Guvernul de tehnocraţi şi-a îngroşat, începând de luni, numărul miniştrilor care deţin firme abonate la contracte grase cu statul. Şi care practică, totodată, nepotismul în stil tehnocrat. Noul ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Dragoş Nicolae Pîslaru, cel care a înlocuit-o pe demisionara Ana Costea, provine direct din Cancelaria premierului Dacian Cioloş, acolo unde, în decembrie 2013, a fost angajat ca şi consilier, împreună cu unul dintre partenerii pe care acesta îi are în societatea GEA Strategy & Consulting SA, Elena Botezatu. Această firmă, din acţionariatul căreia mai fac sau au făcut parte nume celebre, printre care cel a lui Daniel Dăianu sau cel al fostului ministru al Bugetului din Cabinetul Ponta, Liviu Voinea, actualmente viceguvernator al Băncii Naţionale a României, îl pune pe Dragoş Pîslaru într-o situaţie la limita incompatibilităţii. Asta, deoarece Cancelaria primului-ministru se află în coordonarea Secretariatului General al Guvernului, instituţie guvernamentală care a derulat contracte cu firma GEA Strategy & Consulting SA.
“Jurnalul Naţional” prezintă, în premieră, reţeaua instituţiililor care, începând cu anul 2007, au selectat compania actualului ministru al Muncii pentru a presta servicii de consultanţă, finanţată din fonduri comunitare. Peste 5 milioane de euro a încasat compania în cauză din astfel de contracte.
Să înfiinţezi o firmă, împreună cu mai mulţi asociaţi, după care să te abonezi la contracte pe bani publici sau din fonduri europene, este o afacere de succes, uzitată de foarte mulţi întreprinzători români. Problema intervine, însă, în momentul în care, pe de o parte, ai calitatea de antreprenor şi, pe de altă parte, deţii o funcţie publică într-una din instituţiile pentru care compania ta prestează servicii plătite din bani publici. Dacă, însă, îţi aduci şi partenerii din firmă să lucreze, alături de tine, la instituţia publică în cauză, asta ar putea genera mari incoveniente. Un fost prim-ministru a fost deja în judecată pentru faptul că a derulat doar un contract comercial cu un viitor coleg de Cabinet. În prezent, însă, antreprenorul despre care vorbim se numeşte Dragoş Nicolae Pîslaru şi ocupă, începând de luni, funcţia de ministru al Muncii în Guvernul Cioloş.
Debutul în contractele cu fonduri publice, la niciun an de la înfiinţare
Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, dar şi declaraţiilor de avere şi de interese completate şi publicate de Dragoş Nicolae Pîslaru, la momentul în care a fost numit în funcţia de consilier în cadrul Cancelariei primului-ministru Dacian Cioloş, în decembrie 2015, actualul deţinător al portofoliului Muncii era acţionar în cadrul societăţii GEA Strategy & Consulting SA, companie înfiinţată într-un apartament din zona Kiseleff, la sfârşitul anului 2006. După nici un an, societatea în cauză, administrată de însuşi Dragoş Nicolae Pîslaru, a început o lungă şi profitabilă relaţie cu instituţiile statului, în special cu cele din directa coordonare a Guvernului României, indiferent de partidul sau coaliţia de partide care s-au succedat la guvernare. Debutul a avut loc în 30 noiembrie 2007, când Ministerul Finanţelor Publice, condus, la acea dată, de Sebastian Vlădescu, a contractat, prin licitaţie deschisă, servicii privind evaluarea Ex-Ante a strategiei de dezvoltare locală a Municipiului Alexandria, judeţul Teleorman. Activitatea a constat în asistenţă tehnică în vederea evaluării domeniilor prioritare de dezvoltare, aşa cum au fost incluse în strategia de dezvoltare locală a Municipiului Alexandria. În urma implementării recomandărilor evaluatorilor se impunea ca “transpunerea sa într-un plan strategic să asigure un pachet de acţiuni care va conduce la creşterea economică, creşterea bazei de impozitare, creşterea numărului de locuri de muncă şi îmbunătăţirea calităţii mediului de viaţă în comunitate”. Ofertantul câştigător al contractului a fost SC GEA Strategy & Consulting SA, care a încasat, cu acest prilej, suma de 162.453 lei cu TVA, adică 46.410 euro.
Şi, pentru că firma lui Pîslaru şi-a făcut mâna la Alexandria, în 17 martie 2010, Consiliul Judeţean Teleorman, condus, la acea dată, de actualul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, a mai cadorisit compania în cauză cu un contract, finanţat din fondurile Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Capacităţii Administrative, în valoare de 153.510 lei cu TVA (138.377,5 euro). GEA Strategy & Consulting SA a prestat, în schimbul acestor bani, servicii constând în realizarea strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Teleorman pentru perioada 2008-2013.
Relaţia societăţii lui Pîslaru cu Ministerul Finanţelor Publice a continuat, în martie 2011, pe vremea guvernării Boc, când autoritatea contractantă a pus la bătaie 359.476 lei cu TVA (85.589,5 euro), pentru achiziţia de servicii de consultanţă şi instruire, consultanţă în management, gestionarea resurselor umane şi servicii de formare profesională. Două luni mai târziu, în data de 5 mai 2011, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică a atribuit SC GEA Strategy & Consulting SA, un contract în valoare de 1.177.215,1 lei cu TVA (280.289,3 euro), pentru evaluarea intermediară a implementării Strategiei Naţionale de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare, dar şi a Planului Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare 2007-1013.
23,5 milioane de lei este suma totală pe care compania actualului ministru al Muncii a încasat-o de la stat pentru prestarea unor servicii de consultanţă.
Guvernul MRU, două milioane de euro
Cel mai bănos contract al SC GEA Strategy & Consulting SA a fost atribuit în timpul scurtei guvernări a Cabinetului lui Mihai Răzvan Ungureanu. Secretariatul General al Guvernului, instituţie în cadrul căreia, până luni, patronul firmei, Dragoş Nicolae Pîslaru, a activat în funcţia de consilier, a atribuit firmei în cauză trei contracte, parafate în data de 21 martie 2012. Este vorba despre contractarea de servicii de asistenţă tehnică privind “măsurarea costurilor administrative şi identificarea sarcinilor administrative aferente legislaţiei în domeniile reglementate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, precum şi de Ministerul Finanţelor Publice. Suma totală a celor trei contracte, finanţate atât de la bugetul de stat, cât şi din fonduri structurale nerambursabile asigurate prin Programul Operaţional Regional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, s-a ridicat la 13.220.513 lei cu TVA (2.039.891,8 euro).
Nici în timpul guvernelor USL şi, ulterior, PSD, firma lui Dragoş Pîslaru nu a fost sărită de la contractele grele acordate de stat. Nu mai puţin de trei contracte au fost atribuite companiei respective de către Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date. Concret, primul contract a fost atribuit în 30 octombrie 2010 şi a vizat, pe de o parte, furnizarea de componente hardware şi software necesare realizării sistemului informatic de introducere şi actualizare a informaţiilor legate de evidenţa persoanelor, inclusiv a serviciilor de implementare a soluţiilor de instruire a utilizatorilor, care a revenit firmei SC Novensys Dynamics SRL, pentru 17,96 milioane de lei fără TVA. Partea contractului referitoare la serviciile de management de proiect, informare, publicitate, consultanţă pentru impementarea proiectului fiind atribuită SC GEA Srategy & Consulting SRL, care a încasat 814.680 lei cu TVA (181.041 euro). În aceeaşi zi, Ministerul de Interne a mai achiziţionat componente hardware şi software necesare realizării sistemului informatic de digitalizare a arhivei fizice a Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, prin scanarea fişelor din Evidenţa Centrală a persoanelor. Contractul a fost atribuit către SC Logika IT Solutions SRL, pentru 1,58 milioane de lei. Totodată, partea din contract referitoare la managementul de proiect şi serviciile de informare şi publicitate a revenit, din nou, companiei actualului ministru al Muncii, Dragoş Pîslaru, care a încasat alţi 607.600 lei cu TVA (135.022.2 euro).
Din 2007 încoace, indiferent de cine s-a perindat pe la guvernare, afacerea actualului ministru al Muncii a prosperat. Contractele au curs, cea mai profitabilă perioadă fiind scurta guvernare a echipei Ungureanu
Indemnizaţie de 3.500 de euro lunar ca administrator al GEA Strategy
Lucrurile nu s-au oprit aici, Societatea a mai încasat, în septembrie 2013, 27.517,8 euro de la Consiliul Concurenţei, 1.102.222,2 euro într-un consorţiu selectat de Consiliul Local al Municipiului Slatina, judeţul Olt, în septembrie 2014, dar şi 507.900 de euro, constând în două contracte, atribuite de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în martie 2014, respectiv iulie 2015.
SC GEA Strategy & Consulting SA a avut, la momentul înfiinţării, în 2006, şapte asociaţi: Daniel Dăianu, Florin Vasile Cîţu, Valentin Cojanu, Laurian Lungu, Bianca Adriana Păuna, Dragoş Nicolae Pîslaru, Liviu Voinea (fost ministru în cabinetul Ponta, actual viceguvernator BNR) şi Asociaţia Grupul de Economie Aplicată, care fiinţează acasă la Dragoş Pîslaru. Sediul firmei era, de asemenea, acasă la Dragoş Pîslaru, într-un imobil din apropierea Parcului Herăstrău. În 2011, din acţionariatul firmei dispar Liviu Voinea şi Asociaţia Grupul de Economie Aplicată, intrând, însă, în firmă, o anume Elena Botezatu. În 2011, societatea contractează de la Raiffeisen Bank un împrumut de 1,4 milioane de lei, pe care Dragoş Pîslaru îl garanează cu un apartament situat într-un bloc din Bdul Ion Mihalache.
În 2012, asociaţii firmei au decis ca, începând cu 2013, remuneraţia administratorului Dragoş Pâslaru să crească de la 250 de euro lunar la 3.500 de euro lunar şi, tot atunci, SC GEA Strategy & Consulting SRL decide să preia acţiunile SC Maroanalitica SRL (reprezentată de Daniel Dăianu). În 2013, profitul net al exerciţiului financiar al societăţii a fost de 649.949 lei, din care 255.200 de lei au fost utilizaţi ca şi garanţie în bancă pentru scoaterea de sub ipotecă a apartamentului lui Dragoş Pîslaru. În prezent, firma îi are ca acţionari pe Daniel Dăianu, Valentin Cojanu, Laurian Lungu, Bianca Adriana Păuna, Dragoş Pîslaru şi Elena Botezatu.
Dragoş Pîslaru deţine cel mai mare număr al acţiunilor, totalizând 29,79%. El şi-a dat demisia din funcţia de administrator, în decembrie anul trecut, când a devenit angajat al lui Dacian Cioloş, la Guvern.
Partenera de afaceri, angajată la Cancelaria primului-ministru
Potrivit declaraţiei de avere depuse de Dragoş Pîslaru, la sfârşitul anului trecut, odată cu instalarea Guvernului Cioloş, proaspătul ministru al Muncii deţine cele două imobile care reies din documentele despre care am făcut vorbire mai sus, dar şi bani în conturi şi investiţii de 515.362,81 lei, 9.285,8 euro, 9.983,25 dolari şi 41,42 lire sterline. Pîslaru a acordat împrumuturi către trei persoane fizice în valoare de 220.000 de lei şi a investit în acţiuni la societate şi la alte asociaţii la care este membru fondator alţi 410.023,28 lei. Ca venituri, Pîslaru precizează că, anul trecut, a încasat 186.353 lei ca administrator al SC GEA Strategy & Consulting SRL, dar şi alţi 121.533 pentru diverse proiecte derulate personal în cadrul propriei companii. În 2013, el a primit de la companie dividende de 123.607,48 lei.
Dragoş Pîslaru nu a părăsit nici firma şi, după cum se va vedea în continuare, nici partenerii din firmă. El nu a plecat la Guvern de unul singur, ci a luat-o şi pe asociata sa, Elena Botezatu, care, în prezent, lucrează tot la Cancelaria primului-ministru. Unele dintre contractele pe care societatea le-a încheiat cu instituţiile guvernamentale se află şi astăzi în derulare, în diferite etape.