Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri că există o parte din sindicate care în momentul de faţă fac declaraţii îngrijorătoare, în schimb, în 2010, când salariile şi pensiile au fost efectiv tăiate, nu au scos niciun cuvânt.
"Există o parte din sindicate care văd că fac în momentul de faţă foarte multe declaraţii şi unele sunt îngrijorătoare, pentru că spun că vor scădea salariile. Salariile nu vor scădea cu un leu, vor creşte salariile, costurile salariale pentru angajator nu vor creşte cu un leu, lucrurile acestea le va pune pe hârtie Guvernul, şi le va arăta şi le va demonstra. Ce spun sindicatele e treaba lor. Eu am o singură întrebare în legătură cu sindicatele. Văd că acum sunt foarte vocale. Nu contest dreptul sindicatelor de a-şi apăra drepturile celor pe care îi reprezintă, dar eu întreb un lucru: în momentul 1 iulie 2010, când salariile din România şi pensiile au fost efectiv tăiate, reduse drastic, unde erau sindicatele? Nu au scos un cuvinţel. Am auzit că ar fi fost unii din ei strânşi cu uşa cu metode nu foarte ortodoxe de către fostul preşedinte. O fi adevărat, n-o fi adevărat, dar prea au tăcut din gură. Acum e libertate, e democraţie, dreptul lor nu-l contestă nimeni, dar singura chestiune pe care vreau să o spun - este grav, pentru că aruncă în piaţă informaţii false care creează temeri şi poate la unii panică", a spus Tăriceanu la România TV.
El a adăugat că preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a făcut declaraţiile din ultima vreme despre salarii pentru că a vrut să apară la televizor.
"Este adevărat că domnul Hossu, care are o lungă experienţă sindicală, îl cunosc şi eu foarte bine, ştie următorul lucru: că dacă astăzi ar fi declarat că în urma acestor măsuri pe care Guvernul le ia (...) nu vor exista scăderi la salarii, nu ar fi fost nicio ştire, domnul Hossu nu ar fi apărut la televizor. El vrea să apară, să arate că e activ şi că se bate. Domnul Hossu are experienţă, ştie cum se calculează salariul şi dacă ar fi vrut să fie corect, ar fi spus lucrul pe care vi l-am spus - salariile nu vor scădea - dar nu îl băga nimeni în seamă. El vrea să apară la televizor şi este o anumită lipsă de responsabilitate, fără îndoială, în afirmaţiile pe care le face. Eu mă aşteptam la un lider sindical cu o asemenea experienţă - şi care presupun că nu este câştigată degeaba - să aibă o atitudine onestă", a afirmat Tăriceanu.
Impozitul pe venit va scădea de la 16% la 10%, dar în acelaşi timp vor creşte taxele sociale, de la 16,5% la 35%, a declarat marţi preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la ieşirea de la şedinţa Consiliului Naţional Tripartit.
"Salariul nu se taie, pentru că, potrivit legislaţiei în vigoare, discutăm de un salariu brut. Problema este că prin transfer am acelaşi salariu brut, numai că fiscalitatea mea, ca lucrător, creşte. E adevărat că scade impozitul pe venit, de la 16% la 10%, dar în acelaşi timp taxele sociale pe care le suport ca lucrător cresc de la 16,5% la 35%. Din acest punct de vedere e o creştere de fiscalitate, care se va reflecta nu în valoarea salariului brut, ci în valoarea salariului net cu care voi pleca acasă. Angajatorii nu şi-au luat angajamentul ferm că vor creşte, Guvernul se bazează pe promisiunea şi bunele lor intenţii legate de acest lucru, dar discutăm de 3 milioane, nu de salariaţii care sunt astăzi la salariul minim pe economie, care vor vedea o creştere de 97 de lei pe net, nu discutăm de sectorul bugetar, care are prevăzută o creştere de 25%, ceea ce înseamnă pe net o creştere de circa 4%, ci discutăm de restul lucrătorilor din România care vor fi afectaţi", a explicat Hossu. www.agerpres.ro