Asmățuiul (Anthriscus cerefolim) face parte din familia Apiaceae, și crește în grădini, fiind folosită în Transilvania și Banat. Frunzele acestei plante, care seamănă cu frunzele de pătrunjel, mai ales când sunt tinere, sunt dulci şi foarte aromate, cu un gust între pătrunjel şi anason.
Consumul acestei plante are un efect depurativ pentru sânge, fiind și un purgativ ușor. Mai mult decât atât, medicina naturistă îl recomandă pentru curățarea ficatului și a rinichlor. Asmățuiul conține: fier, vitamina C, vitamina B, săruri minerale, ulei eteric, fiind totodată o sursă ideală de calciu și de potasiu.
În scop medicinal, de la asmățui se folosește întreaga plantă, lăstarii floriferi și frunzele, precum și fructele sau semințele sub formă de plantă proaspătă zdrobită, suc din plantă, infuzie din plantă, infuzie din semințe, decocturi, supă sau în stare crudă când se consumă în special pentru sănătatea danturii.
Te-ar mai putea interesa si:
Iute la gust, iute în tratarea bolilor. 100 de motive să mănânci ARDEI IUTE, chiar și în ceai sau dulceață!
8 motive ca să mănânci Goji, fructul-minune din Tibet care prelungeşte viaţa
Vrei să eviți consumul de medicamente? Alege cura cu germeni de grâu!
Din lăstarii tineri de asmățui se prepară un ceai medicinal cu efecte diuretice și stimulative. În medicina populară se spune că ceaiul de asmățui vindecă sughițul.
Acestea sunt afecțiunile pe care consumul regulat de asmățui le tratează:
.................................
Află pe ANTENA SATELOR care sunt bolile pe care le tratează asmățuiul și rețetele câtorva TRATAMENTE NATURISTE