Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Tradițiile, la ele acasă, în nordul Moldovei

Tradițiile, la ele acasă, în nordul Moldovei

de Diana Scarlat    |   

Bucovina a atras întotdeauna turiști, în toate anotimpurile. Iarna este fascinantă în oricare dintre localitățile din nordul Moldovei, unde se poate combina perfect relaxarea cu vizitarea monumentelor istorice, cu tradițiile bine conservate, timp de secole, dar și cu drumețiile, aventura și sporturile zăpezii. Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei s-au modernizat și au potențial maxim pentru a renaște, după mai mulți ani în care au așteptat investiții, iar astăzi concurează cu zonele cele mai populare pentru schi. Bucovina este una dintre cele mai căutate destinații pentru Crăciun sau Revelion și datorită gastronomiei tradiționale.

Mulți români aleg vacanțele de iarnă în Bucovina, în special la Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc sau Pojorâta, unde se poate îmbina agroturismul cu experiențele culinare deosebite, dar și cu sporturile zăpezii, cea mai nouă pârtie fiind la Câmpulung Moldovenesc. Sunt foarte multe oferte de cazare, atât la hoteluri, cât și la pensiunile agroturistice. Se pot face și excursii pe masivul Rarău sau la mănăstirile din împrejurimi, multe dintre acestea fiind monumente istorice din patrimoniul UNESCO. Cei care vor să se bucure mai mult de tradiții pot vizita atelierele meșterilor populari de la Marginea sau pot merge până în localitatea muzeu în aer liber Ciocănești. Se fac și plimbări cu sănii trase de cai. Câmpulung Moldovenesc este un orășel așezat la poalele muntelui, străbătut de râul Moldova și vegheat de păduri de brad. Chiar dacă face parte, din punct de vedere administrativ, din mediul urban, tradițiile strămoșești s-au păstrat aici la fel ca în toate satele Bucovinei. Arhitectura zonei amintește și astăzi de influența Imperiului Austro-Ungar, iar gospodăriile au aici ceva impunător, o ordine aparte, în afară de dimensiunile extinse și decorațiunile geometrice specifice zonei. Drumul spre Pietrele Doamnei pleacă din Câmpulung și străbate pădurea de brazi. Pentru cei care sunt amatori de drumeții montane, Rarăul e fascinant, în orice zi a anului. Iar acum, Rarăul are și pârtie de schi, la Câmpulung Moldovenesc. Zona Câmpulung Moldovenesc a reînceput să se dezvolte, în ultimii ani, după ce s-au făcut mai multe investiții, publice și private, în noi pensiuni sau în renovarea cabanelor și hotelurilor din această zonă. În imediata vecinătate se află și vechea stațiune Vatra Dornei, unde sunt alte patru pârtii de schi pentru iubitorii sporturilor de iarnă, dar și multe alte frumuseți care atrag zeci de mii de vizitatori, în fiecare an. 

 

Cele mai căutate zone tradiționale

 

O altă zonă pitorească este comuna Ciocănești, care se află în vestul Bucovinei, la doar 22 de kilometri distanță față de celebra stațiune turistică Vatra Dornei. Este un adevărat muzeu în aer liber. Casele pictate, lemnele pentru iarnă, așezate cu minuțiozitate, caii cu ciucuri mari, roșii, care iarna trag sănii par a fi fost aduși pentru o piesă de teatru par a avea în spate un regizor atent la detalii, pentru a-i încânta pe vizitatori. La fel de frumoasă este și partea de nord a Moldovei, unde s-au înmulțit și s-au îmbunătățit locurile de cazare, având oferte la fel de bune ca în județul Suceava. Atunci când cererea pentru locurile de cazare este foarte mare în Bucovina, alternativa este spre sud, în județul Neamț. De aici se pot face excursii de o zi, atât în circuitele ecumenice, cât și în cele laice, la Mănăstirea Sihăstria, Mănăstirea Secu, Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava și la Cetatea de Scaun a Sucevei. Un alt traseu se poate face la Mănăstirile Voroneț, Moldovița, Sucevița și Putna. La doar 20 de kilometri distanță față de Cetatea de Scaun a Sucevei, Mănăstirea Dragomirna este unică în lume prin arhitectură și mai ales una dintre puținele mănăstiri ortodoxe fortificate Suceava. Cetatea de Scaun este unul dintre principalele puncte de atracție pentru turiști și a fost recent renovată, cu fonduri europene. Spre sud, Cetatea Neamțului este, de asemenea, un loc preferat de turiștii care vizitează Moldova. 

 

 

Pârtia de schi de la Câmpulung Moldovenesc s-a inaugurat în iarna anului 2018, după mulți ani de așteptare. Una dintre cele mai frumoase zone turistice ale României, din nordul țării, a reintrat, astfel, în topul destinațiilor de iarnă, nu doar cu ofertele tradiționale, ci și cu cea mai nouă pârtie de schi, având lungimea de 2,8 kilometri și o telegondolă. 


 

 

Preferințele turiștilor români pentru sfârșitul de an


 

Un studiu al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) privind preferințele de călătorie ale turiștilor români pentru finalul de an și pentru perioada Sărbătorilor de Iarnă arată că sunt foarte căutate și destinațiile externe. „Agențiile de turism promovează circuite către destinații consacrate: Cehia, Spania, Italia, Franța (Coasta de Azur), America de Sud, Tunisia, Maroc dar și către altele mai puțin cunoscute, dar tot mai cerute: Georgia sau Islanda. Pe un trend ascendent este și cererea de croaziere în bazinul Caraibilor și în zona Golfului Persic. De Crăciun, o destinație foarte solicitată și devenită tradițională este Laponia. Românii au un apetit mare pentru călătorii și aleg destinațiile în funcție de accesibilitate”, declară Alin Burcea, vicepreședinte ANAT. Pasionații de sporturi de iarnă aleg pachete de schi în Austria, către care începe operarea unui lanț de zboruri charter, dar și Bulgaria sau Italia. ANAT mai spune că sunt foarte căutate toate stațiunile de schi din România, în această iarnă, dar și cele balneoclimaterice, în top fiind Băile Felix, Băile Herculane și Sovata. Au crescut și vânzările agențiilor de turism pentru destinațiile de turism rural și agroturism, preponderent pentru zona Bran - Moieciu – Fundata, dar și pentru Bucovina și Maramureș. În general, pe partea de turism intern nu există o diferențiere foarte mare între preferințele de Revelion și de Crăciun, însă de Crăciun se observă o solicitare mai mare pe partea de turism rural și agroturism, românii dorind obiceiuri, colinde, tradiții și atmosferă. Hotelierii din România au început să ofere, din noiembrie, tarife flexibile pentru pachetele de Crăciun și Revelion. Multe hoteluri promovează pachetele standard, cu cină festivă, dar și pachete la care clientul își adaugă serviciile în funcție de restricțiile în vigoare.

 

Voucherele de vacanță s-ar putea prelungi încă cinci ani

 

Constantin Daniel Cadariu, secretar de stat pentru Turism, a declarat presei că speră ca în ședința de Guvern de astăzi să fie adoptată Ordonanța de Urgență pentru acordarea voucherelor de vacanță în următorii cinci ani, din 2022 până la finalul anului 2026. Valoarea unui voucher este de 1.450 de lei, aceeași ca și până acum, iar noutatea ar fi acordarea lor pe carduri speciale, în loc de tichete tipărite. De asemenea, tichetele emise în anii 2019-2020 s-ar mai putea folosi și anul viitor, urmând să se stabilească până la ce dată. Voucherele de vacanță au ajutat în mod real turismul din România și toate domeniile conexe. Creșterea economică pe care au adus-o aceste vouchere de vacanță a fost recunoscută de toți agenții economici, deși a existat și o campanie de denigrare a acestei măsuri. În final, toți au fost nevoiți să cedeze în fața evidenței, astfel încât măsura prelungirii acordării voucherelor de vacanță este susținută de nevoia de a menține economia României, într-o perioadă care se anunță deja destul de sumbră, din cauza valurilor de scumpiri ce urmează.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri