Jurnalul.ro Sport Sporturi Jocurile Olimpice 2024 s-au încheiat. Celebrul Tom Cruise a coborât în rapel de pe acoperiș în mijlocul sportivilor şi a prelua steagul olimpic

Jocurile Olimpice 2024 s-au încheiat. Celebrul Tom Cruise a coborât în rapel de pe acoperiș în mijlocul sportivilor şi a prelua steagul olimpic

de Redacția Jurnalul    |   

În prezența președintelui francez Emmanuel Macron și a soției sale Brigitte, alături de președintele CIO, Thomas Bach, a regelui Carl XVI Gustaf al Suediei și al prințului Albert al II-lea de Monaco, sportivii olimpici au cântat karaoke la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice.

Ultimele medalii ale Jocurilor Olimpice de la Paris au fost înmânate pe scena de pe Stade de France, în cadrul festivității de închidere a Jocurilor Olimpice, kenyncei Hellen Obiri (bronz), etiopiencei Tigist Assefa (argint) și olandezei Sifan Hassan (aur), pentru performanța lor la maraton, în cursa de duminică dimineața.

Înainte de acest moment, sportivii care au participat la parad ceremoniei de închidere au cântat într-un karaoke uriaș pe Stade de France, pe piese ale lui Johnny, Polnareff, Joe Dassin, Gala și, evident, Queen, cu „We are the champions”.

Ceremonia a continuat cu prezentarea noilor membri ai Comisiei Atleților a CIO, aleși de colegii lor în timpul Jocurilor. Printre aceștia s-au numărat canoista franco-australiană Jessica Fox, care a câștigat două medalii de aur la Paris, și legenda atletismului american Allyson Felix.

Stade de France a fost apoi cufundat în întuneric pentru începerea spectacolului, denumit „Records".

Din înălțimile Stade de France a coborât un personaj denumit Golden Voyager (Voiajorul de Aur), inspirat de mai multe referințe din patrimoniul istoric al Franței, începând cu Genie de la Bastille, precum și de creaturi din science fiction și jocuri video.

„Am pornit de la o imagine evocată de Thomas Jolly: un om sosind din cer, în centrul Stade de France, și un element ceremonial: apariția inelelor olimpice", a spus înainte de ceremonie Damein Gabriac, autorul personajului, citat de L’Equipe.

„Am început să călătoresc prin cultura cinematografică și literară a personajelor spațiale și, navigând, am dat peste Discul de aur Voyager. Acest disc de aur (fabricat în Franța), trimis în spațiu în 1977 cu sonda Voyager, conținea (și încă mai conține) o carte de identitate a umanității.

„Imagini, sunete, măsurători, un manual complet de instrucțiuni umane pentru o civilizație extraterestră. Personajul nostru a devenit acest „extraterestru" în viitor, care ar fi traversat calea acestui disc care l-a condus pe planeta noastră, care a devenit o civilizație pierdută, scufundată în nisip, care trebuia explorată: un sit arheologic.

„La fel cum Grecia antică a fost un loc de descoperire pentru Pierre de Coubertin și acoliții săi atunci când a dezgropat și restaurat Jocurile Olimpice. Așa s-a născut povestea noastră, personajul nostru, cu ajutorul altor exploratori, urma să dezgroape rămășițele Jocurilor și să le reconstruiască, pentru că într-o zi omenirea a creat acest monument și merită să continuăm să îl menținem în viață. Atunci a apărut titlul ceremoniei: recorduri, în sensul onorific al realizărilor sportive, dar și ca ultimele ecouri (înregistrări) ale umanității noastre comune", transmite Mediafax

Tom Cruise, în rapel de pe acoperişul stadionului

La finalul imnului Statelor Unite, cunoscutul actor american Tom Cruise a apărut pe acoperişul stadionului, după care a coborât pe în rapel în mijlocul sportivilor şi a prelua steagul olimpic, plecând cu el pe o motocicletă. După ce a traversat Parisul el este într-un avion din care sare cu paraşuta şi ajunge la celebrul semn Hollywood.

Potrivit Agerpres, pe o melodie a trupei Red Hot Chili Peppers, Tom Cruise predă drapelul olimpic care e purtat pe rând de foşti olimpici precum Kate Courtney (mountain bike, 2020), fostul atlet Michael Johnson (cvadruplu campion olimpic, 1992-2000) şi Jagger Eaton (dublu medaliat la skateboarding, 2020-2024), până pe stadionul LA Memorial Coliseum, gazda Jocurilor din 1932 şi 1984, oprindu-se pe celebra Venice Beach unde concertează Red Hot Chili Peppers şi Billie Eilish. Snoop Dogg, care a asistat la mai multe competiţii la JO de la Paris, şi-a făcut şi el apariţia pe plaja californiană, lui alăturându-i-se Dr Dre.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri