Jurnalul.ro Ştiri Politică Tarcea, “spălată” de CSM. Nu pentru că n-ar fi făptuit, ci din cauza reclamantului

Tarcea, “spălată” de CSM. Nu pentru că n-ar fi făptuit, ci din cauza reclamantului

de Ion Alexandru    |   

Secţia pentru Judecători a CSM a respins, ieri, sesizarea Inspecţiei Judiciare în legătură cu cercetarea disciplinară a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, trimisă în judecată pentru refuzul nejustificat de a îndeplini îndatoririle de serviciu şi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor. Tarcea nu a fost judecată, concret, pe fond, cauza fiind respinsă pentru că sesizarea iniţială a fost făcută de Chris Terhes, actual europarlamentar PSD, care “nu ar fi avut calitate procesuală în dosar”.

După amânări succesive, Secţia pentru Judecători a CSM a decis să nu o sancţioneze disciplinar pe Cristina Tarcea. Încă din decembrie 2018, aceasta a fost trimisă în judecată disciplinară de către Inspecţia Judiciară, după ce, la sfârşitul anului trecut, preşedintele Coaliţiei Românilor din SUA, Chris Terhes, a sesizat faptul că şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu modul în care a alcătuit completurile de cinci judecători şi pentru că nu a distribuit aleatoriu cauzele în aceste completuri. Tot atunci, actualul preşedinte al CSM, Lia Savonea, a cerut chiar excluderea Cristinei Tarcea din magistratură.

Inspecţia Judiciară a reţinut, în acţiunea exercitată, că Tarcea se face vinovată de refuz nejustificat de a îndeplini îndatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 şi de 2 judecători prevăzute la art. 31 alin. (1) lit. b) şi art. 32 din Legea nr. 304/2004, modificată şi completată prin Legea nr. 207/2018. Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. o), s-a reţinut că, prin refuzul de a implementa dispoziţiile de imediată aplicare ale Legii nr. 207/2018 anterior menţionate, 40 de cauze de competenţa completurilor de 5 judecători şi 11 cauze de competenţa completurilor de 2 judecători nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri în compunerea prevăzută de legea în vigoare la data înregistrării lor.

 

Recursul poate fi depus la… ÎCCJ

Ieri, însă, CSM a decis să constate “nulitatea absolută a acţiunii disciplinare exercitate de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtei judecător Iulia Cristina Tarcea - preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99  lit. f) şi o) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, invocându-se lipsa calităţii procesuale a persoanei care a făcut sesizarea. Decizia Secţiei pentru Judecători de la CSM poate fi atacată cu recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii.

 

Subiecte în articol: cristina tarcea
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri