Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Tendințe pe piața muncii. Persoanele calificate pleacă în concediu special

Tendințe pe piața muncii. Persoanele calificate pleacă în concediu special

de Redacția Jurnalul    |   

Un nou fenomen a apărut pe piața muncii din vestul Europei și se extinde și spre estul continentului.

Un fenomen ciudat a apărut pe piaţa muncii. Mai întâi în vestul Europei, însă acesta se îndreaptă încet spre blocul de est. 

Astfel că persoanele calificate pleacă într-un concediu special, în timp ce caută un nou job. Obiceiul se remarcă acum și în Ungaria, unde acestea contactează agențiile de recrutare pentru a le găsi un loc de muncă peste câteva luni, timp în care se relaxează după oboseala din timpul anului. Desigur, nu oricine își permite să ia o astfel de pauză, potrivit Rador, citat de dcnews.ro.

Motivul pentru care părăsesc actualul loc de muncă este dorința de vacanță din cauza epuizării. Desigur, ei își permit să facă acest lucru și datorită deficitului de forță de muncă și a cererii mari pentru personal calidicat. 

Datele Oficiului Central de Statistică (KSH) arată că deși veniturile nu sunt similare cu cele din vestul Europei, sunt domenii unde companiile asigură salarii competitive. Salariul mediu brut în infocomunicaţii şi finanţe ests de peste 900.000 de forinţi (11.494 lei), iar salariul mediu depeste 1 milion de forinţi (12.771 lei) datorită și primelor. 

Preşedintele Federaţei Sindicatelor Liga, Melinda Mészáros, a declarat pentru ziarul "Világgazdaság", că şi în Ungaria a apărut  această relaxare sau concediu de odihnă special.

În Europa de Vest acest proces există de mai mult timp în rândul angajaților din învăţământul superior sau care au o activitate de cercetare. Aceasta presupune un nivel mai ridicat de venit si un nivel deosebit de cunoştinte atunci când cineva poate găsi - cu mare siguranţă - un loc pe piaţa muncii. În 99% din cazuri, persoanele respective au un angajament ferm

"Ei trec peste această perioadă intermediară cu o relaxare specială, în timp ce se înregistrează la oficiile de ocupare a forţei de muncă, astfel că nu rămân niciodată fără asigurări", spune Melinda Mészáros.

Acest fenomen nu este neapărat caracteritic Budapestei, este mai mult legat de grupuri profesionale şi calificări profesionale, decât de un fenomen regional. Regionalitatea joacă un rol în sensul că nivelurile de venit în capitală şi în regiunea Transdanubia Centrală sunt semnificativ mai ridicate decât în alte zone ale ţării, de exemplu în Transdanubia de Sud, unde nu există angajatori mari şi din această cauză şi salariile sunt mult mai mici, astfel că aici acest fenomen se poate constata mai puţin.

Ea a atras atenţia şi asupra faptului că numărul solicitanţilor de locuri de muncă înregistraţi cu studii medii şi superioare este în creştere, în timp ce numărul muncitorilor necalificaţi este în scădere, ceea ce indică faptul că azi este mult mai uşor să găseşti un loc de muncă cu calificare profesională. Însă lipsa de experiență este și ea o problemă. 

Subiecte în articol: piata muncii angajati concediu special
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri