Jurnalul.ro Ştiri Social Suspecți de crime în serie, dar fără pericol social

Suspecți de crime în serie, dar fără pericol social

de Diana Scarlat    |   

Cei doi suspecți în cazul triplei crime de la fabrica de ciment din București, reținuți luni, au fost lăsați în libertate, ieri, de judecători, cu măsura controlului judiciar. Nu în lipsă de probe, ci cu aceleași probe care ar fi putut sta și la baza hotărârii de arest preventiv. Procurorii au contestat deja hotărârea, la Curtea de Apel, iar o decizie definitivă ar putea veni în câteva zile. Între timp, cei doi frați suspectați că ar fi criminali în serie s-au întors la locul de muncă. Ei mai sunt suspecți și în alt caz similar de omor, din Germania. Paznicii de la fabrică și-au dat demisia ieri, după ce suspecții s-au întors la locul de muncă, iar firma a adus alți paznici, care nu vor să rămână la fabrica de ciment.

Imediat după ce anchetatorii de la Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitalei au început cercetarea în cazul dublei crime de la fabrica de ciment din sectorul 6 al Capitalei, s-a făcut și legătura între cei doi suspecți și paznicul găsit mort anul trecut, în aproximativ aceleași condiții și în aceeași hală dezafectată. Dar s-a descoperit și că un român a fost găsit mort în Germania, la locul de muncă al celor doi, după ce au plecat. Cei doi suspecți au plecat din țară, imediat după ce a fost găsit primul cadavru, în septembrie 2017. S-au reîntors, la aceeași fabrică, cu mai puțin de o lună în urmă, iar acum patru zile au fost descoperite cele două cadavre ale paznicilor. Cu toate acestea și chiar dacă procurorii au adus probe care ar fi putut sta la baza deciziei de arest preventiv pentru cei doi potențiali criminali în serie, judecătorii au considerat că ei nu reprezintă pericol social și au aplicat măsura controlului judiciar, în loc de arest preventiv sau măcar arest la domiciliu.

Îndeplineau toate condițiile pentru arest

“Măsura arestului preventiv se aplică atunci când suspecții prezintă un pericol social ridicat, iar lăsarea lor în libertate poate pune în pericol viețile altor oameni. E o problemă de logică. Dacă judecătorul a luat această măsură, înseamnă că există niște probe, în baza cărora se putea lua măsura arestării preventive, dar instanța a hotărât să aplice controlul judiciar, care este tot o măsură preventivă, dar care le permite suspecților să se plimbe printre noi. În logica mea, dacă ai probe pentru a lua o măsură preventivă, gravitatea infracțiunii pentru care este cercetat suspectul îți impune să iei o măsură privativă de libertate. Dacă omul e suspectat că a comis trei omoruri, nu poate fi lăsat liber pe stradă”, a explicat, pentru Jurnalul, Dan Antonescu, fostul șef al Serviciului Omoruri din cadrul Poliției Capitalei.

Măsura arestului preventiv nu se impune atunci când infractorul nu prezintă perciol social, de exemplu, la evaziune fiscală sau infracțiuni economice, dar se impune atunci când fapta este de gravitate maximă.

Dan Antonescu, fost șef al Serviciului Omoruri

 

 

Subiecte în articol: suspecți de crime în serie liberi
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri