Jurnalul.ro Ştiri Social Teatrul „bântuit” din Parcul Bazilescu, renovat şi modernizat

Teatrul „bântuit” din Parcul Bazilescu, renovat şi modernizat

de Monica Cosac    |   

Odinioară simbol al cartierului Bucureştii Noi, Teatrul de Vară din Parcul Bazilescu este în prezent doar o ruină ce bântuie Capitala. Edificiul cu coloane impresionante stă să se prăbușească, fiind într-o stare avansată de degradare. Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a anunţat, ieri, că intenţionează să reabiliteze Teatrul Bazilescu şi spune că ar putea să îl reintroducă în circuitul cultural până în primăvara anului viitor.

În şedinţa din 8 mai, Guvernul a adoptat o Hotărâre prin care Teatrul de Vară Bazilescu a fost trecut din administrarea Ministerului Culturii în cea a Municipiului Bucureşti, la solicitarea administraţiei sectorului 1 al Capitalei. Acest patrimoniu nu a putut fi trecut direct la Sectorul 1, ci la Primăria Capitalei.

Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache a afirmat, ieri, că primarul general, Gabriela Firea, a promis că în următoarea şedinţă a Consiliului general al Capitalei va figura pe ordinea de zi un proiect de hotărâre care prevede darea în administrare a edificiului către Sectorul 1, pentru a fi reabilitat cu fondurile primăriei de sector.

„Vreau să fie gata în primăvara anului viitor. Noi avem un centru cultural şi îl punem (n.r - Teatrul de Vară) la dispoziţia tuturor teatrelor care doresc să îl exploateze. Bucureştii Noi, zona respectivă are nevoie de acest edificiu”, a spus Tudorache, într-o conferinţă de presă. Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Daniel Breaz a promis spijinul ministerului pentru realizarea, cât mai rapide, a studiului de fezabilitate.

Avea 2.000 de locuri

Construit în 1953 și inaugurat cu ocazia Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților, Teatrul de Vară Bazilescu a fost unul dintre cele mai mari amfiteatre în aer liber din ţară. Operă a arhitectului Paul Emil Miclescu, edificiul avea o capacitate de 2.000 de locuri, iar înainte de 1989 găzduia numeroase concerte de muzică ușoară sau populară și chiar spectacole de varietăţi. De mai bine de două decenii, teatrul şi-a închis porţile.

De Teatrul de Vară Bazilescu este legată şi una dintre numeroasele legende urbane privind locurile bântuite ale Capitalei. Se spune, spre exemplu, că fantoma juristului Nicolae Basilescu (1860 – 1938), fost mare moșier, care, la finalul secolului XIX a donat pământul acesta statului, ar bântui acum clădirea părăginită a teatrului.

 

Subiecte în articol: Parcul Bazilescu renovat modernizat
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri