Jurnalul.ro România inteligentă Tanczos Barna: Investițiile în eoliene, zona offshore, sunt probabil cele care impactează cel mai puțin mediul înconjurător

Tanczos Barna: Investițiile în eoliene, zona offshore, sunt probabil cele care impactează cel mai puțin mediul înconjurător

Investițiile în eoliene, zona offshore, sunt probabil cele care impactează cel mai puțin mediul înconjurător, spune Tanczos Barna, ministrul Mediului, la Conferința Națională “Energia eoliană offshore – energia verde din Marea Neagră”, organizată de postul de televiziune Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, alături de cotidianul național Jurnalul în cadrul seriei de evenimente “România Inteligentă”.

UE este lider mondial la investițiile în energia regenerabilă.

"Vorbim despre acele condiții care trebuie respectate pentru a nu deranja mediul, pentru a nu crea o distrugere pe termen lung. Noua filozofie a investițiilor în zona UE prevede condițiile epentru a păstra biodiversitatea, pentru a nu a atinge corpurile de apă în mod distructiv, ci pentru a crea aceste noi de facilități, având în același timp grijă de mediul înconjurător. 

Vedem ce înseamnă pe plan mondial aceste provocări. UE este lider în tot ceea ce înseamnă investiții în regenerabile. Este lider în reduceri în emisii de carbon. Această încercare europeană de a  duce mai departe obiectivul de 1,5% grade Celsius creștere față de 1990, este un obiectiv care trebuie să meargă pe plan mondial. Trebuie să ajungă pe toate continentele, în toate țările. Foarte mulți spun că dacă nu vin țările dezvoltate, nu vin China, India, să suțină cu fermitate aceste obiective, cum le face UE, acest obiectiv este deja mort. Este  scopul de a aduce la aceeași masă, cu abordare unitară, cu o ambiție unitară, să mergem în această direcție", explică demnitarul.

SUnt unele zone protejade de UNESCO dar investițiile în zona  offshore au probabil cele mai mici efecte nocive asupra mediului. 

"Investițiile în eoliene, zona offshore, sunt probabil cele care impactează cel mai puțin mediul înconjurător. Ca cineva care se gândește să pună o supercapacitate eoliană în biosfera Delta Dunării, cu siguranță se gândește toată societatea civilă, Ministerul Mediului, asupra efectelor pe termen lung asupra păsărilor ,a zonelor de cuibărit, care  au o protecție semnificativă. Sunt deja unele zone protejate la nivel UNESCO, motiv pentru  care susținem aceste investiții în zone cu potențial redus de afectare a mediului înconjurător. Offshore este o asemenea investiție în eoliene și, prin aceste sisteme, putem să ajutăm și livrarea sistemului energetic național. Pentru că resursele regenerabile știm că nu vin cu aceeași constanță în producție, cum vine Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, nu mai vorbesc de cărbune, pentru că încet-încet vor fi eliminate. 

România trebuie să ajungă la 10% protecție în toate ariile, astfel încât și zona maritimă, și zona de munte, și zona de deșert, și zona de câmpie să aibă aceste zone de protecție a biodiversității și a habitatelor dar nu înseamnă că Natura 2000 va bloca complet eoliene, se referă la viața subacvatică. În cazul în care vom avea cu certitudine locația acestor noi investiții, vom putea găsi soluțiile",  afirmă ministrul Mediului. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri