x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biden a aprobat o strategie nucleară pentru a limita China. Phenianul şi Moscova - în vizor

Biden a aprobat o strategie nucleară pentru a limita China. Phenianul şi Moscova - în vizor

de Redacția Jurnalul    |    21 Aug 2024   •   11:30
Biden a aprobat o strategie nucleară pentru a limita China. Phenianul şi Moscova - în vizor

Un raport al publicației „The New York Times” potrivit căruia Joe Biden a aprobat o strategie nucleară pentru a limita China evidenţiază reticenţa SUA faţă de ameninţarea în continuă creştere a Rusiei, Coreei de Nord şi, în special, a Chinei.

Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat în martie o strategie nucleară clasificată a SUA, care vorbeşte pentru prima dată despre un plan de a limita China pe măsură ce arsenalele nucleare ale Chinei cresc, precum şi despre pregătiri pentru provocările coordonate de la Beijing, Phenian şi Moscova, scrie publicaţia „The New York Times ”(NYT), citată de Deutsche Welle.

NYT a declarat că Washingtonul nu a anunţat niciodată că Biden a aprobat noua propunere, intitulată „Nuclear Employment Guidance”, dar este de aşteptat ca preşedintele american să notifice Congresul în privinţa acestui lucru înainte ca el să îşi încheie mandatul prezidenţial.

Cu toate acestea, asociaţia pentru Controlul Armelor, cu sediul în SUA, a declarat că strategia şi poziţia Washingtonului în ceea ce priveşte armele nucleare nu s-au schimbat şi că nu a existat nicio reorientare dinspre Rusia şi spre China.

Daryl Kimball, directorul executiv al Asociaţiei pentru Controlul Armelor, a declarat pentru sursa citată că Pentagonul consideră că Beijingul ar putea creşte dimensiunea arsenalului său nuclear de la 500 la 1.000 de focoase până în 2030, în timp ce Rusia deţine în prezent aproximativ 4.000 de focoase nucleare. „Acesta rămâne principalul motor din spatele strategiei nucleare a SUA”, a spus el.

Potrivit NYT, Rusia şi China desfăşoară deja exerciţii militare împreună. Agenţiile de informaţii încearcă să stabilească dacă Rusia ajută în schimb programele de rachete nord-coreene şi iraniene.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×