Jurnalul.ro Timp liber Relatii Tradiții și obiceiuri de nuntă. Mirii trebuie să le respecte pentru a avea o viață fericită împreună

Tradiții și obiceiuri de nuntă. Mirii trebuie să le respecte pentru a avea o viață fericită împreună

de Redacția Jurnalul    |   

Tradițiile și obiceiurile de nuntă diferă în funcție de regiunile țării. Tinerii căsătoriți își încep drumul împreună respectând datini străvechi dar și unele obiceiuri noi.

Cel mai important eveniment din viața unui cuplu este cu siguranță oficializarea relației. Căsătoria reprezintă o nouă etapă a vieții pe care fiecare o vrea lungă, frumoasă și prosperă. Oamenii doresc să trăiască în pace și înțelegere iar nunta înseamnă cumva respectarea regulilor sociale, oficializarea relației, creșterea copiilor și tot ceea ce înseamnă o familie. 

Tradițiile sunt respectate astăzi mai mult în mediul rural dar parțial și în orașe, îmbinându-se obiceiuri vechi și noi. În mod tradițional, bărbatul o cere pe iubita sa în căsătorie și îi oferă un inel de logodnă. Însă viitorul mire trebuie să meargă în pețit, adică să ceară și consimțământul părinților fetei,. Cuplul își alege apoi nașii, care trebuis să fie cununați religios. Ei sunt considerați părinții spirituali ai cuplului, cei care îi vor ghida pe aceștia de-a lungul vieții. Dar nașii se implică și în nunta propriu-zisă pentru că trebuie să plătească voalul miresei, lumânările și preotul. Nașul oferă cel mai mare dar de nuntă. 

Obiceiuri în ziua nunții

În ziua nunții, tradiția spune că mirele trebuie să fie aranjat și îmbrăcat de către cavalerii de onoare în casa acestuia. Același lucru se întâmplă și cu mireasa, care trebuie ajutată de domnișoarele de onoare. 

Mirele merge apoi cu întregul alai la casa  nașilor și îi dăruiește nașei buchetul iar nașului îi pune cravata sau papionul. Nașii îi primesc pe nuntași cu vin și mâncare. Apoi nașii iau lumânările de cununie și voalul miresei și merg cu toții la casa miresei. Nașa îi pune acesteia voalul. Melodia tradițională este  “Ia-ți mireasă ziua bună”. Apoi primește buchetul de la mire care atunci abia o vede îmbrăcată în rochia albă. Toți se îndreaptă apoi spre biserică dar înainte se rupe turta miresei, pe care nașa o împarte invitaților și joacă hora. Mireasa, ajutată de domnișoarele de onoare, trebuie să prindă în piept flori nuntașilor, începând cu mirele, nașii, părinții, urmați de rude și prieteni. 

Cununia religioasă

Cununia religioasă înseamnă consfințirea relației în fața lui Dumnezeu, se oficiază de un preot în prezența nașilor, domnișoarelor și cavalerilor de onoare și a celorlalți invitați. Mirii primesc astfel binecuvântarea lui Dumnezeu. Lumânările se aprind de către nași.

În timpul slujbei, preotul împreună cu nașii vor pune cununi mirilor. Acestea seamănă cu o coroană care este simbolul demnității, cinstei și mândriei. Cu cununiile pe cap și prinși de mână împreună cu nașii și preotul, mirii vor înconjura masa de trei ori, în numele lui Isaia, potrivit traditii-superstitii.ro.

Se degustă vinul din cupă pe care preotul îl oferă mirilor, simbol al dragostei și bucuriei. La finalul slujbei religioase,alaiul de nuntă se va prinde în horă în fața bisericii, după care urmează petrecerea. 

Petrecerea

Aceasta începe după cununia religioasă și durează, de obicei, până a doua zi dimineața. Începe cu întâmpinarea invitaților cu vin sau șampanie și se servesc mai multe feluri de mâncare. Mirii stau la o masă separată împreună cu nașii.

Distracția începe cu dansul mirilor, pe care cuplul l-a ales și l-a exersat înainte. Spre sfârșitul petrecerii, mireasa va arunca buchetul fetelor nemăritate iar cine îl va prinde se va mărita prima. Aceeași fată primește în dar și voalul miresei. La rândul său, mirele va arunca cocarda băieților necăsătoriți. 

Tradiția mai spune că în timpul petrecerii, mireasa să fie furată de nuntași și înapoiată mirelui abia după ce acesta îndeplinește cerințele impuse de cei care au răpit-o. 

Alte tradiții

Un obicei de nuntă răspândit la sate este cel al bradului, care se împodobește în casa miresei, în dimineața nunții de către tineri. Acesta este apoi dus la biserică de un cavaler de onoare și apoi dus la casa mirilor. Bradul este un simbol al vieții prospere pe care o vor trăi împreună. 

O superstiție spune că mireasa nu are voie să întoarcă capul în drumul spre biserică pentru a nu avea regrete că se căsătorește. La ieșirea din biserică, nuntașii aruncă peste miri cu orez și grâu pentru noroc și bogăție. 

 

 

Subiecte în articol: nunta obiceiuri traditii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri