Jurnalul.ro Special Anchete Supervizare de 2,4 milioane de euro a lucrărilor pentru 11,7 kilometri de drum expres

Supervizare de 2,4 milioane de euro a lucrărilor pentru 11,7 kilometri de drum expres

de Ion Alexandru    |   

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va superviza, cu ajutorul a două firme private, în următorii… 13 ani și două luni, lucrările de proiectare și execuție a 11,73 kilometri, cât înseamnă Drumul Expres Brăila-Galați, plătind pentru aceasta aproximativ 2,4 milioane de euro. Ambele firme contractate au acționariat grecesc, iar una dintre ele este controlată de Antonios Kapraras, implicat în două afaceri controversate. Una dintre ele este o parte a dosarului „Microsoft”, iar a doua reprezintă mai multe lucrări edilitare pentru celebrul grup „Băneasa”, controlat de magnatul Puiu Popoviciu.

Contractul constă în furnizarea de servicii de supervizare de înaltă calitate, atât în timpul perioadei de proiectare și de execuție a lucrărilor, cât și pe parcursul perioadei de garanție a lucrărilor, „în vederea urmăririi corectei utilizări a fondurilor disponibile și pentru a se asigura că antreprenorul proiectează și execută lucrările în conformitate cu obligațiile contractuale, în special în ceea ce privește durata, cantitatea, calitatea și costul proiectării și al lucrărilor”.

Potrivit anunțului de atribuire publicat de CNAIR pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), consultantul urmează să aibă rolul de supervisor pentru Drumul Expres Brăila – Galați, în lungime de 11,73 kilometri.

Contractul, parafat pe 9 martie

CNAIR a scos acest contract la licitație încă din vara anului trecut, introducând drept criteriu de atribuire cel mai bun raport calitate-preț. Durata contractului, potrivit documentației de atribuire, este de 158 de luni, ceea ce înseamnă 13 ani și două luni.

În data de 9 martie 2022, autoritatea contractantă a desemnat câștigătoare a procedurii de licitare două companii. Este vorba despre SC K-Box Construction Design SRL, din România, și Salfo And Associates S.A., din Grecia. Valoarea finală a contractului se ridică la 9.868.294,7 lei fără TVA, respectiv la 11.743.270,7 lei cu TVA inclusă (2.369.585,9 euro).

Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), Salfo And Associates S.A. este o persoană juridică elenă, cu sediul în Atena, reprezentată în România de o anume Diana Elena Alecu.

Legături cu dosarul „Microsoft”

Cealaltă companie, SC K-Box Construction Design SRL, a fost înființată în data de 7 septembrie 2011, având ca asociați două entități juridice. Este vorba despre SC Kapraras Consulting SRL, cu 10 la sută din capitalul social, și Vasel Holding Limited, din Cipru – Limassol, cu 90 de procente. La data de 29 iulie 2020, compania era deținută în totalitate de SC Kapraras Holding SRL.

Această din urmă companie este controlată de omul de afaceri elen Antonios Kapraras, domiciliat în Grecia, la Veroia, cu 90,9 la sută aport la capitalul social, și de fiul acestuia, Georgios Kapraras, cu 9,01 la sută din firmă.

Numele lui Antonios Kapraras apare într-unul dintre dosarele „Microsoft”, instrumentate de DNA. Potrivit procurorilor, „Conducerea Compaq de la acea vreme, anume Mihai Pascali şi Călin Tatomir, a aprobat derularea contractelor în această manieră şi a acceptat adaosurile comerciale exagerate ale firmei Technet Austria ştiind că din aceste adaosuri urma să fie plătită mita (…). Claudiu Florică a condiţionat şi prezenţa firmei Siveco ca integrator în acest contract de subcontractarea unei părţi din software şi servicii în valoare de 1,5 milioane dolari firmei Kapraras Consulting, condusă de Antonios Kapraras care urma să asigure la rândul ei plata unei mite”.

Denunțul dat la DNA

Firmele implicate de către Claudiu Florică în traficul de influenţă şi dare de mită şi persoanele respective sunt Dragoş Stan, patronul firmei Net Consulting, Thomas Heintschel, acesta fiind interpus al lui Dragoş Stan, şi Claudiu Florică, ca director în firmele Technet şi Profinet, Nicolae Culacov, Ştefan Blaer şi Ioan Blaer, acţionari ai firmei Omnitech, care se ocupau de relaţia cu Ministerul Finanţelor, Dinu Pescariu, patronul de la Tenis Club, vechi prieten al lui Claudiu Florică care aducea sumele de bani în numerar în ţară ce urmau să fie plătite ca mită, în numerar, precum şi Antonios Kapraras, patronul firmei Kapraras Consulting”, se arată într-un denunț obținut de DNA.

Proiecte pentru grupul „Băneasa”

Jurnaliștii de la „Gazeta de Cluj” dezvăluiau, în anul 2018, că potrivit site-ului propriu, o altă companie controlată de către Antonio Kapraras, SC  Kappa Arhitects & Inginiers, a realizat Millenium Business Center (FOTO), o clădire de birouri, pe structură metalică, formată din 4 subsoluri + parter + 18 etaje + etaj tehnic, dar și clădiri rezidențiale împreună cu SC Băneasa Investment SA și Băneasa Business & Technologies Park SA. Toate aceste afaceri erau gestionate de Puiu Popoviciu, iar fiica fostului președinte Traian Băsescu, Ioana Băsescu şi-a cumpărat, la acel moment, un apartament într-unul dintre aceste ansambluri imobiliare.

Ce trebuie să facă acești consultanți pentru banii primiți

Revenind la contractul încheiat de CNAIR în 9 martie 2022, serviciile de supervizare vizează mai multe probleme care pot interveni pe durata construirii drumului expres. Este vorba despre urmărirea modificărilor care rezultă din necesitatea efectuării unor studii suplimentare sau expertize ori a modificărilor care rezultă din implementarea solicitărilor primite de la diverse instituții cu atribuții în legătură cu obiectivul de investiții.

De asemenea, se mai monitorizează modificările legislative sau de norme tehnice pe parcursul derulării contractului sau modificările generate de includerea de noi subcontractanți ori înlocuirea subcontractanților inițiali, precum și modificări generate de schimbarea personalului cheie sau non-cheie. Mai sunt vizate modificări privind prelungirea termenelor de predare de către prestator a rapoartelor specificate în contract sau modificări referitoare la verificarea și aprobarea rapoartelor de către beneficiar.

Se va urmări întârzierea în executarea lucrărilor sau în activitatea de proiectare ca urmare a unor dificultăți întâmpinate de antreprenor, suspendarea sau rezilierea contractului de proiectare și execuție, apariția unor reglementări sau dispoziții ale Poliției Rutiere ulterior semnării contractului de proiectare și execuție, apariția unor lucrări suplimentare, mobilizarea slabă ți îndelungată a antreprenorului, apariția necesității utilizării sumelor aferente rezervelor de implementare și apariția riscurilor privind obținerea avizelor, permiselor, certificatelor și autorizațiilor (inclusiv a autorizației de construire) ce sunt obținute de la terți.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri