Jurnalul.ro Special Companie de stat, tocată în procese de milioane cu foștii săi directori privați

Companie de stat, tocată în procese de milioane cu foștii săi directori privați

de Adrian Stoica    |   

Cătălin Nițu, fost director al Transelectrica, a intentat un proces companiei la Centrul de Arbitraj de la Viena prin care cere daune de 2,24 de milioane de lei (circa 452.000 de euro).

 

El a fost dat afară în 2021, după ce în 2020 fusese angajat pentru un mandat de patru ani, conform prevederilor impuse de ordonanța corporativă pentru angajarea de manageri privați în companiile de stat, și deja a câștigat, în primăvara acestui an, un proces intentat fostului angajator la Viena. În urma procesului a câștigat 559.164 de lei (circa 113.000 de euro), suma reprezentând atunci o „compensație de neconcurență”, conform unei clauze din contractul de mandat care îl obliga pe salariat să nu presteze, în interes propriu sau al unui terț, o activitate care se afla în concurență cu cea prestată la angajatorul său și îl obliga pe angajator să îi plătească salariatului o indemnizație lunară.

 

 „Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA informează publicul investitor asupra faptului că pe rolul Centrului de Arbitraj de la Viena a fost înregistrată cererea de arbitraj ARB-5758 Nițu Cătălin (RO) vs Transelectrica (RO). Prin intermediul acestei cereri, domnul Cătălin Nițu, fost membru al Directoratului, revocat prin Decizia Consiliului de Supraveghere nr. 25/25.06.2021, a solicitat obligarea companiei la plata sumei totale de 2.249.082 de lei (principal), formată astfel:

- 1.910.477 de lei, care ar reprezenta compensația aferentă indemnizațiilor fixe brute lunare rămase până la finalul mandatului;

- 279.582 de lei, care ar reprezenta componenta variabilă a remunerației pentru îndeplinirea criteriilor și obiectivelor de performanță aferentă primului semestru al anului 2021;

- 59.023 de lei, care ar reprezenta componenta variabilă a remunerației pentru îndeplinirea criteriilor și obiectivelor de performanță aferentă perioadei noiembrie - decembrie 2020, sume la care se adaugă accesorii (dobândă legală, actualizarea cu rata inflaţiei și cheltuieli de arbitraj)”, arată compania Transelectrica. 

 

Pe lângă suma de 559.164 de lei, câștigată în primăvară la Centru de Arbitraj de la Viena, compania Transelectrica a mai fost obligată să-i achite lui Cătălin Nițu dobânda legală penalizatoare începând din data de 25 iunie 2021 și până la data plății efective. Dobânda variază între 9 și 14% pe an. Totodată, compania de stat trebuia să-i mai plătească fostului director general 6.500 de euro cheltuieli de arbitraj și 16.400 de lei - cheltuieli parte.

 

Demiteri pe bandă rulantă, procese în cascadă

 

În iunie 2021, Consiliul de Supraveghere (CS) al Transelectrica a demis Directoratul companiei, numit în noiembrie 2020 pe patru ani. Au fost demiși atunci Cătălin Nițu, Ovidiu Anghel, Corneliu-Bogdan Marcu, Andreea-Mihaela Miu și Marius-Viorel Stanciu. În data de 24.02.2022 Transelectrica a formulat, la Tribunalul București, o acțiune prin care cerea constatarea nulității hotărârii Adunării Generale a Acționarilor nr. 9/28.09.2020 și a Deciziei Consiliului de Supraveghere nr. 73/16.11.2020, precum și a actelor subsecvente, prin care au fost numiți pentru mandate de patru ani membrii Consiliului de Supraveghere și ai Directoratului în anul 2020. În susținerea acțiunii, Transelectrica a invocat încălcări ale prevederilor legale aplicabile numirii membrilor organelor de conducere, iar ulterior s-a ajuns cu judecarea acestei cauze la Viena. De asemenea, la Centrul de Arbitraj de la Viena au mai fost înregistrate și alte reclamații, acestea fiind formulate Adrian Goicea, demis din funcția de președinte al Consiliului de Supraveghere (solicită daune de 840.000 de lei, echivalentul a 170.000 de euro) și de foștii membri ai Consiliului Constantin Dumitru și Luiza Popescu. Valoarea totală a pretențiilor ridicate de cei doi sunt de 882.324 de lei (echivalentul a 178.000 de euro), respectiv 792.132 de lei (circa 160.000 de euro). Sume ceva mai mari au fost solicitate drept recompense de către Mircea Cristian Staicu și Mihaela Popescu, tot foști membri ai Consiliului de Supraveghere, fiecare cerând despăgubiri de 1.140.634 de lei (echivalentul a 230.000 de euro pentru fiecare).

 

Membri ai CS și Directoratului, acționați în justiție

 

Pe de altă parte, și Transelectrica a decis să-i acționeze în justiție, în urmă cu un an, pe unii foști membri ai Consiliului de Supraveghere și ai Directoratului companiei, pentru recuperarea unor prejudicii cauzate de aceștia, ca urmare a măsurilor dispuse de Curtea de Conturi în 2020. În urma verificărilor făcute de auditorii Curții, s-a stabilit că unii membri ai celor două organe au beneficiat de plăți ilegale atât în bani, cât și în natură. Din cele 13 persoane care au primit beneficii ilegale, trei le-au returnat benevol, iar pentru ceilalți s-a decis să se apeleze la calea justiției pentru recuperarea sumelor imputate de Curtea de Conturi.  

 

Oleg Burlacu, un alt fost membru al Consiliului de Supraveghere revocat prin Hotărârea AGA nr. 4/2021, a avut și el câștig de cauză la Centrul de Arbitraj de la Viena, care în decembrie 2022 a admis cererea formulată de reclamant și a obligat Transelectrica la plata sumei de 792.132 de lei (circa 160.000 de euro).

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: Transelectrica director
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri