Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Transilvania medievală se reinventează prin noi circuite și destinații turistice

Transilvania medievală se reinventează prin noi circuite și destinații turistice

de Diana Scarlat    |   

Cetatea Rupea, situată foarte aproape de orașul Brașov, a renăscut după renovarea recentă, iar acum este una dintre atracțiile Carpaților. Este una dintre cele mai frumoase cetăți țărănești ale Transilvaniei, iar una dintre ipotezele lansate de o echipă de arheologi este că zona pe care se află a fost locuită de cel puțin 3.000 de ani. Câteva obiecte găsite de arheologi la Cetatea Rupea cu trei ani în urmă ar putea acredita ipoteza că pe același loc exista o cetate din mileniul întâi înainte de Hristos. Ignorată foarte mulți ani, Cetatea Rupea este astăzi unul dintre cele mai importante obiective turistice din România și chiar din sud-estul Europei. 

 

Cetatea a fost redată circuitului turistic în anul 2017, după finalizarea lucrărilor de reabilitare, cu ajutorul unui proiect finanțat din fonduri europene. Alte atracții ale acestei zone sunt Muzeul de Etnografie, aflat la poalele dealului pe care se află fortificația, în centrul localității Rupea, dar și Biserica Evanghelică, un monument unic prin arhitectură și istoria pe care o ascunde. Biserica fortificată este pe lista monumentelor din Repertoriul Arheologic Național, ca un ansamblu de monumente istorice, format din Biserica Evanghelică și zidul de incintă cu turn-clopotniță. Biserica este renumită și prin orga ce a fost construită la începutul secolului al XIX-lea de Johann Thois, din care s-au păstrat numai bufetul și o parte din tuburi, însă restul se află în proces de restaurare, la Brașov, urmând să se întoarcă, în curând, la Rupea. Biserica Evanghelică a găzduit, chiar și în stare avansată de degradare, concerte de muzică clasică, iar după ce va fi renovată, va putea deveni una dintre principalele atracții ale Transilvaniei. 

 

Circuite pe urmele istoriei medievale 

 

Zona Rupea este înconjurată de cetăți medievale și biserici fortificate, care deja sunt prinse în circuite turistice ce atrag foarte mulți vizitatori, din țară și din străinătate. Sighișoara a fost, mult timp, principalul punct de atracție, fiind și cea mai mare dintre cetățile țărănești încă locuite. Dar și Cetatea Râșnov a înregistrat, în ultimii ani, un număr-record de turiști, mai ales după ce în zonă au fost amenajate noi obiective, precum Dino Parc sau Peștera Valea Cetății. Feldioara a fost recent scoasă din anonimat, după ce a fost renovată, astăzi fiind luată cu asalt de turiști, iar în curând, circuitul cetăților se va îmbogăți cu Saschiz, ale cărei ruine deja atrag mii de vizitatori, în fiecare an. Iar Parcul Național Piatra Craiului este un adevărat sanctuar al naturii sălbatice. Recent a fost construit, tot cu fonduri europene, Centrul de Vizitare Piatra Craiului, de la Zărneşti, care în foarte scurt timp a devenit o atracție turistică a județului Brașov. Construit și utilat cu ajutorul unui proiect finanțat din fonduri europene, centrul este cel mai mare de acest fel din țară, dar și cel mai modern, fiind dotat cu tehnologie de ultimă generație, astfel încât să li se poată explica vizitatorilor de toate vârstele ce pot vedea în rezervația naturală. 

 

Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” Rupea

 

Muzeul de Etnografie de la Rupea oferă vizitatorilor expoziţii care-i pot ajuta să înţeleagă viaţa din ultimul mileniu a locuitorilor întregii zone, de la Rupea, Viscri, Saschiz şi din celelalte sate învecinate. Cei care vor să viziteze cetatea Rupea şi Muzeul de Etnografie au la dispoziţie un bilet comun pentru ambele obiective. În curând, biletul va fi comun și pentru celelalte muzee din județul Brașov. Muzeul de Etnografie de la Rupea este o secţie a celui de la Braşov şi s-a înfiinţat, în forma actuală, în 2008. Spaţiul de acum este mult mai generos decât cel al muzeului vechi. Colecţiile prezintă aspecte din viaţa locuitorilor din zona Rupea. În sala centrală de la parter este prezentată o scenă de sărbătoare din satul Viscri. Înainte cu o zi de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, fetele adunau flori de câmp, iar băieţii adunau frunze de stejar şi împleteau coroane. Costumele tradiţionale sunt spectaculoase, fiind chiar cele purtate de mai multe generaţii de saşi de la Viscri, achiziţie mai veche a Muzeului de Etnografie, care până nu de mult au stat închise în depozitele muzeului din Braşov, iar acum sunt expuse la Rupea, pentru a putea fi admirate de publicul larg. 

 

 

Circuitul muzeelor din județul Brașov

 

Județul Brașov își reorganizează acum muzeele, printr-un proiect care va permite vizitarea tuturor cu un singur bilet. Proiectul a fost lansat luna trecută de Consiliul Județean Brașov, pentru un prim circuit care va permite vizitarea cu același bilet a nouă muzee din tot județul. Biletul unic a fost deja adoptat de CJ, prin vot, în ultima săptămână a lunii octombrie, și poate fi folosit pentru Muzeul Judeţean de Istorie - Casa Sfatului şi Bastionul Ţesătorilor, Muzeul de Etnografie Braşov şi cele trei secţii ale sale - Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului, Muzeul Etnografic Săcele şi Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” Rupea, Muzeul de Artă Braşov, Muzeul „Casa Mureşenilor” - inclusiv Casa „Ştefan Baciu”. În perioada următoare, pe biletul unic se vor adăuga Muzeul Județean de Istorie Brașov, în momentul în care acestea îşi vor deschide porţile Secția Bastionul Graft, de pe Aleea după Ziduri, şi Muzeul Sportului şi Turismului Montan, care este în curs de amenajare în clădirea Olimpia. Preţul biletului unic este de 25 de lei pentru adulţi, 20 de lei pentru pensionari, 5 lei pentru copii şi 50 de lei pentru pachetul destinat unei familii formate din doi adulţi şi doi copii. Biletul unic de vizitare va avea o valabilitate de 15 zile, astfel încât cei care îl cumpără să aibă timp să viziteze toate muzeele, inclusiv cele de la Săcele şi Rupea.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri