Jurnalul.ro Ştiri Educatie Topul celor mai bune universități din lume. Instituțiile de învățământ din Asia câștigă teren

Topul celor mai bune universități din lume. Instituțiile de învățământ din Asia câștigă teren

de Redacția Jurnalul    |   

SUA și Marea Britanie se află pe primele locuri în topul celor mai bune universități din lume. Însă continuă avansul instituțiilor asiatice de învățământ superior, pentru al doilea an consecutiv, potrivit Raportului 2025 Times Higher Education World University Rankings.

Clasamentul pe 2025 cuprinde peste 2.000 de universități din întreaga lume.

1. Universitatea Oxford

Instituția de învățământ din Marea Britanie se menține pe primul loc pentru al noulea an consecutiv, un record în istoria acestui clasament. 

2. Institutul de Tehnologie din Massachusetts Institute (MIT)

3. Universitatea Harvard

4. Universitatea Princeton (care a urcat de pe locul 6 pe locul 4). 

5. Universitatea Cambridge 

6. Universitatea Stanford

În Europa se află 91 dintre cele mai bune 200 de universităţi din lume, în scădere de la 99 în 2019. Din păcate, și multe dintre instituțiile care rămân în top 200 se află în declin. Tendinţa este vizibilă în special în Europa de Vest.

Europa era înainte continentul cel mai reprezentat în THE World University Rankings.

Universitățile din Asia, pe val

Asia este cel mai reprezentat continent, pentru al doilea  an consecutiv. În ultimii cinci ani, Asia a contribuit cu cele mai multe universităţi nou intrate în clasament. Dintre cele 211 universităţi incluse în top, pentru prima dată de la ediţia din 2021, 60 % provin din Asia şi 17 % din Europa.

Țările din Europa de Vest sunt cele mai bine reprezentate de pe acest constinent..

Suedia are cea mai mare rată de îmbunătăţire dintre toate naţiunile din clasament (31%), cu cel puţin 10 universităţi în clasament.

Danemarca are o universitate în top 100, Universitatea din Copenhaga fiind pe locul 97, în creştere cu şase locuri față de anul trecut.

Marea Britanie are 107 universităţi în raport. Italia şi Spania câte 55. Franţa şi Germania câte 50.

Peste 2.000 de universități în top

În cel de-al 21-lea an al clasamentului au fost clasate 2 092 de universităţi, faţă de 1 907 anul trecut. Universitățile provin din 115 ţări şi regiuni, ceea ce îl face cel cuprinzător clasament universitar din lume. 

THE World University Rankings 2025 evaluează universităţi cu activitate intensivă de cercetare, pe baza a 18 indicatori de performanţă. Aceștia sunt împărţiţi în cinci piloni. Acoperă misiunile principale de predare, cercetare, transfer de cunoştinţe şi internaţionalizare pentru a decide care sunt cele mai bune universități din lume. 

Germania, Regatul Unit şi Italia au cele mai bune scoruri privind calitatea cercetării de pe continent. Regatul Unit este lider pe continent în ceea ce priveşte perspectivele internaţionale, urmat de Franţa şi Germania. 

Franţa, Germania şi Italia devansează Marea Britanie în ceea ce priveşte scorul industriei, ceea ce reflectă o colaborare mai strânsă între sectoarele lor de învăţământ superior şi industrie.

22 de universități din România

În World University Rankings 2025 realizat de Times Higher Education sunt incluse 22 de universităţi din România.

Cel mai bine plasate sunt Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE). Și Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. Acestea se clasează în primele 1000 de instituţii de învăţământ superior din lume (801-1000).

Subiecte în articol: universitate facultate asia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri