Fostul lider PDL și ministru băsist se află nu la prima, nici la a doua, ci la a treia numire consecutivă în această calitate. Teoretic, noul mandat ar trebui să expire în luna februarie a anului viitor, conform ultimei hotărâri adoptate de Adunarea Generală a Acționarilor TAROM. Remunerația pe care Anca Boagiu o primește se ridică la 12.500 de lei.
La data de 25 octombrie 2022, AGA a TAROM SA, reunită în format complet – statul român (97,23% din acțiuni), SIF Muntenia (0,83% din acțiuni), ROMATSA (1,235% din acțiuni) și Compania Națională de Aeroporturi București SA (1,449% din acțiuni) - a luat act, cu unanimitate de voturi de încetarea mandatelor administratorilor provizorii Mirel Alexandru Marcu, Iuliana Cristina Bârcă și Anca Daniela Boagiu). În cazul ultimelor două, mandatele expirau chiar a doua zi, pe 26 octombrie, în timp ce în cazul lui Marcu, mandatul urma să expire în data de 9 noiembrie.
Apoi, tot AGA, de data aceasta cu 99,92 la sută din voturi, și cu 0,8% abțineri, a aprobat numirea în funcție a unor noi administratori provizorii, pentru un mandat de patru luni, cu posibilitatea prelungirii, pentru motive temeinice, până la șase luni. Acești noi administratori sunt… Anca Daniela Boagiu și Cristina Bârcă, începând cu 27 octombrie 2022, până în 26 februarie 2023, respectiv Mirel Alexandru Marcu, din 10 noiembrie 2022, până în 9 ianuarie 2023.
Legea prevede un singur mandat, de patru luni
Potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 109/2011, la articolul 64 indice 1, alineat 3, coroborat cu alineatul al cincilea, text de lege care a stat la baza acestor numiri făcute de Adunarea Generală a Acționarilor Companiei TAROM, „în caz de vacanță a uneia sau mai multor posturi de administrator al unei societăți, acționarii, inclusiv statul, prin autoritatea publică tutelară, pot convoca AGA, în vederea numirii unuia sau mai multor administratori provizorii, până la finalizarea procedurii de selecție a administratorilor. Durata mandatelor provizorii este de patru luni, cu posibilitatea prelungirii, pentru motive temeinice, până la maximum 6 luni”.
Este, așadar, evident că, cel puțin în cazul Ancăi Boagiu, această durată, cu tot cu prelungirea ei, s-a consumat deja înainte de renumirea ei în aceeași funcție de administrator provizoriu.
Prelungire, după care numirea din nou pe funcție
De altfel, nu este prima dată când acționarii TAROM procedează în această manieră, în legătură cu Anca Boagiu. „Jurnalul” a dezvăluit, în urmă cu câteva luni, că, prin hotărârea din 26 octombrie 2021, Adunarea Generală a Acționarilor au aprobat, inițial, începând chiar de a doua zi, numirea Ancăi Boagiu și a Iulianei Cristina Bârcă, în funcțiile de administratori provizorii, pentru un mandat de patru luni.
Aceste mandate au expirat în luna februarie a anului curent, însă, tot prin hotărâre, AGA a decis să le prelungească, cu încă două luni, operațiunea încadrându-se, la acel moment, în limitele prevăzute de textul de lege citat mai sus.
La expirarea acestei prelungiri însă, AGA a TAROM decide să o numească din nou pe Anca Boagiu pentru încă un mandat provizoriu de patru luni, cu posibilitatea prelungirii până la 6 luni, iar în cursul lunii august, acest al doilea mandat a fost prelungit cu încă două luni, din 13 august, până în 26 octombrie 2022.
220.000 de lei, venituri în ultimul an fiscal
Reamintim că TAROM nu este prima instituție publică în al cărei consiliu de administrație a fost „unsă” Anca Boagiu, în ultimii doi ani. În 11 martie 2021, ea a primit un post de administrator provizoriu, pentru un mandat de patru luni, în cadrul Consiliului de Administrație al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, entitate aflată în coordonarea Ministerului Finanțelor Publice. Întâmplător sau nu, funcția de ministru al Finanțelor era ocupată, la acel moment, de senatorul liberal Alexandru Nazare, un apropiat încă din perioada vechiului PDL al Ancăi Boagiu.
Fostul exponent al regimului PDL și-a depus, în 1 august 2022, ultima declarație de avere, document din care rezultă că, în anul fiscal anterior completării lui, a realizat venituri totale în sumă de 220.000 de lei.
Mai exact, a câștigat 23.760 de lei din vânzarea unui autoturism, la data de 4 mai 2022. După care a încasat suma de 43.393 de lei, în calitate de consilier, de la Consiliul Județean Ilfov. La aceste sume se adaugă 38.400 de lei de la Camera de Comerț și Industrie Ilfov. De la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, Boagiu declară că a încasat, în baza contractului de mandat, suma de 28.391 de lei. Iar până la finalul anului trecut, a încasat de la TAROM suma de 14.624 de lei.
De asemenea, Anca Boagiu a mai realizat venituri de 26.732 de lei din consultanță acordată prin Boagiu A.D. PFA, dar și 45.000 de lei din răscumpărarea integrală a unei polițe de asigurare.