Jurnalul.ro România inteligentă Transgaz: Indiferent de situație, la iarnă nu vom avea probleme cu gazele

Transgaz: Indiferent de situație, la iarnă nu vom avea probleme cu gazele

Atât consumatorii casnici, cât și cei industriali, nu vor avea probleme în aprovizionarea cu gaze în aceaastă iarnă, dă asigurări Ion Sterian, director general Transgaz, la Conferința Națională “Rezerve de energie pentru iarnă și resurse de independență energetică” organizată de Antena 3 CNN, canalul de știri din România partener exclusiv al CNN International, alături de cotidianul național Jurnalul.

"Exploziile de la Nord Stream 1 și 2 nu au nicio relevanță în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze din import a României. Noi, în țară, la Trangaz, ne-am luat toate măsurile necesare pentru a asigura sewcuritatea în funcționare a sistemului național de gaze. Suntem la sfârșitul reviziilor, mentenanței, în așa fel ca începând cu data de 1 noiembrie să avem toate lucrările finalizate, să nu mai fie necesare întreruperi pentru anumite activități de mentenanță pe perioada iernii", spune reprezentantul transportatorului național de gaze. 

Acesta face precizări cu privire la cantitățile de gaze importate, la cele din producția internă și la nivelul de stocare. 

"Am importat ieri circa 5 milioane mc de gaze, astăzi sunt nominalizați 6,2 milioane mc de gaze dintre care 4,1 milioane mc sunt tranzit prin România, dar ieri s-au înmagazinat 12,3 milioane mc de gaze, azi, până mâine dimineață, circa 11 milioane mc de gaze. Suntem, la aceeași dată față de anul trecut, cu 375 de milioane mc de gaze mai mult înamagazinate. Practic, azi avem o înmagazinare de 2,6 miliarde mc de gaze, volume suficiente pentru a trece iarna, comparativ cu anii precedenți.   Din cele 12,3 milioane mc de gaze, înmagazinate ieri, circa 2 milioane mc de gaze au fost din import", arată Stelian Ion.

El explică stadiul proiectelor pentru asigurarea securității energetice. 

"Aceste proiecte sunt funcționale, operaționale și oricând se pot aduce gaze din zona Mării Caspice. Mai era o problemă legată de legislația națională din Turcia în ceea ce privește exportul și tranzitul de gaze. Partea turcă a promis că în cursul lunii octombrie vor clarifica aceste aspecte privitoare la modificarea legislației. Mă refer la tranzitul gazelor din Azerbaidjan, unde sunt garanții ferme de a putea cumpăra gaze. Turcia mai are o capacitate de gazeificare prin 6 terminale GNL de 60 de miliarde mc dintre care folosește circa 25%. Și se pot importa gaze lichefiate din orice zonă a globului, din țările Golfului, SUA, nordul Africii.

La Transgaz am încheiat un contract-cadru cu compania emirateză de profil Adnoc, așteptăm clarificarea legislației din Turcia. Sunt lucruri certe, discuții la nivel guvernamental. Transgaz se licențiază acum ca trader în Bulgaria, Grecia pentru a avea acces la gaze de echilibrare. 

Indiferent de situație, la iarnă nu vom avea probleme cu gazele. În condiții normale, cum au fost ultimele trei ierni, nu vor fi probleme cu gazele în România. Nu restricții la populație, nu presiuni scăzute, nu consumatori industriali deconectați. Gaze sunt suficiente atât pentru consumatorii casnici, pentru consumatorii de energie electrică din gaze, cât și pentru cei din industrie, este asigurat necesarul. Nu vor fi probleme", conchide directorul general Transgaz. 

Puteți urmări aici Conferința integral

 

Subiecte în articol: transgaz ion sterian energie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri