Ultimele numiri în echipa de la Casa Albă nu ies din zona controverselor stârnite de precedentele alegeri făcute de Donald Trump. Nominalizarea lui Carl Icahn ca principal consilier pentru afaceri economice a declanșat, evident, comentarii și îngrijorări. Icahn provine din categoria temută și detestată a riderilor, traderi care vânează companii în dificultate, subevaluate, preluate ostil și revândute cu câștiguri substanțiale. Manevrele lui Icahn din anii 80 pentru preluarea companiei aviatice TWA au inspirat personajul principal din filmul ,,Wall Street”. Operațiunea i-a adus riderului un câștig de 500 milioane dolari dar și faima de om de afaceri fără scrupule. La 80 de ani are acum sarcina, din poziția de consilier special pentru reformă și reglementare, să desțelenească hățișul administrației americane de regulile care frânează profiturile din considerente de moralitate. Potrivit viitorului demnitar companiile americane au pierdut circa 1000 de miliarde de dolari din cauza normelor impuse de administrația Obama.
Viitorul cabinet Trump este plin de oameni de succes care au în spate eternul mister al ,,facerii ” primului milion. Președintele Exxon Mobil, Rex Tillerson, desemnat ca viitor Secretar de Stat, va conduce treburile în domeniul afacerilor externe. Pentru relațiile cu Rusia și contactele cu Putin, dovedite prin imagini cu cei doi la Marea Neagră, un demnitar din România nu ar obține niciodată certificat ORNISS.
Nici Trump nu stă mai bine la examenul de loialitate și interes național de securitate după standardele românești: sprijinul primit de la Putin în campania electorală îl făceau incompatibil cu funcția. Prima nevastă, din Cehoslovacia, ultima, din Slovenia, erau motive suplimentare de excludere la acces informații NATO. Dacă intervenea și ANI, dosarul de conflict de interese era gata trimis la DNA care îl umfla pe miliardar și-l plimba încătușat prin fața televiziunilor înainte să obțină imunitatea.
Trump a avut noroc că nu s-a născut în România. Dacă prin absurd, totuși, ar fi fost în poziția să decidă asupra colaboratorilor apropiați, din lista lui Trump de România nu puteau lipsi Dinu Patriciu și Cătălin Chelu (Dumnezeu să-i odihnească!), Puiu Popovici, Ioan Nicolae, Toni Greblă - care a ,,spart” cu struții embargoul cu Rusia. Absurdul intransigenței românești nu cunoaște margini...