaintat un proiect de lege, conform caruia, daca va fi aprobat, SUA vor institui automat sanctiuni impotriva oricarui stat care va dori sa influenteze rezultatul alegerilor.
Conform documentului, directorul Serviciilor speciale (DNI) se va consulta cu sefii CIA, FBI si NSA inainte de a semna raportul referitor la ingerinta straina cu o luna inainte de orice scrutin. Daca va fi depistat vreun amestec din partea Rusiei sau a altei tari, presedintele este obligat ca, in interval de 10 zile, sa anunte sanctiun.