Jurnalul.ro Ştiri Social 10 cele mai puternice armate din lume. Pe ce loc se află România

10 cele mai puternice armate din lume. Pe ce loc se află România

de Redacția Jurnalul    |   

În topul primelor 10 cele mai puternice armate din lume se află țări cu tradiție militară îndelungată și care investesc sume uriașe de bani pentru dezvoltarea capacităților tehnologice.

Indexul Military Strength Rankings 2024, creat de Global Firepower, a evaluat 145 de țări, potrivit Forbes

Au fost luați în considerare 60 de factori diferiți, precum numărul soldaților, echipamentul militar, stabilitatea financiară, locația geografică și resursele disponibile. 

Pe lângă numărul mare de personal militar, aceste armate investesc în echipamente de ultimă generație.

România ocupă locul 47 în acest4 clasament, cu un scor de 0.7712, poziție similară cu anul 2023. Se află după Cehia și înainte de Danemarca. Un scor de 0.0000 este considerat  cel mai bun. 

Citiți și Biden a aprobat o strategie nucleară pentru a limita China. Phenianul şi Moscova - în vizor

Cele mai puternice armate din lume

SUA

Forțele militare ale Statelor Unite dispun de un buget de 876 de miliarde de dolari, cel mai mare din lume. Are o poziție dominantă în categoriile financiare și a resurselor. SUA au obținut un scor de 0.0699. 

SUA conduc la nivel global și din punct de vedere al tehnologiei, cu 13.300 de avioane de luptă și 983 de elicoptere militare. 

Rusia

Rusia investește 86.3 miliarde de dolari în armată, respectiv 10% din banii alocați de SUA, cel puțin oficial. Are cel mai mare arsenal nuclear din lume. 

China

China cheltuiește circa 291 de miliarde de dolari pentru armată. Are un număr impresionant de personal militar, având cea mai mare populație din lume, și investește în forțele navale și militare. China este pe cale să devină cea mai mare economie a lumii, depășind SUA.

Citiți și Europenii, la luptă cu giganții tehnologiei. Apple, principalul ghimpe în coasta UE

India

India și-a recâștigat independența de sub dominația britanică în  1947 iar investițiile în armată au ajuns la 81.3 miliarde de dolari. Are a doua cea mai mare populație din lume. 

Coreea de Sud

Coreea de Sud are numeroase avantaje geografice. Seoul a fost fondată în mijlocul peninsulei în timpul dinastiei Joseon.  Are o flotă militară uriașă și investește 46.3 miliarde de dolari în armată. Tensiunile cu Coreea de Nord au determinat-o să își dezvolte semnificativ forțele armate. 

În top 10 cele mai puternice armate din lume se află Marea Britanie, Japonia, Turcia, Pakistan și Italia, notează useit.ro.

Subiecte în articol: armata militar
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri