Jurnalul.ro Ştiri Observator Măsurarea timpului se pregătește să facă un salt uriaș în precizie

Măsurarea timpului se pregătește să facă un salt uriaș în precizie

de Redacția Jurnalul    |   

Măsurarea timpului se pregătește să facă un salt uriaș în precizie, odată cu dezvoltarea unei noi generații de ceasuri nucleare care vor redefini secunda așa cum o știm astăzi.

Din 1967, o secundă este definită prin măsurarea tranzițiilor atomilor de cesiu-133, care au loc de 9.192.631.770 de ori în fiecare secundă. Această definiție ar putea fi însă depășită până în 2030, datorită unor progrese științifice remarcabile, conform Science Alert.

În septembrie 2024, cercetătorii americani au făcut un pas important spre viitor, dezvoltând un ceas nuclear bazat pe elementul thorium-229. Spre deosebire de ceasurile atomice actuale, care măsoară tranzițiile electronilor, ceasul nuclear măsoară tranzițiile din nucleul atomului, oferind o frecvență de aproximativ un milion de ori mai mare decât cea a cesiului.

Acest lucru înseamnă că GPS-urile vor deveni mult mai precise, iar oamenii de știință vor putea studia procese extrem de rapide cu o acuratețe fără precedent. Este ca și cum, la un finiș foto în atletism, cronometrul ar avea mai multe zecimale, permițând identificarea câștigătorului chiar și în cazul celor mai strânse curse.

Drumul spre această tehnologie nu a fost ușor. Cercetătorii au trebuit să dezvolte instrumente speciale numite „piepteni de frecvență" care să poată măsura tranzițiile ultrarapide din nucleul atomului de thorium. Această tehnologie ar putea ajuta și la studierea unor teorii fundamentale ale fizicii, precum relativitatea generală și mecanica cuantică.

 

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: timp masurare salt
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri