Reflexoterapia se practică de peste 5.000 de ani în China şi Egipt. Reflexoterapia îşi propune deblocarea energiilor şi eliminarea toxinelor acumulate în organism de mult timp.
Reflexoterapia acţionează asupra punctelor din talpă. Practic, degetele terapeutului fac o presiune asupra acestora, o presiune ce aminteşte de apăsarea cu rotire atunci când se fixează o pioneză. În talpă se află o veritabilă hartă a organismului şi reflexoterapia se face în punctele care sunt reprezentate diverse organe. Prin apăsarea terapeutului, se spune că se pun în mişcare energiile, blocate de diverse suferinţe, de boli. De asemenea, prin masarea specială din reflexoterapie, se dă liber eliminării unor toxine rămase de mai multă vreme în organele respective. În talpă, chiar şi în degetele picioarelor şi pe câţiva centimetri ai gleznei, se regăsesc corespondentele: creierului, ochilor, urechilor, tiroidei, hipofizei, plămânilor, ficatului, pancreasului, stomacului, duodenului, colonului, rinichilor, vezicii urinare, glandelor sexuale ale femeii şi bărbatului, articulaţiilor din umăr, picioare, şold etc. În medicina din China, deci şi în filozofia reflexoterapiei, cheia organismului sunt rinichii. Metaforic, ei sunt denumiţi de terapeuţii chinezi „fântâna vieţii”. Se mai susţine că rinichii sunt organele cu purtare de gentleman: ei îşi cedează din propria energie când vin semnale că alte organe au sărăcit energetic. De aceea, prima acţiune în şedinţele de reflexoterapie se aplică punctelor corespondente rinichilor, situate cam în mijlocul tălpii, pe bolta tălpii. Astfel, se porneşte în reflexoterapie cu deschiderea circulaţiei normale a energiei de la rinichi. Reflexoterapia trebuie să se prelungească pe un număr de şedinţe până a se simţi evident efectele benefice. De altfel, la primele reprize de reflexoterapie pot apărea şi ceva dureri, căci toxinele au „băltit” mai mult timp şi se pun în mişcare pentru a se elimina. Reflexoterapeuţii declară că s-au obţinut rezultate notabile în stres, depresii, insomnii, impotenţă, infertilitate, în suferinţe ale ficatului, colonului, stomacului, plămânilor, calculilor la vezica biliară şi la vezica urinară, în artroze, boli reumatismale, sciatică etc.
Fiecare dintre noi am simţit o stare de bine când mergem desculţi dimineaţa pe un câmp. O explicaţie sună cam aşa: bulgării de pământ presează pe diferite puncte ale tălpii neîncălţate şi se face, practice, o reflexoterapie. De altfel, s-au lansat şi unii şlapi cu diferite profile de ridicături în talpă, forme care presează punctele de reflexoterapie în timpul mersului.