Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Tratamente milenare: aromaterapia și cromoterapia

Tratamente milenare: aromaterapia și cromoterapia

de Maria Coman    |   

Aromaterapia este un tratament de vindecare holistic, care folosește extracte naturale de plante pentru a promova sănătatea și bunăstarea întregului organism. Uneori este denumită și terapie cu uleiuri esențiale. Oamenii folosesc aromaterapia de mii de ani. Culturile antice din China, India, Egipt și alte părți au încorporat componente vegetale aromatice în rășini, balsamuri și uleiuri. Aceste substanțe au fost utilizate în scopuri medicale și religioase. Se știa că au beneficii fizice și psihice. Informații despre distilarea uleiului esențial au fost publicate în secolul al XVI-lea în Germania, iar medicii francezi din secolul al XIX-lea au recunoscut potențialul uleiurilor esențiale în tratarea bolilor.

 

Aromaterapia funcționează prin simțul mirosului și al absorbției pielii folosind difuzoare, inhalatoare, săruri de baie, uleiuri de corp sau măști faciale. Ea activează acele zone din nas numite receptori de miros, care trimit mesaje prin sistemul nervos către creier. Uleiurile pot activa anumite zone ale creierului, cum ar fi sistemul limbic, care joacă un rol în emoțiile dvs. De asemenea, acestea au un impact asupra hipotalamusului, care ar putea răspunde la aromele uleiului prin crearea unor substanțe chimice benefice pentru creier, cum ar fi serotonina.

Fiecare ulei esențial are o serie de proprietăți, utilizări și efecte unice de vindecare, iar printre beneficii se numără reducerea stresului și anxietății, îmbunătățirea calității somnului, calmarea articulațiilor dureroase, ameliorarea migrenelor și stimularea
imunității.

Terapia prin culoare sau cromoterapia reprezintă o altă terapie complementară care ne poate îmbunătăți starea de sănătate. Corpurile noastre au nevoie de lumina soarelui pentru a trăi. Și acea lumină poate fi structurată într-un spectru de șapte culori. Un dezechilibru al oricăreia dintre aceste culori se poate manifesta în simptome fizice și mentale. Cromoterapia funcționează pe diverse puncte de energie pentru a vă ajuta să vă echilibrați corpul prin spectrul complet de lumină vizibilă, fiecare culoare adresându-se unei nevoi distincte.


Culoarea și lumina au fost folosite în vindecare de mii de ani. Cromoterapia are rădăcini în medicina indiană (Ayurveda), cultura egipteană antică și vindecarea tradițională chineză.


ROȘU

Roșul crește pulsul și tensiunea arterială. Roșul poate fi utilizat pentru a susține funcțiile circulatorii și nervoase. Este culoarea pasiunii, puterii și a energiei.


ROZ

Rozul puternic acționează ca un detoxificant, întărind circulatia din vene și artere. De asemenea, rozul activează și elimină impuritățile din fluxul de sânge. Este culoarea inimii și a iubirii pure, a calmului și acceptării.


PORTOCALIU

Portocaliu este un amestec de roșu și galben. Activează și elimină grăsimile localizate. Este benefic pentru cei care suferă de astm și bronșită. Este culoarea optimismului, a bucuriei și a entuziasmului.


GALBEN

Întărește imunitatea corpului și activează țesuturile interne. Galbenul, cea mai strălucitoare culoare folosită în cromoterapie, a fost folosit pentru a purifica pielea, pentru a ajuta la indigestie, pentru a întări sistemul nervos, a trata boli glandulare, hepatite și afecțiuni limfatice și pentru a ajuta metabolismul. Este culoarea care susține tonusul mental, creativitatea și imaginația.


VERDE

Verde, o culoare asociată cu armonia, oferă un efect calmant neutru, antiseptic și regenerator. Este culoarea naturii, a calmului, echilibrului și vindecării.


ALBASTRU

Un albastru puternic ajută la stres, tensiune nervoasă și infecții. Albastrul promovează relaxarea, calmul și prezintă calități liniștitoare deseori folosite pentru ameliorarea durerilor de cap și a migrenelor, răcelilor, reumatismului, durerilor de stomac, crampelor musculare și tulburărilor hepatice. Se consideră că albastrul are un efect pozitiv asupra tuturor tipurilor de durere. Este culoarea încrederii, seriozității, stabilității, conservatorismului.


INDIGO

Indigo este utilizat pentru a trata afecțiunile care implică ochii, urechile și nasul. Are un efect calmant, liniștitor. Este culoarea integrității, idealismului, sincerității, responsabilității.


VIOLET

Violetul este folosit pentru calmarea sistemului nervos, calmarea organelor și relaxarea mușchilor. Violetul are calități meditative și este adesea folosit pentru a trata afecțiunile sistemului limfatic și splinei, precum și afecțiunile urinare și psihoza. Este culoarea înțelepciunii, misterului, spiritualității, transformării.

Acest tip de terapie este foarte eficient, deoarece utilizează culoarea ca o formă de lumină, ceea ce înseamnă că este o variație a energiei electromagnetice care poate fi utilizată pentru a produce schimbări în organism atât la nivel fizic, cât și psiho-emoțional.
Fiecare culoare folosită în cromoterapie are proprietăți unice de vindecare, astfel încât tratamentul fiecăruia este diferit. Culorile utilizate vor depinde de ce afecțiune se dorește a fi atenuată.

Cromoterapia poate fi folosită și fără să suferim de vreo afecțiune anume. Prin încorporarea în viața de zi cu zi a unor culori pozitive, vibrante, ne putem simți mai bine și să devenim mai activi și mai productivi. Ideal să ne ascultăm intuiția în alegerea culorilor cu care ne îmbrăcăm sau a celor pe care le folosim în casele noastre.

Subiecte în articol: Cromoterapia Aromaterapia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri