Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Țigările electronice: mai sigure sau mai nocive decât tutunul?

Țigările electronice: mai sigure sau mai nocive decât tutunul?

„Fumatul ucide” – un avertisment pe care îl auzim și îl vedem tot timpul de la persoanele apropiate, prin intermediul diferitelor campanii și chiar pe pachetele de țigări.

Astfel, în ultimii ani, pentru a oferi o alternativă și pentru a-i ajuta pe cei care vor să se lase de fumat, s-a creat o adevărată industrie a țigărilor electronice. Popularitatea lor nu poate fi negată, în Regatul Unit fiind vândute 2,6 milioane de unități, potrivit informațiilor oferite de studentnewspaper.org.

Evident, inovația a stârnit o nouă dezbatere: sunt mai sănătoase decât țigările normale sau fac mai mult rău decât bine?

După mai multe studii și investigații, și în cazul țigărilor electronice s-a ajuns la obișnuita concluzie: „prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje”.

 

Astfel, argumentele pro sunt:

1. Țigările electronice sunt mai economice. În ultimii 20 de ani, prețul mediu al unui pachet de țigări s-a triplat și chiar dacă „pachetul de start” nu este tocmai ieftin, pe termen de lung, fumatul electronic se dovedește mai puțin costisitor.

2. Pot fi utilizate oriunde. Puteți vapa (pentru că în realitate nu fumați) aproximativ oriunde. În plus, puteți socializa cu fumătorii „la o țigară”, dar și cu nefumătorii, care nu vor mai fi deranjați de mirosul de tutun.

3. Sunt mai sănătoase decât țigările obișnuite. E-țigaretele, cum mai sunt denumite, nu conțin nicotină și nu duc la dezvoltarea cunoscutei „boli a fumătorului”. În plus, sunt mai puțin cancerigene și mai prietenoase cu mediul.

4. Sunt de un real ajutor persoanelor care vor să se lase de fumat. Pentru cei care vor să renunțe la acest viciu, țigările electronice pot face minuni. Potrivit mai multor studii realizate, sunt la fel de eficiente ca plasturii cu nicotină.

 

Motivele pentru care nu ar trebui să utilizați țigări electronice sunt:

1. Nu se aseamănă cu țigările adevărate și de aceea, multe persoane nu se mulțumesc cu vapatul. Chiar dacă se presupune că fumatul electronic vă scapă de stres la fel ca țigările obișnuite, mulți fumători susțin că nicotina este substanța care le inducea starea de relaxare.

2. În mod paradoxal, țigările electronice pot face ca mulți nefumători să înceapă să fumeze. Spre deosebire de țigările normale, pot fi folosite aproape oriunde, sunt mai la modă și mai ușor acceptate de membrii societății și nu au un cost atât de ridicat. Astfel, mulți tineri și adolescenți încep să utilizeze țigara electronică și mai târziu ajung să fumeze.

3. Sunt mai sănătoase, dar nu se poate afirma că nu sunt nocive. Și țigările electronice conțin toxine care stimulează dezvoltarea tumorilor. În plus, dat fiind faptul că sunt produse noi pe piață, nu au fost studiate suficient, existând posibilitatea ca anumite efecte secundare să nu fi fost încă descoperite.

4. Bateriile țigărilor electronice pot exploda. Întotdeauna există riscul ca o baterie să explodeze, dar în acest caz consecințele ar putea fi cu adevărat dramatice. Chiar dacă situațiile de acest fel sunt rare, persoanele cărora le-au explodat țigările electronice au suferit arsuri grave la nivelul feței și al mâinilor.

Subiecte în articol: fumat tigari electronice
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri