Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trucuri simple despre cum să mănânci sănătos de sărbători astfel încât să nu te ingrași

Trucuri simple despre cum să mănânci sănătos de sărbători astfel încât să nu te ingrași

de Redacția Jurnalul    |   

Pentru a ne menţine greutatea în perioada Sărbătorilor specialiștii în nutriție ne recomandă să respectem regula meselor mici şi dese, să combinăm cât mai puţin alimentele, iar înainte de a mânca un aliment mai greu precum sarmalele să mănâcăm puţină salată cu 20 de minute înainte.

E recomandat ca cu câteva zile înainte de sărbători şi de vacanţe sau concedii în general, să avem o alimentaţie hipocalorică şi hiperproteică. Astfel atunci când de sărbători vom mânca puţin mai multe dulciuri, alimente ceva mai grase, vom bea un pahar de vin, nu vom câştiga kilograme în plus, ci din contra vom da un boost metabolic organismului, accelerând arderile.

Cum trebuie să mâncăm şi ce trebuie să punem pe masă astfel încât să nu ne suprasolicităm stomacul în perioada sărbătorilor?

Este ideal să măncăm odată la 3 ore, nu mai devreme. Astfel, procesul de digestie de la masa anterioară se va fi finalizat iar alimentele proaspăt consumate vor fi asimilate şi nu depuse sub formă de depozite de grăsime. De asemenea o hidratare corespunzătoare a organismului, cei 2 litri de lichide obligatorii zilnic, pot fi o altă metodă pentru a ne tempera apetitul şi de a mânca mai puţin.

De ce sfaturi trebuie să ţină cont cei care au ţinut post?

După o perioadă de post, este recomandat ca proteinele (carne, lapte, brânză, ouă) să fie reintroduse treptat în alimentaţie, în cantităţi mici. Alimentele care conţin proteine sunt alimente acide, mai greu digerabile şi asimilabile de către organism. Pentru a înlesni digestia proteinelor este bine să le combinem cu legume bogate în fibre. Spre exemplu: dacă măncăm o friptură, trebuie să o asezonăm cu o salată din legume cu frunze verzi. La fel se procedează în cazul ouălelor şi a alimentelor bazate pe lactate şi brânzeturi.

 

Ce combinaţii alimentare trebuie excluse din meniul de Sărbători dacă vrem să ne menţinem greutatea?

Să nu asezonăm felurile de mâncare cu un conţinut ridicat de grăsime cu alcool. Să încercăm să nu mâncăm cu pâine sau să preferăm pâinea integrală, consumate de preferat la primele 2 mese ale zilei. Este de preferat să nu combinăm foarte multe alimente la o singură masă, pentru că rețetele de sărbători conțin deja multe ingrediente – spre exemplu putem renunța la mămăliga adăugată sarmalelor. Este bine să ne rezumăm la un singur fel de mâncare la o masă – dacă la prânz am mâncat salată boeuf, lăsăm friptura pentru cină.

 

Cum trebuie să ne adaptăm meniul după perioada sărbătorilor pentru a reveni la o nutriţie echilibrată?

Să ne ajustăm aportul caloric la necesităţile organismului nostru şi să revenim la o alimentaţie hiperproteică pentru a da din nou un boost metabolismului. Să includem în alimentaţia noastră alimente care au proprietatea de a accelera arderile metabolice precum citricele, mere, lactate, nuci, ardei iute, piperul, sparanghel, broccoli şi varză. Revenirea la programul de sport este de asemenea foarte importantă.

Cu motivație și prin moderație putem depăși perioada sărbătorilor fără a acumula kilograme în plus!

Subiecte în articol: trucuri sarbatori greutate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri