Tot în zona Buzăului, la Ulmet-Bozioru, în Munţii Buzăului, sunt unii dintre cei mai spectaculoși trovanți din România. Se spune că aceste pietre își schimbă în permanență locul și forma. Au aspectul unor farfurii zburătoare sau seamănă cu niște carapace de broaște ţestoase. Unii au forme perfect sferice. Unele dintre acesta au dimensiuni de peste doi metri înălţime și cântăresc până la câteva tone. În zonă, aceste formaţiuni geologice sunt cunoscute sub denumirea „Babele de la Ulmet”.
Un grup de stânci care seamănă cu nişte farfurii zburătoare se află în apropiere de satul Ulmet, din comuna Bozioru, la circa 44 de kilometri distanţă față de municipiul Buzău. Drumul poate fi parcurs cu mașina, în aproximativ 40 de minute, dar numai până în sat, de unde se poate urca doar la pas. În localitatea Ulmet nu s-a dezvoltat o zonă turistică, deși vizitatori ai ciudatelor pietre mișcătoare au fost mereu, în această zonă. Nici indicatoarele nu-i ajută foarte mult pe cei care se aventurează prin aceste locuri care dau impresia că ar fi putut fi o bază extraterestră ajunsă în paragină sau locul unde s-au prăbușit, cu mii de ani în urmă, niște farfurii zburătoare.
Se formează asemenea perlelor
Geologii explică aceste fenomene prin faptul că modul lor de formare este asemănător cu cel al perlelor. Sunt forme de microrelief care se dezvoltă în straturile de nisip, sub influența apelor subterane calcaroase, care le spală şi le sedimentează, în timp. Nisipul foarte fin poate fi observat în jurul pietrelor, pe întreaga suprafață pe care se află trovanții. Astfel se explică și creşterea lor în dimensiune și modificarea formelor, care i-au determinat pe oameni să le numească „pietrele vii”. În general, trovanții au un aspect bizar, de cele mai multe ori fiind sferici sau cilindrici. De aceea au fost asemănate cu navele spaţiale extraterestre. Cele mai întinse platforme de trovanţi din țara noastră se află în judeţul Buzău, pe culmea Ivăneţu. „Babele de la Ulmet” seamănă, de la distanţă, cu nişte bătrâne care stau la taifas.
Chiar și fără spații de cazare sau popasuri turistice, trovanții din Buzău sunt vizitați de mii de curioși, în fiecare an.