Jurnalul.ro Special Anchete Puiu Popoviciu, lăsat fără terenurile de sub mall și Ambasada SUA

Puiu Popoviciu, lăsat fără terenurile de sub mall și Ambasada SUA

de Ion Alexandru    |   

Trei dintre firmele aparținând grupului „Băneasa”, controlat, prin interpuși, de magnatul Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la șapte ani de închisoare cu executare, au pierdut un ultim proces pe care l-au declanșat în vederea ridicării măsurii sechestrelor asigurătorii, instituite pentru recuperarea prejudiciului uriaș generat de escrocheria imobiliară din nordul Capitalei. Este vorba despre sechestrul pe surafaţa de 224,6 hectare de teren care a aparținut Fermei Experimentale Băneasa, aflată în administrarea Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București și de prejudiciul stabilit, în decembrie anul trecut, după ce latura civilă a procesului a fost disjunsă din procesul penal deja finalizat cu condamnările pronunțate de Curtea de Apel București și, ulterior, de Înalta Curte de Casație și Justiție. Astfel, companiile Băneasa Investments SA, Băneasa Rezidențial SRL și Băneasa Business & Technology Park SA rămân cu sechestrele instituite, până când vor achita, împreună cu persoanele fizice găsite deja vinovate, întregul prejudiciu creat.

 

Completul de 5 judecători în materie penală de la Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, pe data de 28 august 2019, acțiunea prin care firmele grupului Băneasa – Băneasa Investments SA, Băneasa Rezidential SRL și Băneasa Business & Technology Park SA – au contestat cu recurs măsurile asigurătorii instituite în cadrul procesului penal care se referă la terenurile din nordul Capitalei. Concret, prin Hotărârea nr. 196.2019, instanța supremă a decis să respingă ca inadmisibile recursurile declarate de cele trei companii împotriva sentinței penale nr. 137, din 28 martie 2019, pronunțată de Secția Penală de la ÎCCJ. Iar decizia este una definitivă, contestatoarele fiind obligate și la plata a câte 100 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

Inițial, la 6 aprilie 2019, cele trei companii, împreună cu inculpații Ștefan Diaconescu, Gabriel Aurel Popoviciu și mai multe părți responsabile civilmente, au acționat în instanță, la Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul Finanțelor Publice și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București, solicitând ridicarea măsurilor asigurătorii instituite de Curtea de Apel București, prin sentința penală nr. 267 din 28 decembrie 2018. Acțiunea a fost, de asemenea, respinsă ca inadmisibilă.

 

Restituirea integrală a celor 224,6 hectare

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție pronunțată la sfârșitul lunii trecute reprezintă un nou eșec usturător pe care părțile din procesul „Băneasa” l-au repurtat, în încercarea de a anula deciziile instanțelor luate în acest dosar. Reamintim că, în 2016, Curtea de Apel București a soluționat, pe fond, dosarul „Băneasa”, pronunțând condamnări la închisoare cu executare pentru omul de afaceri Puiu Popoviciu și pentru fosta conducere a USAMV București. La momentul pronunțării sentinței, judecătorul a decis să disjungă latura civilă din procesul penal, urmând să o judece pe cale separată. Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut, în parte, soluția Curții de Apel, astfel încât, în vara anului 2017, condamnările primite au rămas definitive.

La sfârșitul anului trecut, Curtea de Apel București a soluționat, de asemenea, pe fond, latura civilă disjunsă din procesul penal și, la data de 28 decembrie 2018, a decis, printre altele, menținerea sechestrului asigurător, instituit de DNA încă din 8 decembrie 2012, extinzând efectul acestui sechestru și asupra tuturor bunurilor mobile și imobile aparținând lui Puiu Popoviciu, lui Andrei Mihai Bejenaru, lui Ioan Niculae Alecu, lui Diaconu Ștefan, dar și firmelor Băneasa Investment SA, Băneasa Rezidential SRL și Băneasa Business & Technology Park SA, până la restituirea integrală a terenului cu suprafața totală de 224,6 hectare și a construcțiilor aflate pe acesta, inclusiv a sediului Biroului Notarului Public Băsescu Ioana, dar și până la restituirea sumei de 1.418.646 de lei și a dobânzii legale aferente acesteia.

În vederea recuperării prejudiciului, instanța a dispus înființarea unei popriri asigurătorii asupra conturilor aparținând persoanelor fizice și juridice enumerate mai sus, „până la restituirea integrală a terenului în suprafață de 224,6 hectare, evaluat prin raportul de constatare tehnico-științifică efectuat în cauză la suma de 6.194.722.180.686,5 lei vechi, adică echivalentul în dolari SUA la nivelul anului 2006 de 180.821.019 USD, precum și a construcțiilor demolate, respectiv 1.418.648,6 RON”. Mai mult, instanța a dispus sesizarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, pentru luarea măsurilor legale în vederea valorificării bunurilor sechestrate și poprite, respingând din capul locului cererile de ridicare a acestor sechestre invocate de cele trei companii ale grupului Băneasa.

 

Și notariatul Ioanei Băsescu trebuie returnat statului

Inculpații din dosarul Băneasa au formulat, după pronunțarea deciziei definitive pe latura penală a acestui proces, mai multe acțiuni și căi extraordinare de atac, toate fiind pierdute. În acest moment, latura civilă a procesului este souționată doar pe fond, apelul aflându-se pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Însă până la soluționarea definitivă, avem o certitudine. Terenul pe care Puiu Popoviciu l-a luat de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București, pe care l-a trecut ca și aport în natură la capitalul social al unei firme de imobiliare, după care a construit pe el ansambluri rezidențiale și comerciale, trebuie să treacă înapoi în proprietatea statului și să redobândească destinația inițială.

Conform încheierii Curții de Apel București, când a fost admisă acțiunea civilă exercitată de Ministerul Finanțelor Publice, instanța a constatat că cele 224,6 hectare de teren și construcția aferentă, denumită sediu al Biroului Notarial Băsescu Ioana, care este o clădire de patrimoniu și care este singura care a scăpat de demolare, este proprietatea publică a statului român, dobândit prin Înaltul Decret Legal nr. 2746 din data de 31 iulie 1929, terenurile având, în mod expres, o anumită afectațiune legată direct de atribuții în domeniul învățământului superior agricol și de medicină veterinară, dar și de cercetare științifică, în conformitate cu contractul de donație cu afectațiune încheiat între statul român și Maria Bibescu. Se precizează în mod indubitabil în aceste documente că terenul și clădirile nu pot fi înstrăinate, nici în tot, nici în parte, pentru nicio destinaţie, caracter stabilit în mod definitiv prin decizia penală din 2 august 2017 a Înaltei Curţi de Casație și Justiție încheiată între statul român şi Maria Bibescu.

 

Ambasada SUA, în perimetrul zonei sechestrate penal

Surse judiciare precizează că acțiunea de ridicare a sechestrelor asigurătorii și a popririlor instituite asupra companiilor implicate în administrarea contractelor și a terenurilor supuse procesului de confiscare are, pe de o parte, justificarea de a scăpa de o povară destul de mare din punct de vedere financiar asupra entităților economice private în cauză, însă, pe de altă parte, are și o implicație politică majoră.

La momentul menținerii, prin hotărâre judecătorească, a sechestrelor instituite de DNA, dar și cu prilejul extinderii acestor sechestre, Curtea de Apel București a dispus „restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor reținute în sarcina inculpaților”. Cu alte cuvinte, terenurile să arate exact așa cum erau înainte de construcția cartierului rezidențial și comercial din zona Băneasa. Pe de altă parte, instanța a stabilit restituirea către statul român a întregii suprafețe de 224,6 hectare de teren, pe care îl identifică geografic ca fiind situat în șoseaua București-Ploiești, nr. 42-44, sector 1, București, având numărul cadastral 4506 și ca vecinătăți comuna Pipera, Aeroportul Băneasa și Aeroclubul României, bulevardul Privighetorilor, dar și clădirea care găzduiește sediul Biroului Notarului Public Băsescu Ioana.

Ei bine, în interiorul acestui perimetru vizat de hotărârea instanței se află și suprafața de teren concesionată de companiile lui Popoviciu Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București. Iar decizia instanței este una clară: trebuie restabilită situația anterioară a terenului. Cu tot ce implică această operațiune.

 

Toate înțelegerile ilegale încheiate cu Primăria lui Băsescu, anulate

Nu doar contractul de concesiune sau de închiriere cu Ambasada SUA devine caduc, instanța decizând nulitatea absolută a tuturor actelor încheiate cu privire la terenul de 224,6 hectare. În primul rând, a titlului de proprietate din 6 iunie 2001, emis de Comisia Municipiului București, prin care a fost aprobată autorizarea construirii. Dar și contractul de asociere în participațiune încheiat în anul 2000 între USAMV București și SC Log Trans SRL, precum și mai multe contracte de donație încheiate între Băneasa Investment SA și Primăria Generală a Municipiului București.

Reamintim că, pe vremea când Traian Băsescu era primar general al Capitalei, companiile lui Popoviciu au decis să doneze Municipalității peste 30 de hectare din acest domeniu. Dispunerea terenurilor donate coincide cu actualele artere de circulație auto și parcări existente în zona rezidențială și comercială Băneasa, artere construite de Primărie, dotate cu canalizare, apă curentă și iluminat public stradal. Folosite însă tot în beneficiul companiilor lui Popoviciu și care deservesc afacerea imobiliară dezvoltată de acestea în zona cu pricina.

Toate aceste înscrisuri urmează să fie desființate, conform sentinței pe care firmele din grupul Băneasa au atacat-o cu apel la Înalta Curte de Casație și Justiție.

 

Băneasa Investments SA, Băneasa Rezidential și Băneasa Business & Technology SA – pilonii prin care Puiu Popoviciu a dat „tunul” în cartierul Băneasa, au încercat, fără succes, să scape de sechestrele instituite

 

Terenul, banii și tranzacțiile care au legătură cu această afacere rămân sub blocaj. Iar operațiunea de restituire către stat a bunurilor continuă. Instanța a decis, în fapt, în decembrie anul trecut, ca zona din nordul Capitalei să arate la fel cum era înainte de preluarea lui de către Popoviciu

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri