Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni în Marea Egee. Grecia și Turcia se acuză reciproc de sporirea prezenței militare în zona insulelor

Tensiuni în Marea Egee. Grecia și Turcia se acuză reciproc de sporirea prezenței militare în zona insulelor

Nemulțumirile greco-turce cu privire la jurisdicția asupra unor insule din Marea Egee se amplifică, Atena acuzând Ankara de "revizionism", scrie AFP.

Pentru a "creşte sensibilizarea publicului larg cu privire la revizionismul turc", Ministerul grec de Externe a publicat mai multe hărți din 1923 care arată "în mod frapant şi convingător acţiunile şi revendicările unilaterale şi ilegale ale Turciei".

Autoritățile grecești acuză Ankara că a început o explorare "ilegală" a petrolului din nordul Mării Egee în 1973 iar în anii 80 a încercat "uzurparea" zonei de salvare maritimă (SAR) administrată de Grecia, pentru ca, în anii 1990, să aducă în discuţie insulele greceşti nelocuite numindu-le "zone gri".

De cealaltă parte, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi alţi înalţi oficiali turci şi-au înmulţit criticile la adresa Greciei, care şi-a consolidat acordurile de apărare cu Franţa şi SUA.
"Avertizăm încă o dată Grecia să fie prudentă, să stea departe de visele, retorica şi acţiunile sale care riscă să conducă la rezultate pe care ea le va regreta, cum a fost cazul în urmă cu un secol", a transmis Erdogan, pe Twitter. 

Grecii sărbătoresc în acest an "Catastrofa de la Smirna", actualul oraş Izmir din Turcia. În anul 1922 a avut loc un incendiu care a cuprins cartierele creştine şi a provocat exodul a zeci de mii de greci.

Totodată, Ankara a anunțat suspendarea viitoarelor întâlniri bilaterale cu Grecia, acuzând-o că trimite trupe militare pe insule, încălcând tratatele de pace din cele două războaie mondiale. 
"Veniţi-vă în fire. Ar trebui să dezarmaţi insulele. Nu glumesc", a spus Erdogan.  şeful statului turc în cursul zilei de joi, într-o nouă salvă împotriva Greciei", a acuzat Erdogan. 

Atena a transmis că aceste trupe se află pe insulă ca ripostă la sporirea prezenței militare a Turciei, respectiv cazărmi, avioane și nave de debarcare, pe coasta opusă. Totodată, șeful diplomației grecești acuză Ankara de doctrina strategică a "patriei albastre", care revendică o mare parte a Mării Egee, constituie o încălcare a dreptului internaţional şi o ameninţare la adresa păcii în regiune. 

Subiecte în articol: grecia turcia Marea Egee
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri