Jurnalul.ro Ştiri Social Ţara cu cele mai multe mame minore din UE

Ţara cu cele mai multe mame minore din UE

de Monica Cosac    |   

România rămâne lider în Uniunea Europeană la numărul de mame adolescente. Datele prezentate, ieri, într-un raport al Oficiului European de Statistică (Eurostat) arată că vârsta medie a femeilor care au devenit mame în UE, în anul 2015, a fost de 29 ani, iar cel mai ridicat procent de mame minore a fost înregistrat în ţara noastră (12,3% din total femeilor care au născut pentru prima dată).

 

De asemenea, statisticile Eurostat relevă că, în privinţa celor mai tinere mame din UE, România este urmată îndeaproape de Bulgaria (cu 11,9% din total femeilor care au născut pentru prima dată). Pe următoarele locuri se află: Ungaria (9%), Slovacia (8,4%), Letonia (5,5%), Lituania și Marea Britanie (ambele cu 5,4%), Polonia (4,8%).

La polul opus în raportul Eurostat se află statele cu cele mai puţine mame adolescente, reprezentând mai puțin de 2% din total femeilor care au născut pentru prima dată: Italia (1,2%), Olanda și Slovenia (ambele cu 1,3%), Danemarca și Suedia (ambele cu 1,4%).

Italia şi Spania, campioane la mame peste 40 de ani

Pe de altă parte, cele mai multe femei care au născut pentru prima dată la vârsta de 40 de ani sau mai mult sunt în Italia (8%), Spania (7,4%), Grecia (5,5%), Irlanda (4,9%) și Luxemburg (4,5%).

În România, doar 1,6% femei au devenit mame la vârsta de 40 de ani.

Printre ţările UE cu cele mai mici procente de femei care au născut primul copil după această vârstă se numără: Lituania și Polonia (cu 1,1%), Letonia și Slovacia (ambele cu 1,5%), Malta (1,7%) și Cehia (1,8%).

Lipsa educaţiei sexuale

Problema sarcinilor la adolescente şi a mamelor minore nu este, însă, o noutate în România, acest fenomen fiind înregistrat în ţara noastră de mai bine de un deceniu.

Organizaţiile nonguvernamentale au atras deseori atenţia asupra procentului ridicat de mame minore din ţara noastră şi spun că multe provin din rândul minorităţii rome, în cadrul căreia sunt răspândite căsătoriile între minori.

Raportul „Copilării furate”, lansat de organizaţia internaţională „Salvaţi Copiii” chiar de Ziua Internaţională a Copilului, arată că în România, anual, circa 700 de fete devin mame înaintea vârstei de 15 ani, însă rata naşterilor înregistrate în rândul adolescentelor între 15 şi 19 ani este cea mai îngrijorătoare, ţara noastră înregistrând 34 de naşteri la 1.000 de adolescente. Acest fenomen este un efect al lipsei accesului la îngrijiri şi educaţie pentru sănătatea sexuală şi a reproducerii, relevă raportul organizaţiei internaţionale. 

De altfel, în 2015, această situaţie din România a determinat Comitetul ONU pentru drepturile economice, sociale şi culturale să ne atragă atenţia că a devenit urgentă adoptarea unei strategii naţionale pentru a asigura accesul la educaţie sexuală şi consiliere privind sănătatea reproductivă la tinerele şi adolescentele din ţară.

Este un semnal de alarmă faptul că România se confruntă cu un număr mai mare de naşteri în adolescenţă decât state precum Rwanda, Trinidad Tabago, Emiratele Arabe Unite, Uzbekistan, Albania, Bahamas, Botswana, Burundi, India sau  Mauritius, concluzionează „Salvaţi Copiii” în Raportul „Copilării furate”, publicat pe 1 iunie 2017.

 

În UE, mai puțin de jumătate (47%) dintre femeile care au născut prima dată în 2015 aveau în jur de 20 de ani.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri