Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Trasee de weekend pentru o plimbare cu maşina

Trasee de weekend pentru o plimbare cu maşina

de Mădălina Codreanu    |   

Există în România zeci de drumuri care străbat peisaje naturale cu nimic mai prejos decât cele din Austria sau Franța, care trec pe lângă monumente istorice, lăcașuri de cult sau rezervații naturale ce merită vizitate. Astăzi vrem să vă propunem trei trasee auto din țara noastră, ușor de făcut într-un weekend sau într-o mini-vacanță (de Paște sau de Rusalii), o delectare atât pentru șofer, cât și pentru pasageri.

Râmnicu Vâlcea-Târgu Jiu-Petroșani-Hațeg-Reșița

Traseul de 336 km, se poate parcurge în circa cinci ore, dar cel mai bine e să-l faceți în două zile pentru a vă putea opri la toate obiectivele. Drumul trece pe lângă mănăstiri celebre, cum e Horezu, prin orașul lui Brâncuși, dar și prin stațiuni ca Băile Govora, Rânca sau Semenic. Prima oprire ar putea fi la Muzeul Trovanților, în satul Costești, la doar 36 de kilometri de Râmnicu Vâlcea. Pe câmpurile din jurul satului se găsesc sute de pietre de diferite forme și dimensiuni, ca niște sfere, modelate de apele calcaroase de-a lungul a milioane de ani. Fenomenul, unic în Europa, a făcut ca trovanții să fie încluși în Patrimoniul Mondial UNESCO. La doar opt kilometri mai departe găsiți complexul muzeal Culele de la Măldărești, ce reunește case boierești întărite, în formă de turn, specifice acestei zone. Ele erau ridicate ca protecție împotriva cetelor de haiduci. Orașul Horezu merită o oprire, mai ales pentru a vizita lăcașurile de cult: Mănăstirile Arnota, Hurezi, Bistrița sau Mănăstirea dintr-un lemn, dar și pentru o sesiune de cumpărături de obiecte artizanale, orașul fiind un vechi centru etnografic.

Trecerea în județul Gorj se face în apropiere de Mănăstirea Polovraci, lăcaș de cult care se mândrește cu frescele bizantine din timpul lui Constantin Brâncoveanu, cu o impresionantă colecție de carte veche, dar și cu mai multe icoane pe lemn și pe sticlă datând din sec al XVIII-lea.

Polovraci este și numele peșterii din apropiere, incomplet exploatată. Aici se pot face tururi ghidate, fiind iluminată electric și amenajată pentru vizitare.

Următoarea oprire ar trebui să fie la Târgu Jiu, oraș asociat cu sculptorul Constantin Brâncuși. Operele sale expuse în oraș alcătuiesc  Ansamblul Monumental Târgu-Jiu. Cea mai cunoscută, Coloana Infinitului, a fost dedicată soldaților români căzuți în Primul Război Mondial.

La nord de oraș, spre Petroșani, intrați în spectaculosul Defileu al Jiului. Aici vara se practică deseori raftingul. La 25 de kilometri înainte de Petroșani, se află Mănăstirea Lainici, locul unde în 1817 Tudor Vladimirescu, urmărit fiind de turci, s-a refugiat, deghizat în călugăr. Urcând, ajungeți la stațiunea Parâng, la 1.400 metri altitudine. Stratul de zăpadă de aici atrage pasionații de schi până în luna aprilie. Pârtiile de aici sunt dotate cu teleschi, telescaun și nocturnă.

Reșita, punctul terminus al traseului se laudă cu Muzeul Locomotivelor cu abur. Aici găsiți16 exponate, din diverse epoci, cel mai important fiind o locomotiva Resicza, una dintre primele trei locomotive cu abur construite în sud-estul Europei.

 

2. Buzău- Brașov

Orașul Buzău se poate lăuda cu unul dintre puținele ansambluri de arhitectură urbană medieval-modernă din Muntenia, așa că poți începe traseul de aici, din strada Cuza Vodă. Următoarea oprire trebuie să o faceți la Vulcanii Noroioși. Chiar dacă destul de sinuos, drumul este în condiții bune și bine semnalizat, așa că nu veți rata obiectivele. Din satul Sătuc trebuie să vă abateți dreapta, spre Berca, ca să ajungeți la Vulcani. Peisajul e selenar, formațiunile formându-se datorită erupțiilor de gaze ce străpung straturile de nămol și apă.

Întorși pe drumul principal, în localitatea Măgura se află Tabăra de Sculptura în aer liber, înființată în 1970. Se mai păstrează încă peste 250 de lucrări realizate în piatră de 160 de sculptori. Peste drum, în apropiere de Monteoru, se află Mănăstirea Ciolanu, singura așezare monahală din județul Buzău atestată încă din secolul al XVI-lea.

Mai sus pe Valea Buzăului, la intrarea în comuna Cislău, faceți o oprire la Herghelia de la Cislău. Deschisă acum mai bine de 120 de ani, este singura din țară care produce și crește rasa pur sânge englez, furnizoare de cai de curse.

Locul este administrat de Romsilva, iar pentru o taxă destul de mică se pot face activități de agrement ecvestru.

Urcând spre Brașov, drumul șerpuiește într-un peisaj de poveste spre Lacul Siriu, construit pe râul Buzău. Pentru amatorii de sporturi în natură, aici se poate face canoe pe apele lacului, ocazie de a admira peisajele ascunse celor care traverseaza zona doar pe uscat. Tot din zona barajului se pot face drumeții către cascada Pruncea.

Vă puteți abate de la drumul spre Întorsura Buzăului, în dreptul localității Brădet, spre rezervația Naturală Valea Zimbilor. Este cea de-a patra rezervație de acest fel din țară, deschisă în anul 2008, care adăpostește 35 de exemplare din această specie.

Ajunși în Brașov, mergeți în centrul istoric, în inima cetății medievale. Descoperiți Piața Sfatului, cel mai cunoscut loc din oraș în mijlocul căreia se află Casa Sfatului, monument arhitectural construit în 1420, care astăzi găzduiește Muzeul de Istorie. Mai puteți vizita Biserica Neagră, unul dintre cele mai reprezentative construcții gotice din România, Bastioanele - Țesătorilor, ferarilor, Postăvarilor, Cojocarilor - sau cele 5 porți din fosta cetate a orașului.

Fără abateri, traseul măsoară 160 de kilometri și poate fi parcurs în 2-3 zile pentru a ajunge la toate obiectivele.

Brașov-Sf. Gheorghe-Toplița

După ce ați descoperit Brașovul, cu minunatul centru vechi, mergeți spre nord, spre Sfântu Gheorghe, și opriți-vă mai întâi la Prejmer, localitatea cu cea mai mare biserică fortificată din sud-estul Europei. Costruită în secolul al XIII-lea, ea deține cel mai vechi altar din Transilvania. În trecut era înconjurată de ziduri groase de 3-4 metri, bastioane de fier și poduri mobile. Rolul cetății era să apere Pasul Buzăului.

Mergând spre Miercurea Ciuc, vă puteți opri la Malnaș Băi și la Ozunca Băi, două stațiuni balneoclimaterice mai puțin cunoscute, unde atracția principală este mlaștina cu apă minerală, o rezervație naturală protejată.

Mai departe, în apropiere de Băile Tușnad se găsește Lacul Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din această parte a continentului. Nu ignorați nici rezervația Tinovul Mohoș, aflată în apropierea lacului, la 1.050 de metri altitudine. Flora de aici cuprinde rarități din timpul glaciațiunii, cea mai interesantă fiind Roua Cerului, o plantă carnivoră care se hrănește cu insecte chiar și de 20 de ori mai mari decât ea. Accesul în rezervație se fac e doar însoțiți de ghid specializat.

Urmați apoi DN12, iar la 15 km de Gheorgheni faceți un popas la Mănăstirea Izvorul Mureșului, înainte de a urca spre peștera Șugău. Cunoscută mai mult de localnici, peștera are patru galerii, 1.065 de metri lungime și adăpostește mai multe specii de lilieci. Vizitarea se face contra cost, cu ghid și este obligatoriu să aveți pantofi sport și haine groase.

În apropiere de Gheorgheni se poate vizita Castelul Lazăr, unul dintre cele mai fascinante monumente istorice din zona Ardealului, purtând numele familiei de nobili care l-a construit în secolul al XV-lea. Castelul se mândrește cu patru bastioane care se impun printr-un design aparte. Deși a beneficiat de ample dotări militare, nu s-a bucurat de o importanță strategică, principalul său rol fiind de reședință.

Descoperiți lângă Toplița, în apropierea Luncii Mureșului, o cascadă cu ape termale, care nu îngheață iarna. Ea își schimbă mereu culoarea datorită travertinului din straturile inferioare, aflat într-un proces continuu de depunere.

Pe lângă această cascadă minunată există alte două izvoare de apă termală, cunoscute ca Băile Urmanczy și Banffy. Zona este privilegiată, în ciuda temperaturilor extrem de mici din timpul iernii. Merită să vizitați Mănăstirea Sfântu Ilie, Castelul Urmanczy sau noua biserică Greco-Catolică.

Tot traseul are puțin sub 200 de kilometri și cel mai bine este să-l parcurgeți primăvara, când peisajul este încântător, iar temperaturile ceva mai ridicate.

 

Subiecte în articol: trasee weekend masina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri