Jurnalul.ro Special Strategia s-a schimbat: vor fi săltați micii traficanți din școli

Strategia s-a schimbat: vor fi săltați micii traficanți din școli

de Diana Scarlat    |   

Vânătoarea de traficanți de droguri declanșată în urma accidentelor din trafic din vara acestui an au scos la iveală inclusiv profesori care le furnizau droguri elevilor.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a avut imediat o reacție fermă: membrii de sindicat vor ajuta Poliția să prindă traficanții din școli. Pe lângă testarea psihologică periodică, federația cere implicarea membrilor în lupta împotriva traficului, în special în sistemul de învățământ. Ar fi prima colaborare cu autoritățile, după ce polițiștii au mai încercat, în ultimii ani, să facă unele controale în unitățile de învățământ unde au fost semnalate probleme legate de violență, consum de stupefiante sau deținerea de arme albe, însă au fost acuzați de abuz.

Sindicatele profesorilor sunt în alertă, după ce au fost prinși de DIICOT trei profesori traficanți de droguri, săptămâna aceasta. Persoane respectabile, tineri frumoși și liberi până alaltăieri, cei trei profesori conduceau o rețea destul de mare de trafic de stupefiante din Buzău și Bacău. Este vorba despre un cuplu - doi profesori de liceu, un bărbat de 34 de ani și iubita lui, în vârstă de 38 de ani, din Buzău, respectiv de furnizorul de canabis al rețelelor de trafic din județul Bacău. 

Liderul traficului de la Buzău este profesor de economie și a predat la două licee, în municipiul Buzău și în comuna Pătârlagele. Partenera lui este profesoară la Liceul pentru Deficienți de Auz din Buzău. La Bacău, furnizorul de canabis al rețelei de traficanți din județ este un tânăr de 30 de ani, profesor de Limba Engleză care predă la trei școli generale din același județ. 

Surse din cadrul Poliției ne-au mărturisit că suspecții erau urmăriți de mai mult timp, dar până acum nu au putut fi ridicați, pentru că se aștepta o tranzacție mai consistentă, care ar fi putut duce la o rețea europeană foarte importantă, însă după scandalul legat de mediul școlar s-a schimbat strategia și sunt vânați cu prioritate cei care le furnizează stupefiante elevilor.

 

Aplicațiile nu sunt chiar criptate...

 

Descinderi la traficanții de droguri se fac zilnic. Sursele din Poliție spun că raziile se fac foarte ușor, fiind vorba despre traficanți monitorizați timp îndelungat. „Chiar dacă ar încerca acum să se ascundă sau să-și acopere faptele, nu au cum. Se cunosc aceste persoane de mult timp și există deja dovezi care-i incriminează. Cine nu este prins azi va fi găsit mâine. Acțiunile se vor face în continuare”, explică un polițist.

Liderul rețelei de la Buzău le vindea stupefiante elevilor prin metoda „dead drop”, care presupune comenzi prin intermediul unor aplicații online criptate, cu plata făcută prin transferuri în criptomonede, fără ca persoanele să se întâlnească. Cumpărătorul primește o fotografie și coordonatele GPS ale locului în care se aflau drogurile, după ce face plata. 

Polițiștii au monitorizat aceste tranzacții, având inclusiv mandat de urmărire, astfel încât la dosarele celor arestați există suficiente probe care îi incriminează. „Ceea ce nu știu acești indivizi care uneori ajung să se creadă invincibili este că nicio aplicație nu poate fi criptată total. Văzând că nu sunt prinși un an, doi, uneori chiar trei, dacă se urmăresc mișcările unei rețele mai mari și se strâng dovezi la dosar, unii „lasă garda jos”, crezând că nu sunt urmăriți sau, așa cum s-a vehiculat, că vor fi lăsați în pace. Alții se bazează pe convențiile pe care le-ar putea face cu polițiștii, doar că acum s-a trecut la un plan mult mai dur de eradicare a traficului de droguri din școli și vor fi ridicați toți, în baza probelor deja existente în urma acțiunilor de urmărire, chiar dacă s-ar retrage din activitate o perioadă”, mai explică sursa noastră.

 

Descinderi se fac zilnic

 

Marți au avut loc descinderi în toate județele, nu doar în Buzău și Bacău, iar acțiunile continuă, zilnic, la rețelele de traficanți din toată țara, urmărindu-se grupuri infracționale organizate și trafic de droguri de risc și mare risc, persoanele fiind urmărite de mai mult timp. 

„Apariţia în spaţiul public a celor două cazuri din Buzău şi Bacău în care trei cadre didactice sunt suspectate că vindeau droguri reprezintă o problemă gravă care are consecinţe inclusiv asupra imaginii sistemului de educaţie din România. Considerăm că avem nevoie de o mai mare atenţie asupra ceea ce înseamnă testarea psihologică a angajaţilor din educaţie, astfel încât să nu ne mai confruntăm cu astfel de situaţii”, a  transmis FSLI, subliniind că sindicatele condamnă ferm astfel de comportamente şi doresc să se implice în depistarea și înlăturarea traficanților.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

Subiecte în articol: traficanti droguri şcoli
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri