"Principiul tratamentului nediferenţiat al membrilor UE este înlăturat, sunt acordate derogări Marii Britanii şi anumite ţări din Europa, printre care şi România, sunt trecute într-o categorie a doua de ţări care nu pot să beneficieze de avantajele sociale pentru cei care locuiesc în Marea Britanie şi nu sunt emigranţi, sunt cetăţeni ai Uniunii Europene, atenţie!, nu vorbim de emigranţi. Lucrul acesta îi afectează pe românii care muncesc în Marea Britanie şi care, în pofida faptului că sunt contributori la sistemul de asigurări sociale, nu vor putea beneficia de toate prevederile lui şi de avantajele lui. Este un lucru extrem de grav", a declarat Călin Popescu-Tăriceanu.
Copreşedintele ALDE consideră că Guvernul şi Preşedinţia nu au informat cu privire la negocierile din cadrul Consiliului European, unde a fost tratat şi subiectul Brexit.
"Nu ştiu cum s-au desfăşurat, nu avem niciun fel de informare din partea Guvernului şi din partea Preşedinţiei, cum s-au desfăşurat negocierile în cadrul Consiliului European, cu Comisia Europeană, în baza cărora România a fost de acord cu concesiile făcute Marii Britanii. Nu a fost consultare a Parlamentului naţional în România pe această temă, care să definească un punct de vedere de reprezentare a României, nu ştim cine a avut mandat să negocieze în acest sens, pentru că nu cunosc ca Parlamentul României să fi dat mandat specific pe această problemă, ca România să facă concesiile de care vorbeam. (...) Este un deficit de democraţie evident pe care actuala putere, actualul Guvern, actualul preşedinte trebuie să-l sesizeze", a afirmat Tăriceanu.
El a adăugat că "nu poate fi evitată la nesfârşit o astfel de discuţie, cum se raportează actuala putere executivă la Parlament şi la problemele la care este chemată să angajeze România".
"Aştept cu nerăbdare intervenţia domniei sale (a preşedintelui - n.r.), astăzi, în Parlament. Numai că, aşa cum am spus, nu ştim cât a făcut, dacă a făcut mai mult sau mai puţin. Nu-mi rămâne decât să constat rezultatul, din moment ce nu a existat o comunicare din partea Preşedinţiei pe aceste subiecte. Ar fi fost de dorit ca România să îşi apere poziţia. Eu văd că România, din ce în ce mai mult, este în poziţia unei ţări care tot ce se hotărăşte de o majoritate la nivelul UE spune: da, să trăiţi, executăm! Asta e realitatea. Nu văd curajul necesar, nu văd analiza necesară şi capacitatea de analiză pentru a defini un punct care să sintetizeze şi interesul României" , a afirmat Tăriceanu.
Copreşedintele ALDE a spus că un alt lucru criticabil în urma deciziilor luate în cadrul Consiliului European pe subiectul Brexit este legat de zona euro.
"Ceea ce este, însă, prost şi ce trebuie spus este că se creează, în momentul de faţă, o breşă în ceea ce înseamnă (...) moneda unică. Nu mai vorbim de monedă unică europeană din moment ce britanicii au spus clar că nu renunţă la lira sterlină, ceea ce este un lucru prost", a mai spus Tăriceanu.
El a apreciat, totuşi, faptul că Marea Britanie va rămâne în UE în urma acordului încheiat în Consiliul European şi, totodată, s-a referit la decizia privind posibilitatea ca parlamentele naţionale să poată decide dacă adoptă sau nu deciziile luate în Parlamentul European. AGERPRES