Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Sucul de varza, recomandat pentru ulcer si reumatism

Sucul de varza, recomandat pentru ulcer si reumatism

Varza este unul dintre alimentele de baza, dar de-a lungul timpului i s-au descoperit si efecte benefice ca medicament in numeroase afectiuni. Ea are un continut bogat in saruri minerale si vitaminele A, B1, B2, C, PP.

 

"Cele mai recente studii au demonstrat chiar ca sucul de varza alba este indicat in cazul bolnavilor de ulcer gastric", arata doctorul Calin Garlea, medic de familie, competenta in fitoterapie si acupunctura, de la Centrul Medical Dava. La baza acestui studiu a stat descoperirea unei noi vitamine – vitamina U sau factorul antiulceros. Astfel, experientele clinice ale cercetatorilor de la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii au aratat ca dintr-un grup de 65 de pacienti care sufereau de ulcer gastric, 62 au fost vindecati dupa trei saptamani de tratament cu suc proaspat de varza alba.

 

 

Cataplasme pentru reumatici

Sucul de varza, obtinut cu ajutorul storcatorului de fructe, a prezentat rezultate bune si in pirozis (durere asemanatoare unei arsuri, care urca din stomac in esofag, terminandu-se cu o regurgitare de lichid acid in gura). Aceasta bautura este indicata in locul bicarbonatului de sodiu in combaterea senzatiilor de voma, a catarului intestinal (inflamatia mucoasei intestinale) si in disfunctiile hepatobiliare. In plus, medicii specialisti le recomanda sucul de varza alba si copiilor, deoarece are actiune impotriva oxiurilor si limbricilor.

 

Cura de varza alba are actiune diuretica, fiind indicata in litiaza renala. Are indicatii in cazul celor care sufera de ciroza, deoarece favorizeaza resorbtia lichidului de ascita. Datorita glutaminei, varza alba este benefica si pentru recuperarea alcoolicilor. "Sucul proaspat de varza este un bun cicatrizant si emolient", adauga medicul Calin Garlea. O alta proprietate a acestei legume este si aceea de "revulsiv, frunza de varza folosindu-se sub forma de cataplasma in reumatismul cronic", sustine specialistul.

 

 

Cura de 3 saptamani

Pe de alta parte, varza acra este un dezinfectant al tractului digestiv si stimuleaza digestia, datorita acidului lactic pe care il contine. Zeama de varza acra este si un bun laxativ.

 

Cura cu suc de varza trebuie sa dureze trei saptamani. Insa pentru a evita balonarile pe care le-ar putea provoca, este indicat sa se inceapa cu un tratament pe baza de suc de morcovi sau de spanac, timp de doua-trei saptamani, si abia dupa aceea sa treceti la varza.

 

PREPARARE. Cura de suc de varza este recomandata in principal in cazul gastritelor hiperacide si al ulcerului gastric. Se prepara un suc proaspat de varza alba, prin presare sau prin stoarcere. Tratamentul presupune sa beti zilnic un pahar de suc, obtinut dintr-o varza de marime medie. Cantitatea obtinuta se imparte in trei parti, iar bolnavul va bea cate o parte intre mesele principale. Dr. Calin Garlea ne avertizeaza ca sucul de varza sa nu fie amestecat cu nici un alt suc.

Subiecte în articol: varza suc de varza
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri