Jurnalul.ro Timp liber Culinar Trucuri pentru o cină rapidă și sănătoasă

Trucuri pentru o cină rapidă și sănătoasă

de Andreea Tiron    |   

În ritmul agitat al vieții de zi cu zi, găsirea timpului pentru a pregăti o cină sănătoasă și gustoasă poate părea o provocare. Totuși, cu câteva strategii eficiente și o planificare atentă, puteți găti o cină minunată!

Potrivit cumvaplace.ro, gătitul unei cine acasă nu ar trebui să fie o sarcină prea dificilă, deși uneori nu mai avem nici energie și nici idei. Totuși, cu o planificare atentă, câteva pregătiri în avans și ceva tehnici de gătit eficiente, puteți să scăpați de corvoadă și să vă relaxați. 

Gătitul în avans este una dintre cele mai la îndemână modalități de a ne asigura o cină la îndemână pe tot parcursul săptămânii. Fie că alegem una, două supă-cremă și ciorbă ori tocană de carne cu legume sau pur și simplu avem ingredientele principale gata cumpărate și doar le combinăm la final de zi, lucrurile de fapt pot fi foarte simple!

Planificarea unui meniu săptămânal este esențială și pentru a ne ușura munca, și pentru a ne asigura că nu ajungem să aruncăm mâncare sau alimente. Așadar, alocați puțin timp înainte de cumpărăturile de weekend, de exemplu vineri seara, pentru a face un plan cu meniuri pentru următoarele 5- 7 zile. 

Alegeți rețete simple, cu ingrediente comune, care se prepară rapid. Dacă vă plac pastele sau orezul ori ambele, acestea sunt alimente cu termen de valabilitate lung, așadar le puteți stoca cu succes în bucătărie.

Lista de cumpărături 

este esențială și pentru a ne asigura că economisim, cumpărând exact ceea ce avem nevoie. Cu o listă de cumpărături bazată pe meniul săptămânal, vom evita și drumurile suplimentare la magazin, care sunt mari mâncătoare de timp și nervi, și vom avea toate ingredientele necesare la îndemână.

Pregătirea prealabilă 

înseamnă mai ales pregătirea în avans a unor ingrediente, de exemplu tăierea legumelor, porționarea cărnii și prepararea unor sosuri. Puteți face toate acestea în ziua în care gătiți, de exemplu, pentru masa de duminică, în mod tradițional mai elaborată. Așadar în timp ce aveți deja o supă pe foc sau o friptură la cuptor, în paralel vă mai puteți ocupa de organizarea meniurilor pentru săptămâna următoare.

Depozitați ingredientele în recipiente etichetate, gata de folosit.

Preparare în avans

în funcție de preferințe, puteți găti porții mai mari de orez cu legume, pastequinoa sau legume la cuptor, pe care le păstrați porționate în cutii închise ermetic la frigider. Acestea pot fi reutilizate în diferite combinații pe parcursul săptămânii.

Gătitul în avans al unor meniuri este una dintre soluții, așadar, pentru a avea o cină la îndemână, dar dacă acest model nu vi se potrivește, puteți alege varianta unor tehnici rapide de gătit.

Stir Fry și soteuri: implică gătirea rapidă a ingredientelor la foc mare, folosind foarte puțin ulei. Sunt perfecte pentru legume, carne și fructe de mare. Tehnica stir fry a fost împrumutată din bucătăria asiatică, dar a prins foarte ușor la europeni.

Oalele sub presiune și slow cookers 

sunt dispozitive la îndemână care ne ajută să economisim timp. Oalele sub presiune gătesc alimentele mult mai rapid, iar slow cookers permit prepararea meselor în timp ce alegeți să faceți orice altceva. 

Rețetele one-pot sunt cele care necesită o singură oală sau cratiță, excelente pentru economisirea timpului, dar și a efortului de curățare. Supe, tocănițe și paste one pot sunt opțiuni ideale. Francezii le numesc casserole.

Alegeți ingrediente simple și sănătoase!

Proteine gătite rapid: piept de pui, fileuri de pește sau tofu. Acestea pot fi preparate în 10-15 minute și pot fi combinate cu legume gătite rapid sau la abur ori alături de pește sau pui en papillote.

Legume congelate: vă ajută să economisiți timp și sunt la fel de nutritive ca cele proaspete. Vedeți cum am pregătit, foarte ușor, rețeta de mazăre cu sos de smântână.

Condimente și sosuri: puteți folosi amestecuri de condimente pre-făcute și sosuri pentru a le avea la îndemână, dar să știți că și acestea pot fi făcute în casă. Pasta de ardei iute sau nu, pesto, clasic sau roșu, ierburi aromatice, borcane sau conserve cu roșii tăiate cuburi sau făcute bulion… toate acestea vă ajută de fapt să pregătiți o seară cu paste, de exemplu, în doar câteva minute!

Subiecte în articol: cină rapidă sănătoasă trucuri
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri