Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Topul celor mai profitabile bănci din România în 2024

Topul celor mai profitabile bănci din România în 2024

de Redacția Jurnalul    |   

Banca Transilvania, BCR şi UniCredit Bank sunt pe podium în topul profiturilor, cu câştiguri cumulate de circa 4 mld. lei, adică peste 50% din profitul total al sistemului bancar. Unele bănci mari au raportat pentru S1/2024 profituri în creştere faţă de S1/2023, anunță Ziarul Financiar.

La nivel de sistem bancar 26 de bănci au fost pe plus şi au raportat pentru S1/2024 profituri cumulate de 7,53 mld. lei, iar 6 bănci au fost pe minus, adunând piederi cumulate de 79,3 mil. lei. Întregul sistem bancar a încheiat S1/2024 cu un profit record de 7,5 mld. lei, în creştere cu circa 10% faţă de S1/2023. Creditarea privată totală a crescut în S1/2024, însă anemic, pe fondul dobânzilor încă mari, ritmul mediu de creştere fiind de doar 5,6%, sub viteza din S1/2023. În viitor, pe măsură ce BNR va mai diminua dobânzile, după cele două ajustări din iulie şi august, şi veniturile băncilor din dobânzile încasate la credite şi profiturile ar urma să scadă.

Băncile mari au fost pe plus în primul semestru (S1) din 2024, dar rezultatele au fost amestecate, unele reuşind să obţină profituri mai mari faţă de S1/2023, în timp ce alte instituţii de credit au înregistrat câştiguri în scădere. Aceste evoluţii vin într-un context în care a continuat creşterea creditării şi a veniturilor, dar într-un ritm mai lent, în condiţiile în care dobânzile au fost încă mari în prima parte a anului, iar costul riscurilor a fost mic şi provizioanele reduse.

Dobânzile încasate de bănci la credite reprezintă principala lor sursă de câştig, iar în primul semestru din acest an dobânzile la lei au rămas la niveluri ridicate, deşi inflaţia a mai scăzut sub 6%, iar apoi spre 5%, startul scăderii dobânzilor fiind dat de BNR în luna iulie şi ajustarea continuând în august.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri