Jurnalul.ro Special Anchete Tranzacție economică interesantă a Andreei Moldovan, chiar în timp ce i se pregăteau actele pentru angajarea la OMS

Tranzacție economică interesantă a Andreei Moldovan, chiar în timp ce i se pregăteau actele pentru angajarea la OMS

de Ion Alexandru    |   

Plecată, prin demitere, de la conducerea Ministerului Sănătății, după ce a publicat, fără știrea premierului, în luna aprilie, un ordin de ministru prin care se intenționa, practic, carantinarea Bucureștiului și a oricărei localități, fosta mână dreaptă a lui Vlad Voiculescu, Andreea Anamaria Moldovan, este implicată într-o tranzacție mai mult decât interesantă. Dacă, în ianuarie, la preluarea mandatului, a dispus lichidarea firmei pe care o deținea la Brașov, în luna mai a revenit asupra acestei decizii. Pentru ca, exact în perioada în care „se perfectau actele” pentru angajarea sa la Organizația Mondială a Sănătății, să vândă, pentru „fabuloasa” sumă de 300 de lei, compania unui offshore cipriot. Noul acționar al firmei Andreei Moldovan deține rețeaua medicală privată Medeuropa, controlată de fostul director al Spitalului privat „Sfântul Constantin”, din Brașov, clinică la care însăși Andreea Moldovan a lucrat înainte de a deveni secretar de stat. Iar, în 2016, pe vremea când Vlad Voiculescu ocupa primul mandat de ministru al Sănătății, în Guvernul Cioloș, clinica respectivă a fost inclusă, prin ordin de ministru, pe lista persoanelor fizice și juridice responsabile cu gestionarea datelor din Registrul Național de Transplant de organe, țesuturi și celule umane. Doctorul desemnat special în acest sens a fost chiar Andreea Anamaria Moldovan.

 

Mișcări interesante de acțiuni în compania pe care a deținut-o fostul secretar de stat în Ministerul Sănătății, din timpul scurtului mandat al lui Vlad Voiculescu, Andreea Anamaria Moldovan, devenită, între timp, Căpîlna. În luna ianuarie, aceasta, în calitate de asociat unic și administrator al unei firme din Brașov, pe nume SC Infectio Medical SRL, lua decizia dizolvării și lichidării firmei, conform Hotărârii nr. 1/2021. Demersul venea la scurt timp după ce Vlad Voiculescu a decis să o aducă pe Andreea Moldovan la conducerea Ministerului Sănătății, predându-i, ulterior, prin delegare, practic aproape toate atribuțiile ministrului. 

În luna mai, după ce atât Vlad Voiculescu, cât și Andreea Moldovan au fost dați afară din Guvern, de către premierul Florin Cîțu, după scandalul unui ordin care băga, la propriu, Bucureștiul în carantină, lucrurile au luat o turnură interesantă. Andreea Anamaria Moldovan, care și-a schimbat numele de familie, preluând numele părinților și devenind Căpîlna, convoacă o a doua întrunire a asociaților SC Infectio Medical SRL, adică a ei însăși, emițând, în acest sens, hotărârea nr. 2, din data de 10 mai 2021. Se întâmpla cu nouă zile înainte ca fostul secretar de stat să anunțe, pe contul său de socializare, că s-a angajat la Organizația Mondială a Sănătății. 

Potrivit acestui document, înregistrat la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), „urmare a aprobării cererii prin care s-a solicitat înregistrarea în registrul comerțului a modificărilor reprezentate de dizolvarea și lichidarea societății SC Infectio Medical SRL”, a hotărât „revenirea asupra hotărârii din 3 ianuarie 2021 și continuarea activității SC Infectio Medical SRL, începând cu data de 10 mai 2021”.

 

Compania a intrat în portofoliul unui grup privat 

 

De ce ar fi decis fostul secretar de stat închiderea unei firme, după care să o redeschidă aflăm dintr-un alt document, înregistrat 21 de zile mai târziu. În data de 31 mai 2021, Andreea Anamaria Căpîlna (fostă Moldovan) se autoconvoacă din nou, în calitatea sa de asociat unic al SC Infectio Medical SRL, prin renunțarea la formalitățile de comunicare prevăzute de legea societăților comerciale nr. 31/1990, și ia mai multe decizii.

Prima decizie este cesionarea tuturor părților sociale pe care fostul secretar de stat în Ministerul Sănătății le deținea la această companie către offshore-ul cipriot Laxiaco Holding Limited, cu sediul în Nicosia. Tranzacția, conform încheierii de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, a avut valoarea de 300 de lei și reprezintă întregul capital social al acestei firme. În urma cesiunii, Laxiaco Holding Limited devine asociat unic, în locul Andreei Anamaria Căpîlna (fostă Moldovan). 

A doua decizie, luată, de data aceasta de noul acționar unic, se referă la revocarea, chiar în aceeași zi, a fostului secretar de stat din funcția de administrator, precum și descărcarea de gestiune pentru actele și faptele îndeplinite în calitatea de administrator al companiei. A treia hotărâre se referă la numirea unui nou administrator, în persoana doctorului brașovean Bogdan Ioan Angheloiu, pentru un mandat de 20 de ani. După care, se schimbă și denumirea firmei, din SC Infectio Medical SRL, în SC Medeuropa Invest SRL. 

 

Noul administrator, fost șef al Andreei Moldovan

 

 

Noii patroni ai firmei Andreei Moldovan controlează o rețea de clinici medicale private, care activează în mai multe orașe din România, dar care administrează și afaceri imobiliare. Noul acționar unic, Laxiaco Holding Limited deține, printre altele. Compania SC Medeuropa SRL, al cărui director este același doctor Bogdan Ioan Angheloiu, numit administrator în firma fostei mâini drepte din Guvern a lui Vlad Voiculescu. 

Redenumirea companiei preluate este foarte asemănătoare cu titulatura unei alte firme deținute de acest grup – SC Medeuropa Investiții SRL, care se ocupă cu închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate, ai căror acționari sunt offshore-ul cipriot Laxiaco Holdings Limited, compania bucureșteană SC Riciade Investments SRL și care este administrată de societatea HUGH Warkins Management Services SRL. 

Iar noul administrator al fostei SC Infectio Medical SRL, Bogdan Ioan Angheloiu, care se afă în spatele acestui grup de firme, i-a fost coleg Andreei Anamaria Căpîlna (fostă Moldovan) la spitalul privat „Sfântul Constantin”, din Brașov. Concret, Angheloiu a fost director general al acestei clinici particulare în perioada 2010 – 2013, iar Andreea Moldovan era coordonator al Compartimentului de prevenire și control al infecțiilor nosocomiale. În perioada 2013-2014, Angheloiu a lucrat ca director general al Clinicii Polisano din Sibiu. Acesta a efectuat activitate de consiliere spitalicească în state precum Irak și Libia, conform biografiei sale. 


 

 

Firma cesionată, implicată în afacerea Spitalului „Sfântul Constantin”, din Brașov, afacere devoalată după demiterea fostului secretar de stat

 

Legăturile post-mandat la Ministerul Sănătățui ale Andreei Moldovan, actuală Căpîlna, cu Bogdan Ioan Angheloiu, dar și cu spitalul privat „Sfântul Constantin”, din Brașov, devin, astfel, cu atât mai interesante, cu cât, la demiterea sa din Guvern, au fost devoalate informații spectaculoase cu privire la această clinică și la relația pe care a avut-o cu ea fostul secretar de stat al lui Vlad Voiculescu.

În luna aprilie, „Jurnalul” dezvăluia că Andreea Anamaria Moldovan a făcut parte din Consiliul de Administrație al unui spital privat din Brașov, deținut de un grup economic puternic din industria farmaceutică. Acest spital privat a fost inclus de însuși Vlad Voiculescu, în primul său mandat de ministru în Guvernul Cioloș, pe lista persoanelor fizice și juridice responsabile cu gestionarea datelor din Registrul Național de Transplant de organe, țesuturi și celule umane, iar doctorul desemnat special în acest sens a fost… Andreea Anamaria Moldovan. Spitalul privat primise acreditare în iunie 2016, acreditare care urmează să expire în iunie 2021, iar dacă Andreea Anamaria Moldovan ar fi rămas la conducerea Ministerului Sănătății, ar fi însemnat ca instituția să prelungească această acreditare pentru un spital la care secretarul de stat și soțul acesteia sunt acționari minoritari. Firmele familiei Moldovan au primit acțiuni la compania controlată de acest lanț farmaceutic în 2013, după care, în 2014, firmele au cesionat acțiunile persoanelor fizice Andreea Anamaria și Bogdan Moldovan. Pentru ca, la începutul acestui an, fostul secretar de stat să decidă închiderea firmei care i-a cedat acțiunile. 

 

Totul a început în 2011

 

Iar, în această poveste, apare inclusiv firma care a fost cesionată offshore-ului cipriot la care am făcut referire mai sus. În noiembrie 2011, SC Infetio Medical SRL, societate care se ocupa cu activități de asistență medicală ambulatorie și stomatologică, deținută și administrată de Andreea Moldovan, a avut primul sediu declarat la aceeași adresă din Brașov unde există și spitalul privat „Sfântul Constantin”, deținut de SC Teo Health SA, una dintre companiile controlate de Rompharma, un lanț farmaceutic cu greutate, controlat, la rândul lui, de omul de afaceri Mihai Miron. Numai că, cu doar șase luni înainte de înființarea SC Infectio Medical SRL, s-a fondat o altă companie, pe nume SC Transplant Surg SRL, cu sediul social declarat la aceeași adresă a Spitalului „Sfântul Constantin”. În această companie, calitatea de unic asociat și administrator este deținută de către soțul Andreei Anamaria Moldovan, Bogdan Moldovan. Ambele companii au intrat, în 2013, ca acționari minoritari în cadrul societății SC Teo Health SA, care deține în proprietate spitalul privat din Brașov. În data de 1 august 2013, în cadrul unei Adunări Generale a Acționarilor SC Teo Health SA, se decide majorarea capitalului social al companiei prin primirea în cadrul societății a unor acționari minoritari, printre care Damis Med, Excel Pro Medica, Hypnos Medcom și cele două companii înființate de soții Andreea Ana Maria și Bogdan Moldovan. Astfel, SC Infectio Medical SRL subscribe cu 636 de acțiuni, iar SC Transplant Surg SRL cu 1.003 acțiuni. Pentru ca, în 16 martie 2014, Andreea Anamaria Moldovan să fie numită administrator al SC Teo Health SA, pentru un mandat de patru ani.

 

Trei ani mai târziu, Andreea Moldovan devenea asociată

 

În data de 30 aprilie 2014, are loc o Adunare Generală Extraordinară a Asociaților SC Teo Health SA, în cadrul căreia se aprobă majorarea capitalului social cu cinci milioane de lei, prin emiterea a 500.000 de acțiuni nominative. Tot atunci, o parte dintre acționarii persoane juridice minoritari decid să vândă acțiunile direct reprezentanților lor legali, pe persoană fizică. SC Infectio Medical SRL, reprezentată de Andreea Anamaria Moldovan, toate cele 623 de acțiuni la SC Teo Health SA către persoana fizică Andreea Ana Maria Moldovan, în timp ce SC Transplant Surg SRL, reprezentată de Bogdan Moldovan, decide să vândă toate cele 1.003 acțiuni deținute la aceeași SC Teo Health SA, către persoana fizică Bogdan Moldovan. Acest lucru înseamnă că Andreea Anamaria Moldovan și soțul său sunt, din 2014, acționari persoane fizice în compania care deține Spitalul privat „Sfântul Constantin” din Brașov. Lucru care nu este menționat în niciuna dintre declarațiile de avere și de interese ale fostului secretar de stat în Ministerul Sănătății.

 

 

Destituită pentru un ordin controversat, recrutată de Organizația Mondială a Sănătății

 

La data de 19 mai 2021, fostul secretar de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Anamaria Căpîlna, fostă Moldovan, a  anunțat că „a început un job nou, la Organizația Mondială a Sănătății WHO – Geneva, CH-GE”, pe un post de „IPS on Covid 19”. Aceasta susținea că, la acel moment, se definitivau documentele de angajare,  motiv pentru care lucrează, deocamdată, „ca și consultant la Brașov”. Contractul cu OMS urma să înceapă, în mod concret, din iunie, când Andreea Anamaria Căpîlna (ex-Moldovan) trebuia să plece la Geneva, unde urma să deruleze activitate „pe covid, spitale, cămine de vârstnici, prevenția și managementul infecțiilor la personal medical și vaccinare”.

Reamintim că Andreea Moldovan (actuală Căpîlna) a fost demisă și a generat inclusiv demiterea ministrului Vlad Voiculescu, după ce a publicat în Monitorul Oficial un Ordin, neconsultându-se cu nimeni, prin care a introdus noi criterii pentru carantinarea localităților, respectiv nivelul de testare, rata de incidență și gradul de ocupare a paturilor ATI. Ordinul ar fi introdus, de facto, orice localitate, la acel moment, în carantină.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri