Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie „Tigrul Estului” a obosit. Economia României frânează

„Tigrul Estului” a obosit. Economia României frânează

de Valentin Gros    |   

Economia României va creşte cu mai puţin de 4% în 2019, după majorările mai consistente din anii anteriori, apoi ritmul se va reduce în 2020-2021, din cauza încetinirii cererii externe, precum şi a creşterii salariilor, şi pe fondul unui mediu fiscal mai neutru, apreciază agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's. Aceştia au menţinut la un nivel optimist ratingurile pentru datoria pe termen lung şi scurt, oferind guvernanţilor prilejul să afirme că încrederea investitorilor se va consolida.



„Ne aşteptăm ca expansiunea economiei româneşti să continue în 2019, cu o creştere de sub 4%, stimulată de consumul public şi privat”, se arată într-un comunicat transmis de S & P.

România a întregistrat, conform datelor Eurostat, o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de 4,1% anul trecut, după avansurile de 7,0% în 2017 (cel mai mare din UE, care a adus ţării noastre supranumele „tigrul Europei de Est”), şi de 4,8% în 2016.

„În 2020, ciclul de creştere economică ar urma să se inverseze, iar avansul PIB se va diminua spre 3%-3,5% şi posibil chiar mai jos, pe măsură ce impulsul fiscal, creşterea salariilor şi cererea externă se vor reduce”, menţionează documentul citat.

Risc mare, moment necunoscut

„Momentul în care va avea loc inversarea ciclului economic este dificil de prognozat, însă există riscul ca această inversare să aibă loc mai repede şi mai puternic decât prognozăm în prezent”, au subliniat oficialii agenţiei de rating. 

Ei consideră că Guvernul va înăspri bugetul, pentru a contracara majorările cheltuielilor cu pensiile în 2020 şi 2021, aşteptate să intervină după alegerile parlamentare. Astfel, în viziunea experţilor, deficitul bugetar se va situa la 3% în 2019, dar urmează să urce la 3,4%, anul viitor.

Standard & Poor's a reconfirmat, la sfârşitul săptămânii trecute, perspectiva stabilă a economiei româneşti şi calificativul BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt, în valută şi în monedă locală. 

„Preconizăm, în ceea ce priveşte contribuţia netă la creşterea PIB de pe urma măsurilor fiscale, ca aceasta să fie doar una modest pozitivă în 2020 şi practic zero în 2021”, au spus reprezentanţii S&P. 

Evaluări fără politică partizană şi panicată

Iată că atunci când se fac evaluări pe marginea economiei, nu politică partizană şi panicată, dimensiunea pozitivă a economiei se arată clar şi fără niciun fel de dubiu sau rezervă. Analizele şi prognozele MFP sunt confirmate de S&P, iar acest lucru trebuie să dea încredere tuturor investitorilor şi actorilor economici din societate şi în planul nostru economic pentru România,

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri