Jurnalul.ro Timp liber Casa Ar trebui să speli hainele noi înainte de a le purta? Ce spun experții

Ar trebui să speli hainele noi înainte de a le purta? Ce spun experții

Experții atrag atenția asupra mai multor pericole la care ne putem expune dacă nu spălăm hainele noi înainte de a le purta.

„Este extrem de rar să te îmbolnăvești de la îmbrăcăminte sau lenjerie de pat noi”, spune dr. Jami L. Miller, director medical al Clinicii de Dermatologie de la Vanderbilt Health One Hundred Oaks.

Microbiologul Dr. David C. Gaston, profesor asistent de patologie, microbiologie și imunologie la Vanderbilt Health, este de acord.

„Riscul de a lua o boală transmisibilă de la îmbrăcămintea dintr-un magazin de vânzare cu amănuntul, după ce a fost încercat de o altă persoană este foarte mic și practic inexistent dacă îmbrăcămintea este nouă.” 

Chiar și așa, spun experții, există o mulțime de motive pentru care ar trebui să speli hainele noi înainte de a le purta.

Citiți și Prima lună de toamnă va avea temperaturi mai ridicate decât cele normale

Pericolul din vopsele

Vopselele ar putea distruge restul ținutei tale. În timpul producției de îmbrăcăminte, vopselele nu devin imediat „fixate” pe țesătură, spune dr. Karen K. Leonas, profesor de științe textile la Universitatea de Stat din NC.

„Dacă vopseaua rămâne la suprafață și îmbrăcămintea este purtată peste sau sub alte articole de îmbrăcăminte (cum ar fi o bluză de mătase purtată sub o jachetă), vopseaua se poate transfera pe ele și le poate decolora sau le pătează permanent”, spune ea. .

Totodată, spălarea țesăturilor trebuie făcută cu atenție. Voselele nefixate de pe o cămașă roșie nouă, de exemplu, ar putea transforma bluza albă într-una roz.

Există, de asemenea, problema substanțelor chimice utilizate în procesul de fabricație a îmbrăcămintei.

„Acest lucru este cel mai frecvent în fibrele sintetice, precum poliesterul și nailonul, dar chiar și fibrele naturale pot avea urme pe ele”, notează Miller.

Atât Leonas, cât și Miller sugerează că persoanele cu pielea sensibilă sau care au alergii specifice sunt probabil cele mai afectate de coloranții și substanțele chimice ale hainelor noi deoarece contactul hainelor cu pielea poate provoca erupții cutanate; pete uscate, cu mâncărimi, și alte tipuri de reacții incomode.

Microbii și insectele de pe hainele noi

Dacă îmbrăcămintea pătată sau o reacție alergică nu te convinge, motivul principal al experților din spatele spălării înainte de purtare este convingător: microbii.

„Confecțiile trec printr-un lanț de aprovizionare lung și complex, în care componentele de îmbrăcăminte provin din mai multe surse, iar articolul final a trecut prin mai multe mâini – cu potențială expunere la diferite bacterii, ciuperci, murdărie și insecte”, spune Leonas. „Spălarea lor va ajuta la eliminarea și distrugerea acestora.”

Citiți și De ce te trezești la 4 dimineața. 6 lucruri care îți perturbă somnul 

Mai este și problema mutarii hainelor de la unitatea de producție în magazine.

„Majoritatea articolelor de îmbrăcăminte vândute în SUA sunt importate, iar unele pot petrece săptămâni sau luni în containere de transport”, spune Leonas. Această perioadă poate duce la evoluții neplăcute: „Mucegaiul poate crește pe îmbrăcăminte, pe măsură ce este expediat, mai ales pe vreme caldă și umedă”, adaugă Miller.

Cu toate acestea, cel mai mare rău dintre toate este reprezentat de bacteriile umane care se agață de hainele tale aparent noi.  

„Nu știi niciodată cine a încercat îmbrăcămintea înainte de a o cumpăra, așa că nu știi despre microbii de pe piele, nas, gură”, avertizează Miller. „De fapt, au fost făcute câteva studii privind bacteriile și virușii care persistă pe haine după ce au fost probate. Bacteriile fecale și virușii nazali au fost cei mai des găsiți. Păduchii, râia și chiar și ploșnițele de pat pot trăi și pe haine pentru câteva zile”, potrivit southernliving.com.

 

Subiecte în articol: haine haine noi spalat experti insecte microbi
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri