Jurnalul.ro Ştiri Social Ţara care ignoră sănătatea viitoarelor mame

Ţara care ignoră sănătatea viitoarelor mame

România se situează în fruntea topurilor europene în ceea ce priveşte mortalitatea maternă, mortalitatea neonatală, numărul avorturilor și incidența sarcinilor nedorite la minore. Statisticile alarmante sunt strâns legate de funcționalitatea precară a serviciilor de planificare familială și a serviciilor medicale de specialitate din ţara noastră, avertizează reprezentanţii Fundației World Vision România. Potrivit acestora, cele mai afectate sunt femeile din mediul rural, unde asistența prenatală este mai mult decât deficitară.

În acest context, Fundația World Vision România, alături de experți în politici de sănătate publică, face câteva propuneri legislative în vederea îmbunătățirii stării de sănătate a femeii și copilului: acces gratuit și necondiționat pentru femeile însărcinate la serviciile medicale pre- și postnatale incluse în pachetul de servicii de bază, indiferent dacă acestea sunt sau nu asigurate;  acces gratuit la serviciile de planificare familială pentru populația vulnerabilă; reglementarea și extinderea Programului de screening perinatal și neonatal şi implementarea unor măsuri pentru aderența la monitorizare (transport gratuit, indemnizație de hrană și măsuri de suport psiho-social).

Specialiştii cer, de asemenea, aplicarea unor sancțiuni contravenționale pentru furnizorii de servicii medicale care încalcă legislația privind drepturile femeilor gravide, lăuzelor și copiilor.

Conform statisticilor, în țara noastră mortalitatea maternă este dublă în comparație cu media Uniunii Europene (14,5%000 născuți vii în 2015), de 10 ori mai mare decât în Polonia și Austria, cauzele principale fiind legate de riscuri obstetricale directe (46%), riscuri obstetricale indirecte (29%) și avorturi (25%). Mai mult, rata avorturilor este dublă față de media UE, 96% din decesele prin avorturi provocate fiind înregistrate în mediul rural.

În plus, România ocupă un loc fruntaș și în ceea ce privește sarcina și ratele de avort la adolescente - una din zece mame este minoră, iar 9% din totalul anual al avorturilor se înregistrează în rândul femeilor sub 19 ani, principala cauză fiind lipsa de educație sexuală a adolescenților și neutilizare a contraceptivelor (60% din adolescenți).

 

Subiecte în articol: sănătate viitoare mama
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri