Jurnalul.ro Ştiri Externe TikTok se confruntă cu o audiere decisivă care i-ar putea decide soarta în SUA

TikTok se confruntă cu o audiere decisivă care i-ar putea decide soarta în SUA

de Redacția Jurnalul    |   

TikTok și compania mamă ByteDance se confruntă luni cu o audiere ce poate fi decisivă pentru soarta sa. Aceasta are loc în cadrul unei dispute menite să blocheze începând cu 19 ianuarie o lege care interzice aplicația, relatează Reuters. TikTok este utilizată de 170 de milioane de americani.

Curtea de Apel a Statelor Unite pentru Districtul Columbia va audia pledoariile cu privire la contestația juridică a TikTok, deținută de chinezi, în mijlocul ultimelor săptămâni ale campaniei electorale prezidențiale din 2024.

Atât candidatul republican la președinție Donald Trump, cât și vicepreședintele Kamala Harris sunt activi pe TikTok, încercând să atragă electoratul tânăr.

TikTok și ByteDance susțin că legea este neconstituțională și încalcă dreptul la liberă exprimare al americanilor, afirmând că este „o abatere radicală de la tradiția acestei țări de a susține un internet deschis".

Stimulată de îngrijorarea parlamentarilor americani că partea chineză ar putea accesa date despre americani sau i-ar putea spiona cu ajutorul aplicației, măsura a fost adoptată cu o majoritate covârșitoare în Congresul SUA în aprilie, la doar câteva săptămâni după ce a fost introdusă.

ByteDance a declarat că o cesiune „nu este posibilă din punct de vedere tehnologic, comercial sau juridic" și, fără o hotărâre judecătorească, va duce la o interdicție fără precedent la 19 ianuarie.

Judecătorii Sri Srinivasan, Neomi Rao și Douglas Ginsburg vor analiza provocările legale aduse de TikTok și de utilizatori.

TikTok și Departamentul de Justiție au solicitat o hotărâre până la 6 decembrie, ceea ce ar putea permite Curții Supreme a Statelor Unite să ia decizia înainte ca orice interdicție să intre în vigoare.

Președintele Joe Biden a semnat legea în aprilie, dând ByteDance termen până la 19 ianuarie să vândă TikTok sau să se confrunte cu o interdicție, dar ar putea prelungi termenul cu trei luni dacă ByteDance demonstrează că face progrese în vederea vânzării.

Casa Albă și alți susținători ai legii au declarat că măsura este o provocare la adresa proprietății chineze a aplicației, și nu o mișcare de eliminare a TikTok. Casa Albă a declarat că dorește ca proprietatea chineză asupra aplicației să înceteze din motive de securitate națională, dar nu și interzicerea TikTok.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: tiktok sua bytedance audiere decisiva
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri