Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump a angajat o firmă de spioni din Israel

Trump a angajat o firmă de spioni din Israel

de Şerban Mihăilă    |   

Colaboratori apropiați ai președintelui american, Donald Trump, au angajat o agenție privată israeliană de spionaj pentru a orchestra o campanie de „operațiuni murdare” contra unor foste oficialități-cheie din administrația Obama, care au jucat un rol determinant în încheierea acordului nuclear cu Iranul, din 2015, dezvăluie publicația britanică „The Observer”.

 

Oameni de încredere din tabăra lui Trump i-au contactat pe anchetatorii privați în luna mai a anului trecut pentru „a-i împroșca cu noroi” pe Ben Rhodes, unul dintre principalii consilieri pe probleme de securitate națională ai fostului președinte american, Barack Obama, și pe Colin Kahl, asistent adjunct al șefului de atunci al Casei Albe, într-o acțiune mai amplă, elaborată pentru a discredita înțelegerea cu Iranul. Dezvăluirile incendiare ale presei britanice vin cu doar câteva zile înainte de termenul-limită la care Trump poate să reconfirme termenii documentului-cadru ai tratatului nuclear cu Iranul, ce trebuie prelungit de Casa Albă o dată la patru luni, sau poate decide retragerea unilaterală a țării din înțelegerea internațională încheiată în 2015, între Teheran și marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, SUA plus Germania), prin care iranienii se angajează să limiteze activităţile atomice, în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale, timp de un deceniu. Încă de la începutul președinției sale, Trump a caracterizat înțelegerea  încheiată de Obama, în 2015, drept „o nebunie plină de lacune” și a anunțat că le oferă timp aliaţilor europeni ai Americii, până pe data 12 mai 2018, pentru ca aceştia să cadă de acord asupra negocierii unui alt tratat, în caz contrar urmând să retragă unilateral SUA din acordul nuclear. Potrivit „The Observer”,  oficialități din anturajul echipei lui Trump au contactat firma de spionaj în urmă cu un an, la câteva zile după vizita șefului Casei Albe la Tel Aviv, prima misiune diplomatică a liderului american în calitate de președinte. „Ideea era ca oamenii care lucrează pentru Trump să-i discrediteze pe cei ce s-au dovedit esențiali în încheierea acordului, făcând astfel mai ușoară retragerea din înțelegere”, a mărturisit una dintre sursele publicației. Investigatorilor angajați li s-a cerut să „scotocească” prin viețile private și carierele politice ale lui Rhodes și Kahl, verificându-le relațiile personale și posibilele legături cu grupuri de lobby iraniene, în încercarea de a descoperi dacă au beneficiat la nivel personal sau politic de pe urma încheierii tratatului. În același timp, firmei israeliene i s-ar fi cerut să contacteze jurnaliști favorabili înțelegerii, care erau în contact frecvent cu Rhodes și Kahl, pentru a vedea dacă nu cumva aceștia au violat protocolul oficial, oferind informații clasificate. 

 

„Acestea sunt acuzații extraordinare, care ilustrează gradul ridicat de disperare atins de Trump și de premierul israelian Netanyahu”.

Jack Straw, fost șef al diplomației britanice

 

Subiecte în articol: Donald Trump
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri