Secţiile de votare s-au deschis duminică în Thailanda pentru alegerile legislative, primul scrutin după venirea la putere a juntei militare prin lovitura de stat din 2014, informează AFP.
Aproximativ 51 de milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi în cele 92.320 de secţii deschise pe teritoriul regatului, în intervalul orar 08:00-17:00.
Se aşteaptă ca rezultatele preliminarii să fie anunţate în seara zilei de duminică.
Noile prevederi electorale limitează şansele ca un singur partid să poată obţine o majoritate parlamentară confortabilă, conform aprecierii observatorilor.
Junta militară speră să păstreze puterea, dar participarea masivă la vot care se aşteaptă ar putea determina impunerea unor partide de opoziţie pro-democrate.
Sâmbătă, regele Thailandei Maha Vajiralongkorn, ale cărui intervenţii publice sunt foarte rare, a făcut apel la "susţinerea persoanelor bune" care să "împiedice răspândirea haosului". În intervenţia publică, Maha Vajiralongkorn a reluat termenii folosiţi în 1969 de tatăl său Bhumibol Adulyadej, decedat în 2016 şi pe care poporul l-a adorat.
Partidul generalului Prayut Chan-O-Cha, şeful juntei, şi-a creat un avantaj confortabil prin noua Constituţie, adoptată în 2016, ale cărei prevederi acordă armatei puterea de a numi pe cei 250 de membri ai Senatul.
De cealaltă parte, Pheu Thai, partidul apropiat de fostele "Cămăşi roşii", precum şi celelalte mişcări aliate influentei familii Shinawatra, ar continua să beneficieze de un sprijin larg din partea populaţiei aflate în zonele rurale şi sărace din nord şi nord-estul ţării.
Aceste formaţiuni au câştigat toate alegerile din 2001, dar şi-au pierdut figurile emblematice: Thaksin Shinawatra, care a fost răsturnat în 2006 şi se află în exil, precum şi sora sa Yingluck, exclusă în 2014.
Altă lovitură dură primită de miliardarul Shinawatra a fost dizolvarea în februarie a mişcării Thai Raksat Chart, apropiată clanului său, pentru decizia de a o propune pe sora regelui, prinţesa Ubolratana, drept candidată la postul de premier, un act apreciat drept "ostil faţă de monarhie".
De ani de zile Thailanda este profund divizată între facţiunile pro-Shinawatra ("Roşii") şi o elită conservatoare sprijinită de armată ("Galbenii"), care se prezintă drept garant al stabilităţii şi protecţiei monarhiei.
La acest scrutin electoral însă, liniile de demarcaţie sunt incerte, notează AFP.
Se aşteaptă prezenţa la urme a peste 7 milioane de noi alegători cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25, iar partide noi, precum mişcarea Future Forward (Viitorul Inainte) a miliardarului Thanathorn Juangroongruangkit, ar putea avea câştig de cauză.