Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump vs Biden, un meci dezolant de insulte

Trump vs Biden, un meci dezolant de insulte

de Şerban Mihăilă    |   

Cei care au așteptat ca prima confruntare directă dintre candidații pentru Casa Albă să clarifice pozițiile lui Donald Trump și Joe Biden într-o serie de chestiuni arzătoare de pe agenda americanilor s-au ales cu un spectacol deprimant. Timp de 90 de minute, ei au asistat la un festival de invective, atacuri la persoană și întreruperi repetate, fără precedent într-o dezbatere electorală din SUA. O serie de analiști politici de peste Ocean consideră dezbaterea o insultă adusă publicului american și un tablou dezolant al punctului în care a ajuns democrația din SUA, cu cinci săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale.

 

Deși au încercat să abordeze chestiunile momentului, precum gestionarea pandemiei de coronavirus, sistemul medical din SUA, revoltele rasiale sau schimbările climatice, Trump și Biden au abandonat relativ rapid dezbaterea de idei, pe care au transformat-o într-o confruntare haotică, presărată cu numeroase atacuri la persoană. Timp de o oră și jumătate, marți, la Cleveland, Trump și Biden s-au întrerupt în mod repetat, pentru a-și arunca unul altuia invective, spre disperarea moderatorului Chris Wallace, de la „Fox News”, care a părut deseori depășit de situație. Foarte probabil, confruntarea l-a ajutat mai mult pe candidatul democraților decât pe actualul președinte, deoarece Trump, aflat cu aproape zece procente în spatele adversarului său, ar fi avut nevoie de o victorie notabilă pentru a schimba cursul campaniei sale, iar bălăcăreala generală provocată de cei doi a fost, după toate aparențele, singurul lucru memorabil al unui spectacol politic fără învingător clar, calificat de numeroși analiști de peste Ocean drept „trist”, „lamentabil” sau „îndoielnic”. Chiar și susținătorii frenetici ai celor doi candidați au fost, probabil, dezamăgiți de dezbaterea la care au asistat, iar cei care încă nu s-au hotărât cu cine să voteze – unul din 10 americani, potrivit AP – ar putea mai degrabă să fi fost convinși să rămână acasă după „reprezentația” de marți. „Timp de decenii, dezbaterile generale din preajma alegerilor le-au oferit americanilor șansa să-i evalueze pe candidați într-un forum deschis, cu moderatori care încercau să asigure o prezență discretă. Toate aceste dezbateri au inclus schimburi tăioase de replici, însă în limitele a ceea ce oamenii așteaptă de la viitorii lor președinți. Această perspectivă s-a năruit total, marți seară”, nota, ieri, „The Washington Post”. „Pentru majoritatea spectatorilor a fost o dezbatere imposibil de urmărit, un moment în care trebuie schimbat canalul TV”, pentru a nu compromite ideea de dezbatere prezidențială, remarcă ziarul american. „Ce ar mai putea aduce încă două dezbateri ca aceasta este greu de spus, în afara inflamării tensiunilor într-o țară deja divizată”, mai precizează publicația.

 

Atacuri ca pe Twitter

 

Tonul general al dezbaterii a fost impus de Trump încă din primele minute ale confruntării și s-a menținut apoi pe toată durata acesteia. Actualul președinte a atacat din start, și-a întrerupt în mod repetat adversarul, ignorând permanent regulile impuse de formatul întâlnirii și a dat impresia că joacă totul pe cartea intimidării contracandidatului său. De altfel, pentru moderatorul Chris Wallace, un jurnalist politic versat, dezbaterea a devenit un coșmar încă din primele ei minute, când totul degenerase într-un haos total, iar Trump vorbea pe un ton agresiv peste adversarul său. De aici și până la atacurile directe nu a mai fost decât un singur pas. „Nu vrei să mai taci, omule?”, i-a strigat Biden actualului președinte, vizibil iritat că Trump îl tot întrerupea și vorbea pe un ton răstit peste el. „Ai fost cel mai slab student din anul tău sau printre cei mai slabi. Nu îmi spune mie despre inteligență. Nu folosi cuvântul acesta”, a continuat însă Trump, vorbind din nou peste Biden. „Tot ce a spus până acum e o minciună. Toată lumea știe că e un mincinos. Aveți idee ce face acest clovn?”, a replicat candidatul democrat. „Acesta este același om care v-a spus că până la Paște virusul va dispărea. După vremea caldă, ar fi dispărut – ca un miracol. Și apropo, poate ai putea să-ți injectezi niște înălbitor în braț”, i-a mai transmis Biden lui Trump, într-una dintre replicile tipice pentru această dezbatere. De altfel, Biden i-a reproșat lui Trump numărul mare de victime din epidemia de coronavirus, acuzându-l că știa încă din februarie despre efectele virusului provenit din China, dar nu a făcut nimic pentru a preîntâmpina tragedia. Replica lui Trump s-a limitat la modul în care administrația Obama a tratat gripa porcină, președintele susținând apoi că a acționat în mod corespunzător. Trump a învinuit din nou China, dar și presa, care i-ar fi minimizat modul în care a gestionat pandemia. Cel mai spinos punct al confruntării, care anticipează crearea unei fracturi majore în rândul electoralului american, a fost recunoașterea rezultatului final al alegerilor prezidențiale. Fără a prezenta vreo dovadă, Trump a reafirmat că democrații încearcă să fraudeze alegerile prin intermediul voturilor prin e-mail și, în consecință, rezultatul acestora va fi nul. Actualul șef al Casei Albe a refuzat să precizeze însă dacă le va cere susținătorilor săi să stea liniștiți până la validarea numărătorii finale a voturilor. În schimb, el a dat de înțeles că își va îndemna suporterii să conteste această numărătoare. Trump s-a limitat să declare că ar accepta rezultatul final, doar dacă este convins că alegerile au fost corecte. De cealaltă parte, Biden a afirmat că va accepta deznodământul alegerilor, oricare ar fi acesta.

 

Avantaj Biden

 

Prin prisma avantajului constant de circa nouă procente pe care îl menține în utimele luni în fața lui Trump, Biden pare să-și fi atins obiectivul, cel de a nu gafa major sau de a nu fi surclasat de ideile adversarului său, în urma dezbaterii haotice de marți. Din această perspectivă, Trump, care avea nevoie să puncteze electoral în mod decisiv în prima confruntare, pare marele perdant. De altfel, într-un sondaj realizat de CNN, șase din zece persoane care au urmărit dezbaterea susțin că Biden este câștigtorul. Părerea generală este, însă, că marele învins al acestui „spectacol” este chiar poporul american.

 

Cred că această ţară ar avea mai mult de câştigat dacă amândoi aţi putea vorbi fără întreruperi. Vă rog, domnule Trump, să permiteţi acest lucru.

Chris Wallace, moderatorul dezbaterii

 

 

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri