Jurnalul.ro Timp liber Hobby Trucuri pentru creşterea nivelului de inteligenţă

Trucuri pentru creşterea nivelului de inteligenţă

de Oana Portase    |   

Suntem bombardaţi în fiecare zi de informaţii din toate părţile, iar nivelul de stres este deseori la cote ridicate. Uneori simţim că nu facem faţă la birou şi că memoria ne joacă feste. Munca intelectuală şi consumul de energie pot fi echivalente, în multe cazuri, cu munca fizică. Trebuie să avem grijă de creierul nostru în aceeaşi măsură în care ne îngrijim şi de corp. Doar câteva minute pe zi pot fi miraculoase pentru sănătatea creierului nostru. Mai mult, ne putem creşte nivelul inteligenţei şi productivitatea, spun specialiştii.

 

Nivelul inteligenţiei nu este ceva bătut în cuie. Acesta se schimbă pe tot parcursul vieţii şi poate fi crescut prin câteva metode simple. Nu aveţi nevoie de studii suplimentare sau cursuri complicate, ci de puţin timp liber pentru a medita, citi, pentru a naviga online sau pentru a face sport. O să spuneţi că unele dintre aceste activităţi nu au nicio treabă cu creşterea nivelului de inteligenţă, dar specialiştii susţin că ele au un rol important. Cititul este cea mai bună hrană pentru creier. Poţi citi în fiecare dimineaţă un ziar, iar seara câteva pagini dintr-un roman; nu trebuie să fie neapărat ceva pretenţios. Chiar şi navigarea online contribuie la creşterea nivelului de inteligenţă. Asta nu înseamnă să stai toată ziua pe reţelele de socializare. Te poţi înscrie la cursuri online de scurtă durată sau poţi urmări clipuri motivaţionale din care ai ce învăţa.

 

CE SĂ FACI ZILNIC

Meditează câteva minute

Citeşte

Foloseşte inteligent timpul online

Ocupă-te de un hobby

Mişcare fizică

Se spune că cel mai bine memorezi ceva atunci când explici. Vorbeşte cu cei din jurul tău despre cărţile citite, despre articolele din presă, despre cursurile online sau despre orice informaţie ţi se pare valoroasă. Abia atunci când eşti nevoit să le explici celor din jurul tău îţi dai seama dacă ai reţinut sau nu o informaţie.

 

Hobby-urile au şi ele un rol important în creşterea nivelului de inteligenţă. Un hobby înseamnă automat să înveţi ceva nou şi să investeşti pasiune în asta. Atunci când te ocupi de ceva care îţi place eşti mult mai implicat, timpul trece altfel şi informaţia este înmagazinată mai uşor. Hobby-ul poate însemna şi inspiraţie. Poate că în timp ce faci flori origami îţi vine în minte o idee pe care o poţi pune în practică la muncă sau chiar o idee pentru o nouă afacere.

 

 Lumina, mai tare decât cafeaua

 Lumina naturală este esenţială pentru creier. Sunt specialişti care spun că expunerea la lumina naturală are un efect mai puternic decât o cană de cafea. Persoanele care lucrează cu noaptea-n cap şi nu se expun dimineaţa la soare pot avea probleme mai mari de concetrare la locul de muncă şi se vor simţi mai adormite chiar dacă beau cafea. Lumina naturală îi dă de înţeles creierului că e momentul de trezire, iar acesta elimină anumite substanţe care ne ajută în acest proces. Dacă ai un astfel de program, este indicat ca după ce soarele răsare să te duci să stai afară măcar 10 minute.

 

CUM ÎŢI ANTRENEZI MINTEA

Memorează lista de cumpărături

Recapitulează tot ce ai făcut cu o zi înainte

Fă un puzzle

Completează cuvinte încrucişate, sudoku etc.

Fă exerciţii de logică online

Joacă-te cu copiii

Exersează-ţi spiritul de observaţie

 

De memorie ne plângem tot mai des. Din cauza agitaţiei din mediul urban, uităm lucruri mărunte sau importante. De multe ori nu memoria este problema, ci lipsa noastră de atenţie şi concentrare. Când vine vorba de exerciţii pentru memorie, ai de unde alege. Poţi să încerci să recapitulezi în detaliu tot ce ai făcut cu o zi înainte sau poţi completa cuvinte încrucişate, un tabel sudoku, poţi face un puzzle etc. De asemenea, poţi să faci zilnic câte un test de logică online.

 

EXERCIŢII DE LOGICĂ*

1. Care este continuarea logică a șirului de numere 1, 2, 4, 8?

-12

-16

-32

-40

 

2. Dacă pe talerul unui cântar se pun 4 kilograme de mere cu 3 lei kilogramul, câte kilograme de mere cu 2 lei kilogramul trebuie puse pe celălalt taler pentru a echilibra balanţa?

- 5 kilograme

- 4 kilograme

- 6 kilograme

- 3 kilograme

 

3. Care dintre următoarele cuvinte este diferit de celelalte din listă?

- automobil

- motocicletă

- avion

- camion

 

 

Jonglează cu obiecte

Nu uita de sport! Mişcarea fizică înseamnă combustibil pentru creier. Activităţile care cer mult oxigen hrănesc creierul şi sporesc abilitatea de a înţelege şi de a reţine noi informaţii. Pe lângă sport, mai există o serie de exerciţii mai mult sau mai puţin simple pe care le poţi face zilnic. Printre exerciţiile inedite recomandate de specialişti se numără jonglatul, statul în mâini, să îţi ţii respiraţia sub apă sau să faci tumbe prin casă.

 

 

*răspunsuri exerciţii logică

1-16

2-4 kilograme

3-avion

CALEIDOSCOP

 

Bagajul smart

Prima valiză smart din lume vine cu îmbunătăţiri în noua gamă ce va fi lansată în curând. Valizele Bluesmart sunt prevăzute cu GPS, încărcător şi închidere digitală. Seria Bluesmart conţine un bagaj de cală, unul de cabină, o geantă de laptop şi o husă pentru paşaport. Toate pot fi conectate la o aplicaţie de pe telefon. Tot setul costă la precomandă aproximativ 1000 de dolari.

 

Periuţa de dinţi automatică

Amabrush este o periuţă de dinţi automatică. Periuţa are forma unei gutiere şi îţi curăţă toţi dinţii în acelaşi timp. Tot ce trebuie să faci este să apeşi un buton, aştepţi 10 secunde şi apoi îţi clăteşti gura. Amabrush are ca accesorii un încărcător wireless, o carcasă în care se poate steriliza şi o cutie specială pentru călătorii. Varianta simplă costă aproximativ 89 de dolari fără taxa de transport.

 

Oglinda digitală pentru machiaj

Juno este o oglindă de machiaj smart. Oglinda este prevăzută cu touchscreen cu ajutorul căruia poţi seta cum vrei luminozitatea. Ai lumină pentru machiaj, pentru selfie sau pentru citit, pentru că oglinda se transformă şi în lampă de noptieră. Olginda Juno costă aproximativ 69 de dolari.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri