Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni la Consiliul de Securitate al ONU. Charles Michel l-a dat afară de la reuniune pe ambasadorul Rusiei

Tensiuni la Consiliul de Securitate al ONU. Charles Michel l-a dat afară de la reuniune pe ambasadorul Rusiei

Președintele Consiliului European, Charles Michel, la dat afară de la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU pe ambasadorul Rusiei, Vasili Nebenzia, scrie Reuters.

"Rusia utilizează resursele alimentare ca rachetă invizibilă împotriva ţărilor aflate în curs de dezvoltare. Consecinţele dramatice ale războiului Rusiei în Ucraina se resimt pe tot globul, generând creşterea preţurilor la alimente, aducând oamenii în sărăcie şi destabilizând regiuni", a spus Charles Michael, referindu-se la blocarea porturilor la Marea Neagră, care împiedică exporturile de cereale ale Ucrainei. 

Acesta a mai acuzat Rusia că fură cereale din zonele ocupate ale Ucrainei iar atacurile asupra infrastructurii de transport și a depozitelor acestei țări o împiedică să însămânțeze și să recolteze cerealele.

„Acest lucru duce la creșterea prețurilor la alimente, împingând oamenii în sărăcie și destabilizand regiuni întregi. Rusia este singura responsabilă pentru această criză alimentară care se profilează”.

El a respins acuzațiile Moscovei care afirmă că sancțiunile occidentale au amplificat criza alimentară.

Mai mult, Charles Michel l-a dat afară pe Vasili Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU. "Puteţi să părăsiţi sala, poate este mai uşor să nu ascultaţi adevărul, domnule ambasador", a comentat Charles Michel. La rândul său, oficialul rus a părăsit sala și a cedat scaunul unui alt diplomat rus. 

Oficialul european a condamnt și violența sexuală a soldaților ruși și i-a acuzat de crime de război. 

„Auzim relatări despre forțele rusești care folosesc violența sexuală ca armă de război. Violența sexuală este o crimă de război, este o crimă împotriva umanității. O tactică de tortură, teroare și represiune. Acestea sunt acte revoltătoare într-un război revoltător”, a declarat Charles Michel. 

 Ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polyansky, a transmis apoi, pe Telegram, că afirmațiile lui Charles Michel au fost „atât de nepoliticose” încât l-au determinat pe ambasadorul rus să părăsească întrunirea.

„Nu am putut rămâne”, a spus și Nebenzia, explicând că a plecat  din cauza „minciunilor pe care Charles Michel a venit să le distribuie”.

 

 

 

 

 

Subiecte în articol: ucraina onu charles michel
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri